Greške koje mogu da utiču na začeće

Doktor Jani Vajt otkriva koje su najčešće greške koje prave parovi koji žele bebu i kako se mogu ispraviti.

Zdravlje 14.09.2016 | 07:42
Greške koje mogu da utiču na začeće
Verovatno najveća greška koju pravi svaki par koji pokušava da dobije bebu je prevelika fokusiranost na ovulaciju.

Naime, parovi se ne trude da pre plodnih dana izgrade međusobnu seksualnu energiju.

“Uvek govorim parovima da je hemija bitna za začeće“, kaže Vajt.

To znači da je povećanje mogućnosti začeća povezano sa izgradnjom jače seksualne privlačnosti.

U danima kada rade na povećanju porodice, parovima treba prioritet da bude zavođenje.

Privlačnost proizvodi iste hormone koji utiču na sposobnost začeća, a koji se zove HPG, odnosno hipotalamusno-hipofizna-gonadalna osovina.

Kasnije se sve dešava poput domino efekta: želja za seksom šelje signal i pokreće dopamin, takozvani “ja želim“ hormon, a zatim on pokreće oksitocin, “ljubavni hormon“, koji luči osećaj povezanosti sa osobom.

Ono što parovi posebno zapostavljaju dok su fokusirani samo da začeće uspe jesu maženje i držanje za ruku.

“Parovi se često fokusiraju samo na cilj, zaboravljajući da su pažnja i nežnost među glavnim elementima plodnosti“, kaže Vajt.

On dodaje da je ženama potrebno da se osećaju sigurno sa svojim partnerom, da su sigurne da će on biti tu za njih pri odgajanju i vaspitavanju deteta.

S druge strane, mnogi parovi upadnu u rutinu, seksualni život im postaje samo obaveza koja s vremenom postane sve ređa. Takođe, parovi su često suviše umorni i tako seksualni život postaje mehanički.

A takve okolnosti sigurno neće pozitivno uticati na zečeće, upozorava Vajt i dodaje da je najbolje imati odnose na prazan stomak.

“Jedna od glavnih grešaka koju prave parovi je ta da često imaju odnose poske jela. Umesto što, kad dođete kući s posla, prvo jedete pa onda vodite ljubav, probajte da promenite redosled.”

Podizanje kukova posle odnosa takođe može da pomogne kod začeća, pogotovo ako niste u plodnim danima, a istraživanja pokazuju da ako u toku odnosa žena doživi orgazam, veće su šanse da će tada ostati trudna.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar