Анализа и најава - Спектакл за славу и милионе: Почиње Лига шампиона!

Прошло је више од три месеца од финала Лиге шампиона у коме је Реал Мадрид на путу до своје 11. титуле поново покорио Европу и градског ривала, екипу Атлетика. Пред европском фудбалском елитом је нова сезона, у којој ће "краљевски клуб" сигурно имати амбиције за нови пехар са "великим ушима" и одбрану титуле, што до сада никоме није пошло за руком. Али, Реал уопште није једини који претендује на трон.

Фудбал 13.09.2016 | 18:00
Анализа и најава - Спектакл за славу и милионе: Почиње Лига шампиона!
Разликоваће се сезона пред нама од неких претходних, а њу ће посебно памтити дебитанти у овом такмичењу, екипе Лестера и Ростова. "Лисице" су у сезони за нама освојиле срца свих у Европи, у правој бајци која се обистинила на Острву, у којој се Давид изборио са свим Голијатима у Премијер лиги и тако дошао до првог наслова првака. Сада им предстоји и лига превиђена за праве шампионе.

Међутим у тој истој Лиги шампиона неће бити великана попут Манчестер јунајтеда, Милана, Интера, Ливерпула или Челсија, који су заједно освојили чак 19 титула првака Старог континета.

Чак три града имаће по два представника у најелитнијем такмичењу, а то су Мадрид (Реал и Атлетико), Лондон (Арсенал и Тотенхем) и Лисабон (Бенфика и Спортинг).

Биће у овој сезони и велики број тимова са мањим буџетима, који су већ самим уласком у групну фазу инкасирали 12 милиона евра. А то је само део "колача". Ево колико се, заправо, зарађује у елитном такмичењу, и то не од спонзора, улазница, ТВ права, већ од УЕФА:

Свака победа у групној фази - 1,5 милиона евра

Сваки реми у групној фази - 0,5 милиона евра

Пролазак у осмину финала - 5,5 милиона евра

Пролазак у четвртфинале - 6 милиона евра

Пролазак у полуфинале - 7 милиона евра

Пораз у финалу - 10,5 милиона евра

Шампионска титула - 15 милиона евра

Када би неко победио у свим својим мечевима у групној фази, а прошао до финала и освојио овосезонску Лигу шампиона, зарадио би укупно 54,5 милиона евра. То би могло да се увећа евентуалним трофејом у Суперкупу Европе, који доноси још четири милиона.

У најелитнијем европском такмичењу, нажалост, шесту сезону за редом неће бити наших тимова, међутим част Србије браниће већ на старту Милорад Мажић, који ће делити правду на утакмици између Бенфике и Бешикташа, овог уторка од 2045.

Први дан у новој сезони доноси нам чак три дербија. Ни један од дуела у овом такмичењу није за потцењивање, а често сусрети "мањих" екипа умеју да буду узбудљивији од "великих" мечева.

Арсенал - ПСЖ

Парижане је у летњем прелазном року напустила прва виолина тима - Златан Ибрахимовић, међутим "свеце" под притиском богатих власника очекује још једна сезона у којој ће жарко желети да пехар са великим ушима коначно донесу у витрину свог музеја.

Са друге стране Арсенал годинама је члан овог надметања, међутим откако им је трофеј измакао у финалу 2006. године против Барселоне, чета Арсена Венгера не успева да се поново домогне борбе за њега. Близу је била 2009. када је стала у полуфиналу, међутим "тобџије" већ шест година уназад на свом путу ка трону застају у осмини финала.

Овај дуел представља дерби првог кола Лиге шампиона, а ево и потенцијалних састава у ком би могле да наступе обе екипе:

Арсенал: Чех - Бељерин, Мустафи, Мустафи, Кошћелни, Монреал - Казорла, Џака, Коклен - Санчез, Перез, Озил

ПСЖ: Трап - Муниер, Маркињос, Силва, Курзава - Мота, Матуиди, Верати - Моура, Кавани, Бен Арфа

Барселона - Селтик

Каталонци су са Селтиком често одмеравала снаге у Лиги шампиона, међутим тим из Шкотске није једна од екипа која највише "лежи" Барселони. Баш у време када је Гвардиола седео на клупи петоструког шампиона Европе Селтик је успео да приреди изненађење на "Селтик Парку" савладавши шпански тим резултатом 2:1 у чувеној утакмици у којој је домаћин имао свега 11% поседа лопте и пет удараца, у односу на ривалових 89% и 23 ударца.

Успела је Барселона да годину дана касније декласира на Ноу Кампу госте са убедљивих 6:1, али ове године Селтик у Шпанију стиже ношен победом у чувеном "Олд Фирму" над Ренџерсом од чак 5:1.

Манчестер сити - Борусија Мехенгладбах

Постављањем Пепа Гвардиоле на место тренера Манчестер ситија постављен је и нови затадак за "грађане", а то је да коначно седну на престо Европе. Богати власници са Блиског истока нису штедели новац годинама уназад, и сматрају да је ова сезона идеална за остваривање циља. Након четири кола у Премијер лиги Сити самује на врху табеле са максималних 12 бодова.

Борусија је за сада половична у Бундеслиги, у првом колу је савладала Бајер из Леверкузена са 2:1, али на ноге "грађанима" долази након изненађујућег пораза на гостовању Фрајбургу (3:1).

Проблем за домаћина може да буде потенцијално одсуство Серхија Агуера, који је због повреде неизвестан за први меч у Лиги шампиона.

У осталим мечевима првог дана Базел ће овог уторка дочекати Лудогорец, док ће новајлија у Лиги шампиона Ростов гостовати петоструком шампиону Старог континента - минхенском Бајерну. Динамо из Кијева дочекаће Наполи, Бенфика ће угостити Бешикташ у мечу у коме ће правду делити Милорад Мажић, док ће вицешампион Европе, мадридски Атлетико гостовати ПСВ-у.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар