"Šume Srpske" zaposlile 200 radnika

Iako se godinama govori o višku zaposlenih u „Šumama Republike Srpske“ to nije sprečilo menadžemt ovog javnog preduzeća da samo u ovoj godini zaposli 200 novih radnika.

Republika Srpska 13.09.2016 | 22:49
"Šume Srpske" zaposlile 200 radnika
Osim toga, ovo preduzeće će nakon donošenja nove sistematitacije, pored sadašnjih pet, imati još dva izvršna direktora.

Prema zvaničnim podacima iz finansijskog izveštaja „Šume RS“ su na kraju prošle godine imale 4.534 radnika i taj broj je povećan za 19 u odnosu na godinu ranije.

Predsednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS, Vlado Pavlović kaže da se u ovo preduzeće radnici primaju svaki dan.

"Za članove uprave je kviz pitanje koliko tačno ‘Šume RS“’ imaju zaposlenih. To niko ne zna. Ti podaci se iz dana u dan menjaju, svaki dan se neko zapošljava, a s druge strane, stalno se govori o višku radnika" istakao je Pavlović.

On kaže da uprava to zapošljavanje pravda sezonskim poslovima, ali da se postavlja pitanje da li struktura zaposlenih odgovara tim povišenim potrebama.

„Šume RS“ su prošle godine pokrenule proceduru izrade Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta, a iako je rok za završetak bila polovina avgusta, to još nije završeno.

Pavlović kaže da sindikat nije uključen u to, ali da očekuje da ne bude iskazan višak radnika upravo zbog toga što se oni primaju svaki dan.

"S obzirom na to da se svakodnevno radnici primaju, a čak ni u penziju ne odlaze neki koji bi trebali da idu, bilo bi veoma cinično da neko iskazuje višak radnika" rekao je Pavlović.

Vršilac dužnosti direktora „Šuma RS“, Risto Marić potvrdio je da su primljeni novi radnici, međutim, on kaže da se radi o pripravnicima i jednom broju radnika koji je bio neophodan nekim gazdinstvima.

"Mi smo smogli snage da primimo oko 130 pripravnika, što srednje, što visoke stručne spreme, a Centar za projektovanje je raspisao javni poziv za 67 radnika kada je u pitanju izrada šumsko-privrednih osnova u tri gazdinstva –Šipovo, Han Pijesak i Ribnik", rekao je Marić.

Što se tiče izrade sistematizacije, Marić kaže da je rok probijen zbog neodlučnosti uprave o budućoj organizaciji preduzeća na nivou uprave.

"Pre 15 dana smo dali smernice kada je u pitanju struktura uprave. ‘Šume RS’ će imati dva nova izvršna direktora, odnosno dva nova referata – investicije i održavanje i zaštitu. To je bilo do sada pri komercijalnom i sektoru za proizvodnju, pa smo odlučili da ih razdvojimo" rekao je Marić.

On je potvrdio da „Šume RS“ imaju problem sa neplanskim zapošljavanjem i dodao da će nakon što sistematizacija bude završena biti poznato koji je neophodan broj radnika za određene referate.

"Sistematizacija bi trebala da bude završena za mesec i po, ali to nam ništa ne znači ukoliko ne usvojimo novi Statut koji bi trebao da pokrije sve ono što će biti navedeno u samoj sistematizaciji" kazao je Marić.

Prekoračili obim dozvoljene seče

Osim netransparentnog prijema radnika, veliki problem u „Šumama RS“ predstavlja i prebacivanje planiranog obima proizvodnje.

Naši sagovornici ističu da za bi svako prekoračenje plana neko trebao da odgovara, a da to nije slučaj u ovom javnom preduzeću.

Prema neimenovanim izvorima, osam gazdinstava je za osam godina poseklo onoliko koliko im je bilo dozvoljeno da seku u toku 10 godina.

"Obim proizvodnje za prošlu godinu je bio 106 odsto, da li je to neko prekoračenje? Neka gazdinstva su imala više izraženu proizvodnju zbog bolesti šume koja se pojavila na određenim delovima terena. Šta je sad tu problematično?" pravda se Marić.

Izvor: Capital

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Erorr

13.09.2016 16:52

Svi ti zaposleni ce dobijati plate.jer svi privatnici na kraju poslovne godine izdvajau novac kao porez na sume u visini godisnjeg prometa o,3%.tako da ti novi i stalni radnici imaju obezbedjeno primanje. Samo gas po privatnicima.ali doklem ce videce se.sve ce ovo otici u PM.

ODGOVORITE
Name

djikan

13.09.2016 18:26

Davno je ovo buraz otislo u "3 pm" ,samo niko jos nije zvanično objavio.

Name

Ana

14.09.2016 06:58

Može im se,tako su se osilili da ne poštuju ništa pa ni zakone.Zakone donose i te zakone ne poštuju.Sramota.

Name

Rogatica

13.09.2016 17:18

Direktos Š.G. Sjemeć iz Rogatice je čovjek koji ima više od 65 godina života i 43 godine staža. Kada će Zakon o radu početi da se poštuje i ovakve ljude otjerati u penziju?

ODGOVORITE
Name

s.o.s.

14.09.2016 06:47

Pa zasto da ide kada je direktorima gazdinstva plata garantovana 1500 KM, plus stosta dobiju preko 2000, bez obzira na gubitke!!!

Name

Ana

14.09.2016 07:03

Poslanik SNSD,pa nije ni čudno što je i pored davno ispunjenih uslova za penziju tu gdje jeste.Zakon neki moraju poštovati,a neki opet nikad.Dok se ne budu sankcionisali svi koji krše zakonske odredbe neće biti dobro nikome.

Name

Xy

13.09.2016 17:36

Kažu direktora šuma zovu Pit Sampras zašto? Sam pojede prase u Mayweju

ODGOVORITE
Name

SVE CVIJETA

13.09.2016 19:10

Njemci trebaju radnika mi trebamo radnika zaposljavam na stotine nivih pravimo autoputeve e to je znak blagostanja

Name

Risto dubioza

13.09.2016 19:07

Ovo je smijesno sto Risto prica. Nikad nije bilo losije stanje u sumama. Vjerovatno on to ne osjeca njemu je dobro. On ce ovo preduzece definitivno zaviti u crno a sa njim i drvnu industriju.

ODGOVORITE
Name

Propalitet

13.09.2016 19:31

Glavna privredna grana sjeca sume, i izvoz balvana. Napraviti gotovi proizvod atomska-fizika

ODGOVORITE
Name

glas

13.09.2016 19:32

Od viska glasova, glava ne boli!

ODGOVORITE
Name

Zika

13.09.2016 19:53

Marica za sekretara partije..

ODGOVORITE
Name

komedija

14.09.2016 05:22

Pa da idu izbori i zaposljavanje je obavezna i oprobana kombinacija u uzimanju glasova.Dobijes posao i poslje izbora kada glasas slijedi noga trans, otkaz.Evo materije za novinarsko istrazivanje.

ODGOVORITE