Посебни прелистао књигу успјеха: Најљепша успомена?! Лига шампиона с Интером!

„Било би право изненађење када би један клуб из Премијер лиге сада узео европску титулу. Само три клуба могу да се надају да ће узети Лигу шампиона у узастопним сезонама“, сматра Жозе Мурињо.

Фудбал 18.09.2016 | 23:15
Посебни прелистао књигу успјеха: Најљепша успомена?! Лига шампиона с Интером!
Што на уму, то на друму. То је крилатица којом се Жозе Мурињо често води када медијима даје изјаве, ма која да је тема у питању. А у данима када почиње Лига шампиона, јасно је да један од најбољих тренера данашњице и двоструки освајач европске титуле има шта да каже, без обзира на то што ће ове сезоне с Манчестер јунајтедом наступати у Лиги Европе и где је стартовао лоше - поразом у Ротердаму од Фајенорда са 1:0.

Посебни је мало прелистао књигу сећања и присетио се највећих успеха у каријери, говорио је и о томе колико би изненађење било да један клуб из Енглеске подигне Ушатог и зашто само три клуба у Европи могу да се надају да ће узели Лигу шампиона у узастопним сезонама.

Пре свега – о најлепшем сећању из досадашње тренерске каријере...

„Освајање Лиге шампиона с Интером, без сумње. Цела та утакмица с Бајерном“, као из топа испалио је Мурињо и тако изненадио новинаре Дејли Мејла, које је интересовало зашто је баш тај европски поход изабрао пре оног са Портом?

„Зато што је Порто тада имао групу младих играча, пред којим су биле године и године врхунског фудбала. Да 2010. године нисам узео Лигу шампиона са Интером, вероватно нико не би отишао из клуба. Али пошто смо то урадили сви су отишли, па и ја са њима. А са Портом је другачија прича. Да нисмо освојили, остали бисмо скупа сви и вероватно бисмо некад касније били шампиони“.

Ту се образложење није завршило.

„Интер је био стар тим, са играчима који су тај моменат сањали током целе каријере. А пратиле су их махом само фрустрације. То финале била је последња шанса за Матерација, Толда, Занетија, Кордобу, Камбијаса... Било је – сад или никад, а путовање никад луђе. Посебно искуство и за Масима Моратија, који је био председник годинама, а толико дуго није имао успеха. И навијачи су једва дочекали Ушатог, с обзиром да Интер преко 50 година није био шампион Европе.  Сви смо заједно остварили један велики сан“.

Међутим, енглеске новинаре је баш занимао сам почетак Мурињове каријере и покоравање Европе са Портом. Као и – да ли ове сезоне неки млади тренер или клуб могу да изненаде пријатно?

„Јако је тешко да се направи изненађење у Лиги шампиона. Јако, јако тешко. Колико је изненађења било у последњих десет година? Интер је можда и последње велико изненађење, ако тако може да се назове. Сада влада један круг моћних клубова и држава. Јако је тешко бити шампион ако сте ван тог круга. За мене би био шок када би неко изненадио“.

А онда је уследио можда и најзанимљивији део интервјуа – прича о Премијер лиги на врху Европе.

„Било би право изненађење када би један клуб из Премијер лиге сада узео европску титулу. Сама Премијер лига ствара незгодну ситуацију клубовима. У другим земљама више се води рачуна о Лиги шампиона. У Енглеској је Премијер лига увек испред Лиге шампиона. Таква је фудбалска култура“.

Мурињо је ову појавио објаснио на пластичном примеру.

„Дешавало ми се да сам са Челсијем играо полуфинале Лиге шампиона, а два дана раније играо изузетно важан меч у првенству. Челници Лиге нису могли да нам дају још један додатни дан за одмор јер им је било изузетно важно да се утакмица игра у недељу ујутру“, присетио се Португалац, алудирајући на меч са Ливерпулом 2007. године и наставља:

„У другим земљама све је подређено клубовима у Лиги шампиона. Дају им, на пример, термин у петак, да би одморили за уторак. У Енглеској је све много другачије. Интензитет сваке утакмице је исти, ту не можете да одморите кључне играче. Ако размишљате да неком дате одмор због Лиге шампиона, губите меч у Енглеској. У осталим земљама је то све сређено другачије“.

Зато Мурињо и сматра да је паклено тешко узети Лигу шампиона и Премијер лигу исте године. Али, верује да би чињеница да сада и у Енглеској постоји термин петком увече могао да промени ствари набоље.

Исто тако Посебни цени да освајање Ушатог у узастопним сезонама не представља толико велики успех колико многи мисле.

„Све може да се догоди, само мора да има природни ток. Посебно сада у годинама велике доминације одређених клубова на финансијском и инфраструктурном пољу. Не би ме изненадило да Барселона, Реал или Бајерн освоје Лигу шампиона два пута заредом. И то је због њихове доминације у домаћим шампионатима“.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар