Дјеца на удару: Школе и вртићи личе на пијаце

Дечји ормарићи у вртићима и холови школа у Бањалуци пуни су флајера за курсеве и тренинге, који коштају и до 50 КМ месечно.

Република Српска 14.09.2016 | 07:28
Дјеца на удару: Школе и вртићи личе на пијаце
Формално, рекламирање и продаја оваквих садржаја у јавним образовним установама је забрањена, али у пракси деца су затрпана примамљивим шареним понудама, а родитељима, који ионако једва крпе крај с крајем, натоварен је на главу још један проблем.

"Како детету од пет година објаснити да не може у школицу пливања или енглеског, ако му је тета рекла да је то супер школица и да ће сви другари ићи. Они још не знају ни да читају, а већ им се намећу потрошачке навике", каже Никола М.

Старијем сину, који је основац, тренинге у приватном спортском клубу плаћа 40 КМ месечно.

"Из школе је донео флајере и причу да су се у тај клуб уписали сви дечаци из разреда", прича овај Бањалучанин.

И други родитељи сведоче да су већ првих дана нове школске године ђаци у школским торбама донели по неколико рекламних летака.

Мирослав Попржен, директор ОШ ’'Свети Сава’’ на Лаушу, каже да је акт Министарства просвете Републике Српске , којим је регулисана ова област, контрадикторан и недоречен, па је директорима препуштено да сами одлуче шта је дозвољено, а шта не.

"Све што је везано за школу и што доприноси напретку деце, треба дозволити, али само на нивоу понуде. Недопустиво је, наравно, да наставници било шта деци намећу или сугеришу", каже Попржен.

Наводи да су раније промотери спортских клубова и школа страних језика пресретали децу на улици пред школом и нудили им флајере.

"То је још горе. Може у тој гужви дете ударити аутомобил", упозорава Попржен.

Мада и родитељи вртићке деце кажу да у ормарићима својих малишана налазе флајере, директорка Центра за предшкоско васпитање Јелена Куртиновић тврди да „таквих активности нема“.

"Центар се придржава закључка Скупштине Града, по којем јавне градске установе не могу бити место на које се лепе и јавно истичу рекламе и огласи", каже Куртиновићева.

Једини изузетак је, тврди, Школа спорта „Каспер“, која је бесплатно организовала мале олимпијске игре, па им је обећано да ће у једном вртићу урадити показну вежбу, те поделити флајере.

Психологиња Дубравка Вујновић Божић оцењује да је тежиште одговорности, ипак, на родитељима.

"Добро је да се деца баве спортом или креативним хобијима, а родитељ треба да зна шта је за његово дете најприкладније. Мешутим, родитељи често иду линијом мањег отпора. Лакше им је да детету купе све што оно пожели, него да с њим разговарају и објасне му да за неке ствари нема новаца, или да му напросто нису потребне", каже Дубравка Вујновић Божић.

Попржен: Књига није смоки

"Треба, наравно, водити рачуна шта се деци нуди. Кад су у нашој школи продаване књиге Љубивоја Ршумовића, из Министарства су ме питали зашто то дозвољавам. Па, није иста ствар продавати књигу или смоки", каже Мирослав Попржен.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Дон Кихот

14.09.2016 07:46

Све је на удару ..у појединим Бањалучким вртићима је присутно и ово; Коксаки вирус се одувек сматра за болест прљавих руку при чему се замнемарује чињеница да може довести до оштећења ћелија срчаног мишића па чак понекад и инфаркта. Бол у грлу,хронични умор,губитак апетита, општа малаксалост,грозница, пликови у устима,на стопалима и шакама као и трњење леве руке јасно указују на инфекцију коксаки вирусом.Болест прљавих руку се доста ретко јавља али је прилично опасна по наше срце,јер може изазвати трајно оштећење срчаног мишића.Зато се коксаки вирус мора препознати на време и благовремено требате отићи лекару. КОКСАКИ ВИРУС ТИП А И Б Инфекција са коксаки вирусом типа А назива се и болешћу стопала,шака и уста, а понекад се може од њега развити коњунктивитис. За разлику од њега коксаки вирус б групе најчешће узрокујева тегобе са плућима,главобоље,стомацне тегобе и болове,грозницу а у слуцају вецих компликација оба вируса доводе до миокардитиса,менингитиса и перикардитиса.Како оштећује ћелије, вирус коксаки ослабљује срчани мишић који више не може да се контрахује,те срце не шаље довољно крви у организам.На овај начин тело у одбрани од вируса ствара антитела која понекада нападају и сопствене ћелије – покреће се аутоимуни процес.Коксаки вирусможе да направи велику штету по наш организам -нарушава здравље у целости. Коксаки вирус обитава у цревима и преноси се феко-оралним путем. Инфекција може да се шири преко играчака,пелена, посуђа и других контаминираних предмета,на којима вирус опстаје и по неколико дана. Зараза се лако шири у базенима и преко загађене воде, а муве су такође чест преносилац. Инфекције коксаки вирусима најчешће се јављају у топлим, летњим или јесењим месецима. КОКСАКИ СИМПТОМИ У раној фази јавља се малаксалост,поспаност у току дана,мрсављење и нелагода,понекад су працени са гушобољом и дијарејом.Након њих следи повисена температура,главобоља,бол у стомаку,поврацање након које следи менингенална фаза коју карактерису јаке главобоље и цесто поврацање(напетост фонтанела се јавља код одојцади),преосетљивост на звуке и светлост,рефлукс који потврдјује повецан тонус ледјних и вратних мисица,успорен рад срца,затвор столице па и поремецај свести.Обицно од 3 до 5 дана је потребно да поменути коксаки симптоми нестану и да се пацијент опорави. У слуцају у убрзаног рада срца,прескакања-аритмије ,симптома као сто су гусење,замор и отицање ногу мозе се лако потврдити присуство коксаки вируса.У каснијим фазама болести ,оболели знацајно губе снагу и неретко морају да застану већ након неколико корака. У најтежем сценарију мозе доци до изненадног инфаркта и наглог попустања срцаног мисица и то цак и са смртним исходом,неретко се због тога и среце израз коксаки вирус срца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

14.09.2016 10:31

Ста реце цовјеце? Мозе ли то у пар редова?

Name

Дон Кихот

14.09.2016 12:45

Неможе Саво, ово је ноторна истина о којој нико непроговара , а сви се куну у борбу за сређивање и уређење "локалних " заједница , а баш их брига за све и сваког...народ треба да зна шта и какве су последице могуће и да се сам избори......

Name

саво

14.09.2016 19:30

Министар је недорастао функцији коју обавља његово је да уводи закон а не да га крши гдје стигне.Ушколама директори раде шта хоће немају никакве контроле поготово ови из днс.

ОДГОВОРИТЕ