Dirljivo: Ova poruka ćerke je motivisala Borislavu Perić Ranković...!

Najbolja srpska sportistkinja sa invaliditetom, stonoteniserka Borislava Perić Ranković ponovo je obradovala naciju. Posle srebrnih medalja na Paraolimpijskim igarama u Pekingu i Londonu, osvojila je najsjajnije odličje u Riju. Ovoga puta Borislava nije mogla da omane u finalu, jer je imala podršku sedmogodišnje ćerke Dragane. U razgovoru za “Blic” najveća srpska junakinja iz Rija otkrila je tajnu uspeha.

Ostali sportovi 14.09.2016 | 16:45
Dirljivo: Ova poruka ćerke je motivisala Borislavu Perić Ranković...!
- Pre finalnog meča sa Žang Mijao, ćerka mi je poslala crtež sa rečima podrške. Zahvaljujući internetu i današnjoj tehnologiji, sve je moguće, pa mi je poruka koju sam primila od moje Dragane bila konstantno u mislima tokom zlatnog meča. Pri rezultatu 2:1 u korist Kineskinje, rekla sam sebi da ovakvom igrom ponovo neću uspeti da se ukrasim zlatom. Na pauzi između setova, sklopila sam oči. Još jednom sam izgovorila njene reči. Vratila sam se za sto psihički jača. To je bio prelomni trenutak, jer sam dobila dodatni motiv i opustila ruku - rekla je za “Blic” Borislava.

Zlatna šampionka nije rođena sa problemom, već je sticajem okolnosti završila u kolicima. Borislava je rodom iz Bečeja, gde je završila Srednju trgovačku školu, potom je upisala višu za informatiku i našla posao u stolarskoj firmi. Dve godine kasnije doživela je nesreću.

- Stradala sam 1994. godine na poslu kada su se na mene sručile panel-ploče. Ostala sam paralizovana usled teškog oštećenja kičme i to je bila prekretnica u mom životu. Sve je krenulo drugim tokom, ali sam glasno rekla sebi da nije kraj sveta! Iz svake situacije se trudim da izvučem pozitivnu stranu priče. Ne razmišljam zašto je baš meni moralo da se desi, već živim sa tim. Pokušavam da motivišem ostale ljude da ne posustanu kada im se nešto loše ili neočekivano dogodi. Savetujem ih da idu ka boljem sutra. Iako moraju donekle da menjaju životni plan, bitno je da i dalje teže ka ciljevima koje su postavili. Ukoliko im ti ciljevi “hrane” srce i dušu, uspeh će doći.

Sportska karijera Borislave traje 13 godina, a prekinuta je samo jednom - kada je pre sedam godina zatrudnela i rodila ćerku Draganu. U Novom Sadu, u domu naše zlatne paraolimpijke je opšte veselje, a dirigent je njen suprug Milenko.

- Gledali smo uživo Bebin meč za zlato i mi najbolje znamo koliko joj ta medalja znači. Celog života mašta da postane olimpijski pobednik. Mnogo je uložila u ovaj sport i sav taj trud se isplatio. Sve nas je učinila ponosnima, jedva čekamo da je vidimo - rekao je Milenko Ranković za “Blic”.

Nacija nas vidi kao pobednike, a ne kao invalide!

Da osobe sa invaliditetom nisu više tabu tema u Srbiji saglasna je i naša šampionka iz Rija.

- Zastupljenost osoba sa invaliditetom u javnosti i medijima se sve više menja. Pre 15 godina kao da nismo postojali, a sada i država stoji uz nas. Nacija nas vidi kao pobednike, a ne kao invalide. Prvenstveno smo mi sportisti zaslužni zbog te činjenice. Nema više predrasuda o osobama sa invaliditetom - rekla je Borislava Perić Ranković.

Zakon ohrabrio osobe sa invalidetom

- Narodski rečeno povukli smo nogu osvojenim medaljama u ponedeljak. Nadam se da će i ostali srpski paraolimpijci da nastave stopama naših ostvarenja. Otkad je donet Zakon o sportu, sve više osoba sa invaliditetom se odlučuje za bavljenje sportom. Ne uspeju svi da se takmiče na najvišem nivou, ali imamo talenta. Ne moramo da brinemo za budućnost - smatra naša paraolimpijska šampionka.

Najzaslužniji je Zlatko Kesler

Trener paraolimpijske reprezentacije Srbije, Lazar Kurteš ističe da je za neverovatan uspeh najzaslužniji selektor Zlatko Kesler.

- Zlatko je srce i duša ovoga tima. Najzaslužniji je za sve medalje koje smo ikada osvojili u stonom tenisu. Sve je krenulo od njega, a ja sam samo deo mašine koju je Kesler stvorio! Paraolimpijci su izvanredni ljudi, a iza njih stoji neverovatan rad. kada bi se i drugi tako borili gde bi nam kraj bio - rekao je za “Blic” Lazar Kurteš.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar