Дирљиво: Ова порука ћерке је мотивисала Бориславу Перић Ранковић...!

Најбоља српска спортисткиња са инвалидитетом, стонотенисерка Борислава Перић Ранковић поново је обрадовала нацију. После сребрних медаља на Параолимпијским игарама у Пекингу и Лондону, освојила је најсјајније одличје у Рију. Овога пута Борислава није могла да омане у финалу, јер је имала подршку седмогодишње ћерке Драгане. У разговору за “Блиц” највећа српска јунакиња из Рија открила је тајну успеха.

Остали спортови 14.09.2016 | 16:45
Дирљиво: Ова порука ћерке је мотивисала Бориславу Перић Ранковић...!
- Пре финалног меча са Жанг Мијао, ћерка ми је послала цртеж са речима подршке. Захваљујући интернету и данашњој технологији, све је могуће, па ми је порука коју сам примила од моје Драгане била константно у мислима током златног меча. При резултату 2:1 у корист Кинескиње, рекла сам себи да оваквом игром поново нећу успети да се украсим златом. На паузи између сетова, склопила сам очи. Још једном сам изговорила њене речи. Вратила сам се за сто психички јача. То је био преломни тренутак, јер сам добила додатни мотив и опустила руку - рекла је за “Блиц” Борислава.

Златна шампионка није рођена са проблемом, већ је стицајем околности завршила у колицима. Борислава је родом из Бечеја, где је завршила Средњу трговачку школу, потом је уписала вишу за информатику и нашла посао у столарској фирми. Две године касније доживела је несрећу.

- Страдала сам 1994. године на послу када су се на мене сручиле панел-плоче. Остала сам парализована услед тешког оштећења кичме и то је била прекретница у мом животу. Све је кренуло другим током, али сам гласно рекла себи да није крај света! Из сваке ситуације се трудим да извучем позитивну страну приче. Не размишљам зашто је баш мени морало да се деси, већ живим са тим. Покушавам да мотивишем остале људе да не посустану када им се нешто лоше или неочекивано догоди. Саветујем их да иду ка бољем сутра. Иако морају донекле да мењају животни план, битно је да и даље теже ка циљевима које су поставили. Уколико им ти циљеви “хране” срце и душу, успех ће доћи.

Спортска каријера Бориславе траје 13 година, а прекинута је само једном - када је пре седам година затруднела и родила ћерку Драгану. У Новом Саду, у дому наше златне параолимпијке је опште весеље, а диригент је њен супруг Миленко.

- Гледали смо уживо Бебин меч за злато и ми најбоље знамо колико јој та медаља значи. Целог живота машта да постане олимпијски победник. Много је уложила у овај спорт и сав тај труд се исплатио. Све нас је учинила поноснима, једва чекамо да је видимо - рекао је Миленко Ранковић за “Блиц”.

Нација нас види као победнике, а не као инвалиде!

Да особе са инвалидитетом нису више табу тема у Србији сагласна је и наша шампионка из Рија.

- Заступљеност особа са инвалидитетом у јавности и медијима се све више мења. Пре 15 година као да нисмо постојали, а сада и држава стоји уз нас. Нација нас види као победнике, а не као инвалиде. Првенствено смо ми спортисти заслужни због те чињенице. Нема више предрасуда о особама са инвалидитетом - рекла је Борислава Перић Ранковић.

Закон охрабрио особе са инвалидетом

- Народски речено повукли смо ногу освојеним медаљама у понедељак. Надам се да ће и остали српски параолимпијци да наставе стопама наших остварења. Откад је донет Закон о спорту, све више особа са инвалидитетом се одлучује за бављење спортом. Не успеју сви да се такмиче на највишем нивоу, али имамо талента. Не морамо да бринемо за будућност - сматра наша параолимпијска шампионка.

Најзаслужнији је Златко Кеслер

Тренер параолимпијске репрезентације Србије, Лазар Куртеш истиче да је за невероватан успех најзаслужнији селектор Златко Кеслер.

- Златко је срце и душа овога тима. Најзаслужнији је за све медаље које смо икада освојили у стоном тенису. Све је кренуло од њега, а ја сам само део машине коју је Кеслер створио! Параолимпијци су изванредни људи, а иза њих стоји невероватан рад. када би се и други тако борили где би нам крај био - рекао је за “Блиц” Лазар Куртеш.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар