Posebni prelistao knjigu uspjeha: Najljepša uspomena?! Liga šampiona s Interom!

„Bilo bi pravo iznenađenje kada bi jedan klub iz Premijer lige sada uzeo evropsku titulu. Samo tri kluba mogu da se nadaju da će uzeti Ligu šampiona u uzastopnim sezonama“, smatra Žoze Murinjo.

Fudbal 18.09.2016 | 23:15
Posebni prelistao knjigu uspjeha: Najljepša uspomena?! Liga šampiona s Interom!
Što na umu, to na drumu. To je krilatica kojom se Žoze Murinjo često vodi kada medijima daje izjave, ma koja da je tema u pitanju. A u danima kada počinje Liga šampiona, jasno je da jedan od najboljih trenera današnjice i dvostruki osvajač evropske titule ima šta da kaže, bez obzira na to što će ove sezone s Mančester junajtedom nastupati u Ligi Evrope i gde je startovao loše - porazom u Roterdamu od Fajenorda sa 1:0.

Posebni je malo prelistao knjigu sećanja i prisetio se najvećih uspeha u karijeri, govorio je i o tome koliko bi iznenađenje bilo da jedan klub iz Engleske podigne Ušatog i zašto samo tri kluba u Evropi mogu da se nadaju da će uzeli Ligu šampiona u uzastopnim sezonama.

Pre svega – o najlepšem sećanju iz dosadašnje trenerske karijere...

„Osvajanje Lige šampiona s Interom, bez sumnje. Cela ta utakmica s Bajernom“, kao iz topa ispalio je Murinjo i tako iznenadio novinare Dejli Mejla, koje je interesovalo zašto je baš taj evropski pohod izabrao pre onog sa Portom?

„Zato što je Porto tada imao grupu mladih igrača, pred kojim su bile godine i godine vrhunskog fudbala. Da 2010. godine nisam uzeo Ligu šampiona sa Interom, verovatno niko ne bi otišao iz kluba. Ali pošto smo to uradili svi su otišli, pa i ja sa njima. A sa Portom je drugačija priča. Da nismo osvojili, ostali bismo skupa svi i verovatno bismo nekad kasnije bili šampioni“.

Tu se obrazloženje nije završilo.

„Inter je bio star tim, sa igračima koji su taj momenat sanjali tokom cele karijere. A pratile su ih mahom samo frustracije. To finale bila je poslednja šansa za Materacija, Tolda, Zanetija, Kordobu, Kambijasa... Bilo je – sad ili nikad, a putovanje nikad luđe. Posebno iskustvo i za Masima Moratija, koji je bio predsednik godinama, a toliko dugo nije imao uspeha. I navijači su jedva dočekali Ušatog, s obzirom da Inter preko 50 godina nije bio šampion Evrope.  Svi smo zajedno ostvarili jedan veliki san“.

Međutim, engleske novinare je baš zanimao sam početak Murinjove karijere i pokoravanje Evrope sa Portom. Kao i – da li ove sezone neki mladi trener ili klub mogu da iznenade prijatno?

„Jako je teško da se napravi iznenađenje u Ligi šampiona. Jako, jako teško. Koliko je iznenađenja bilo u poslednjih deset godina? Inter je možda i poslednje veliko iznenađenje, ako tako može da se nazove. Sada vlada jedan krug moćnih klubova i država. Jako je teško biti šampion ako ste van tog kruga. Za mene bi bio šok kada bi neko iznenadio“.

A onda je usledio možda i najzanimljiviji deo intervjua – priča o Premijer ligi na vrhu Evrope.

„Bilo bi pravo iznenađenje kada bi jedan klub iz Premijer lige sada uzeo evropsku titulu. Sama Premijer liga stvara nezgodnu situaciju klubovima. U drugim zemljama više se vodi računa o Ligi šampiona. U Engleskoj je Premijer liga uvek ispred Lige šampiona. Takva je fudbalska kultura“.

Murinjo je ovu pojavio objasnio na plastičnom primeru.

„Dešavalo mi se da sam sa Čelsijem igrao polufinale Lige šampiona, a dva dana ranije igrao izuzetno važan meč u prvenstvu. Čelnici Lige nisu mogli da nam daju još jedan dodatni dan za odmor jer im je bilo izuzetno važno da se utakmica igra u nedelju ujutru“, prisetio se Portugalac, aludirajući na meč sa Liverpulom 2007. godine i nastavlja:

„U drugim zemljama sve je podređeno klubovima u Ligi šampiona. Daju im, na primer, termin u petak, da bi odmorili za utorak. U Engleskoj je sve mnogo drugačije. Intenzitet svake utakmice je isti, tu ne možete da odmorite ključne igrače. Ako razmišljate da nekom date odmor zbog Lige šampiona, gubite meč u Engleskoj. U ostalim zemljama je to sve sređeno drugačije“.

Zato Murinjo i smatra da je pakleno teško uzeti Ligu šampiona i Premijer ligu iste godine. Ali, veruje da bi činjenica da sada i u Engleskoj postoji termin petkom uveče mogao da promeni stvari nabolje.

Isto tako Posebni ceni da osvajanje Ušatog u uzastopnim sezonama ne predstavlja toliko veliki uspeh koliko mnogi misle.

„Sve može da se dogodi, samo mora da ima prirodni tok. Posebno sada u godinama velike dominacije određenih klubova na finansijskom i infrastrukturnom polju. Ne bi me iznenadilo da Barselona, Real ili Bajern osvoje Ligu šampiona dva puta zaredom. I to je zbog njihove dominacije u domaćim šampionatima“.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar