"Шуме Српске" запослиле 200 радника

Иако се годинама говори о вишку запослених у „Шумама Републике Српске“ то није спречило менаџемт овог јавног предузећа да само у овој години запосли 200 нових радника.

Република Српска 13.09.2016 | 22:49
"Шуме Српске" запослиле 200 радника
Осим тога, ово предузеће ће након доношења нове систематитације, поред садашњих пет, имати још два извршна директора.

Према званичним подацима из финансијског извештаја „Шуме РС“ су на крају прошле године имале 4.534 радника и тај број је повећан за 19 у односу на годину раније.

Председник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, Владо Павловић каже да се у ово предузеће радници примају сваки дан.

"За чланове управе је квиз питање колико тачно ‘Шуме РС“’ имају запослених. То нико не зна. Ти подаци се из дана у дан мењају, сваки дан се неко запошљава, а с друге стране, стално се говори о вишку радника" истакао је Павловић.

Он каже да управа то запошљавање правда сезонским пословима, али да се поставља питање да ли структура запослених одговара тим повишеним потребама.

„Шуме РС“ су прошле године покренуле процедуру израде Правилника о унутрашњој организацији и систематизацији радних места, а иако је рок за завршетак била половина августа, то још није завршено.

Павловић каже да синдикат није укључен у то, али да очекује да не буде исказан вишак радника управо због тога што се они примају сваки дан.

"С обзиром на то да се свакодневно радници примају, а чак ни у пензију не одлазе неки који би требали да иду, било би веома цинично да неко исказује вишак радника" рекао је Павловић.

Вршилац дужности директора „Шума РС“, Ристо Марић потврдио је да су примљени нови радници, међутим, он каже да се ради о приправницима и једном броју радника који је био неопходан неким газдинствима.

"Ми смо смогли снаге да примимо око 130 приправника, што средње, што високе стручне спреме, а Центар за пројектовање је расписао јавни позив за 67 радника када је у питању израда шумско-привредних основа у три газдинства –Шипово, Хан Пијесак и Рибник", рекао је Марић.

Што се тиче израде систематизације, Марић каже да је рок пробијен због неодлучности управе о будућој организацији предузећа на нивоу управе.

"Пре 15 дана смо дали смернице када је у питању структура управе. ‘Шуме РС’ ће имати два нова извршна директора, односно два нова реферата – инвестиције и одржавање и заштиту. То је било до сада при комерцијалном и сектору за производњу, па смо одлучили да их раздвојимо" рекао је Марић.

Он је потврдио да „Шуме РС“ имају проблем са непланским запошљавањем и додао да ће након што систематизација буде завршена бити познато који је неопходан број радника за одређене реферате.

"Систематизација би требала да буде завршена за месец и по, али то нам ништа не значи уколико не усвојимо нови Статут који би требао да покрије све оно што ће бити наведено у самој систематизацији" казао је Марић.

Прекорачили обим дозвољене сече

Осим нетранспарентног пријема радника, велики проблем у „Шумама РС“ представља и пребацивање планираног обима производње.

Наши саговорници истичу да за би свако прекорачење плана неко требао да одговара, а да то није случај у овом јавном предузећу.

Према неименованим изворима, осам газдинстава је за осам година посекло онолико колико им је било дозвољено да секу у току 10 година.

"Обим производње за прошлу годину је био 106 одсто, да ли је то неко прекорачење? Нека газдинства су имала више изражену производњу због болести шуме која се појавила на одређеним деловима терена. Шта је сад ту проблематично?" правда се Марић.

Извор: Цапитал

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ерорр

13.09.2016 16:52

Сви ти запослени це добијати плате.јер сви приватници на крају пословне године издвајау новац као порез на суме у висини годисњег промета о,3%.тако да ти нови и стални радници имају обезбедјено примање. Само гас по приватницима.али доклем це видеце се.све це ово отици у ПМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјикан

13.09.2016 18:26

Давно је ово бураз отисло у "3 пм" ,само нико јос није званично објавио.

Name

Ана

14.09.2016 06:58

Може им се,тако су се осилили да не поштују ништа па ни законе.Законе доносе и те законе не поштују.Срамота.

Name

Рогатица

13.09.2016 17:18

Директос Ш.Г. Сјемећ из Рогатице је човјек који има више од 65 година живота и 43 године стажа. Када ће Закон о раду почети да се поштује и овакве људе отјерати у пензију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

с.о.с.

14.09.2016 06:47

Па засто да иде када је директорима газдинства плата гарантована 1500 КМ, плус стоста добију преко 2000, без обзира на губитке!!!

Name

Ана

14.09.2016 07:03

Посланик СНСД,па није ни чудно што је и поред давно испуњених услова за пензију ту гдје јесте.Закон неки морају поштовати,а неки опет никад.Док се не буду санкционисали сви који крше законске одредбе неће бити добро никоме.

Name

Xy

13.09.2016 17:36

Кажу директора шума зову Пит Сампрас зашто? Сам поједе прасе у Маywеју

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕ ЦВИЈЕТА

13.09.2016 19:10

Њемци требају радника ми требамо радника запосљавам на стотине нивих правимо аутопутеве е то је знак благостања

Name

Ристо дубиоза

13.09.2016 19:07

Ово је смијесно сто Ристо прица. Никад није било лосије стање у сумама. Вјероватно он то не осјеца њему је добро. Он це ово предузеце дефинитивно завити у црно а са њим и дрвну индустрију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропалитет

13.09.2016 19:31

Главна привредна грана сјеца суме, и извоз балвана. Направити готови производ атомска-физика

ОДГОВОРИТЕ
Name

глас

13.09.2016 19:32

Од виска гласова, глава не боли!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зика

13.09.2016 19:53

Марица за секретара партије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

14.09.2016 05:22

Па да иду избори и запосљавање је обавезна и опробана комбинација у узимању гласова.Добијес посао и посље избора када гласас слиједи нога транс, отказ.Ево материје за новинарско истразивање.

ОДГОВОРИТЕ