Djeca na udaru: Škole i vrtići liče na pijace

Dečji ormarići u vrtićima i holovi škola u Banjaluci puni su flajera za kurseve i treninge, koji koštaju i do 50 KM mesečno.

Republika Srpska 14.09.2016 | 07:28
Djeca na udaru: Škole i vrtići liče na pijace
Formalno, reklamiranje i prodaja ovakvih sadržaja u javnim obrazovnim ustanovama je zabranjena, ali u praksi deca su zatrpana primamljivim šarenim ponudama, a roditeljima, koji ionako jedva krpe kraj s krajem, natovaren je na glavu još jedan problem.

"Kako detetu od pet godina objasniti da ne može u školicu plivanja ili engleskog, ako mu je teta rekla da je to super školica i da će svi drugari ići. Oni još ne znaju ni da čitaju, a već im se nameću potrošačke navike", kaže Nikola M.

Starijem sinu, koji je osnovac, treninge u privatnom sportskom klubu plaća 40 KM mesečno.

"Iz škole je doneo flajere i priču da su se u taj klub upisali svi dečaci iz razreda", priča ovaj Banjalučanin.

I drugi roditelji svedoče da su već prvih dana nove školske godine đaci u školskim torbama doneli po nekoliko reklamnih letaka.

Miroslav Popržen, direktor OŠ ’'Sveti Sava’’ na Laušu, kaže da je akt Ministarstva prosvete Republike Srpske , kojim je regulisana ova oblast, kontradiktoran i nedorečen, pa je direktorima prepušteno da sami odluče šta je dozvoljeno, a šta ne.

"Sve što je vezano za školu i što doprinosi napretku dece, treba dozvoliti, ali samo na nivou ponude. Nedopustivo je, naravno, da nastavnici bilo šta deci nameću ili sugerišu", kaže Popržen.

Navodi da su ranije promoteri sportskih klubova i škola stranih jezika presretali decu na ulici pred školom i nudili im flajere.

"To je još gore. Može u toj gužvi dete udariti automobil", upozorava Popržen.

Mada i roditelji vrtićke dece kažu da u ormarićima svojih mališana nalaze flajere, direktorka Centra za predškosko vaspitanje Jelena Kurtinović tvrdi da „takvih aktivnosti nema“.

"Centar se pridržava zaključka Skupštine Grada, po kojem javne gradske ustanove ne mogu biti mesto na koje se lepe i javno ističu reklame i oglasi", kaže Kurtinovićeva.

Jedini izuzetak je, tvrdi, Škola sporta „Kasper“, koja je besplatno organizovala male olimpijske igre, pa im je obećano da će u jednom vrtiću uraditi pokaznu vežbu, te podeliti flajere.

Psihologinja Dubravka Vujnović Božić ocenjuje da je težište odgovornosti, ipak, na roditeljima.

"Dobro je da se deca bave sportom ili kreativnim hobijima, a roditelj treba da zna šta je za njegovo dete najprikladnije. Mešutim, roditelji često idu linijom manjeg otpora. Lakše im je da detetu kupe sve što ono poželi, nego da s njim razgovaraju i objasne mu da za neke stvari nema novaca, ili da mu naprosto nisu potrebne", kaže Dubravka Vujnović Božić.

Popržen: Knjiga nije smoki

"Treba, naravno, voditi računa šta se deci nudi. Kad su u našoj školi prodavane knjige Ljubivoja Ršumovića, iz Ministarstva su me pitali zašto to dozvoljavam. Pa, nije ista stvar prodavati knjigu ili smoki", kaže Miroslav Popržen.

Izvor: Blic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Don Kihot

14.09.2016 07:46

Sve je na udaru ..u pojedinim Banjalučkim vrtićima je prisutno i ovo; Koksaki virus se oduvek smatra za bolest prljavih ruku pri čemu se zamnemaruje činjenica da može dovesti do oštećenja ćelija srčanog mišića pa čak ponekad i infarkta. Bol u grlu,hronični umor,gubitak apetita, opšta malaksalost,groznica, plikovi u ustima,na stopalima i šakama kao i trnjenje leve ruke jasno ukazuju na infekciju koksaki virusom.Bolest prljavih ruku se dosta retko javlja ali je prilično opasna po naše srce,jer može izazvati trajno oštećenje srčanog mišića.Zato se koksaki virus mora prepoznati na vreme i blagovremeno trebate otići lekaru. KOKSAKI VIRUS TIP A I B Infekcija sa koksaki virusom tipa A naziva se i bolešću stopala,šaka i usta, a ponekad se može od njega razviti konjunktivitis. Za razliku od njega koksaki virus b grupe najčešće uzrokujeva tegobe sa plućima,glavobolje,stomacne tegobe i bolove,groznicu a u slucaju vecih komplikacija oba virusa dovode do miokarditisa,meningitisa i perikarditisa.Kako oštećuje ćelije, virus koksaki oslabljuje srčani mišić koji više ne može da se kontrahuje,te srce ne šalje dovoljno krvi u organizam.Na ovaj način telo u odbrani od virusa stvara antitela koja ponekada napadaju i sopstvene ćelije – pokreće se autoimuni proces.Koksaki virusmože da napravi veliku štetu po naš organizam -narušava zdravlje u celosti. Koksaki virus obitava u crevima i prenosi se feko-oralnim putem. Infekcija može da se širi preko igračaka,pelena, posuđa i drugih kontaminiranih predmeta,na kojima virus opstaje i po nekoliko dana. Zaraza se lako širi u bazenima i preko zagađene vode, a muve su takođe čest prenosilac. Infekcije koksaki virusima najčešće se javljaju u toplim, letnjim ili jesenjim mesecima. KOKSAKI SIMPTOMI U ranoj fazi javlja se malaksalost,pospanost u toku dana,mrsavljenje i nelagoda,ponekad su praceni sa gušoboljom i dijarejom.Nakon njih sledi povisena temperatura,glavobolja,bol u stomaku,povracanje nakon koje sledi meningenalna faza koju karakterisu jake glavobolje i cesto povracanje(napetost fontanela se javlja kod odojcadi),preosetljivost na zvuke i svetlost,refluks koji potvrdjuje povecan tonus ledjnih i vratnih misica,usporen rad srca,zatvor stolice pa i poremecaj svesti.Obicno od 3 do 5 dana je potrebno da pomenuti koksaki simptomi nestanu i da se pacijent oporavi. U slucaju u ubrzanog rada srca,preskakanja-aritmije ,simptoma kao sto su gusenje,zamor i oticanje nogu moze se lako potvrditi prisustvo koksaki virusa.U kasnijim fazama bolesti ,oboleli znacajno gube snagu i neretko moraju da zastanu već nakon nekoliko koraka. U najtežem scenariju moze doci do iznenadnog infarkta i naglog popustanja srcanog misica i to cak i sa smrtnim ishodom,neretko se zbog toga i srece izraz koksaki virus srca.

ODGOVORITE
Name

Savo

14.09.2016 10:31

Sta rece covjece? Moze li to u par redova?

Name

Don Kihot

14.09.2016 12:45

Nemože Savo, ovo je notorna istina o kojoj niko neprogovara , a svi se kunu u borbu za sređivanje i uređenje "lokalnih " zajednica , a baš ih briga za sve i svakog...narod treba da zna šta i kakve su posledice moguće i da se sam izbori......

Name

savo

14.09.2016 19:30

Ministar je nedorastao funkciji koju obavlja njegovo je da uvodi zakon a ne da ga krši gdje stigne.Uškolama direktori rade šta hoće nemaju nikakve kontrole pogotovo ovi iz dns.

ODGOVORITE