Analiza i najava - Spektakl za slavu i milione: Počinje Liga šampiona!

Prošlo je više od tri meseca od finala Lige šampiona u kome je Real Madrid na putu do svoje 11. titule ponovo pokorio Evropu i gradskog rivala, ekipu Atletika. Pred evropskom fudbalskom elitom je nova sezona, u kojoj će "kraljevski klub" sigurno imati ambicije za novi pehar sa "velikim ušima" i odbranu titule, što do sada nikome nije pošlo za rukom. Ali, Real uopšte nije jedini koji pretenduje na tron.

Fudbal 13.09.2016 | 18:00
Analiza i najava - Spektakl za slavu i milione: Počinje Liga šampiona!
Razlikovaće se sezona pred nama od nekih prethodnih, a nju će posebno pamtiti debitanti u ovom takmičenju, ekipe Lestera i Rostova. "Lisice" su u sezoni za nama osvojile srca svih u Evropi, u pravoj bajci koja se obistinila na Ostrvu, u kojoj se David izborio sa svim Golijatima u Premijer ligi i tako došao do prvog naslova prvaka. Sada im predstoji i liga previđena za prave šampione.

Međutim u toj istoj Ligi šampiona neće biti velikana poput Mančester junajteda, Milana, Intera, Liverpula ili Čelsija, koji su zajedno osvojili čak 19 titula prvaka Starog kontineta.

Čak tri grada imaće po dva predstavnika u najelitnijem takmičenju, a to su Madrid (Real i Atletiko), London (Arsenal i Totenhem) i Lisabon (Benfika i Sporting).

Biće u ovoj sezoni i veliki broj timova sa manjim budžetima, koji su već samim ulaskom u grupnu fazu inkasirali 12 miliona evra. A to je samo deo "kolača". Evo koliko se, zapravo, zarađuje u elitnom takmičenju, i to ne od sponzora, ulaznica, TV prava, već od UEFA:

Svaka pobeda u grupnoj fazi - 1,5 miliona evra

Svaki remi u grupnoj fazi - 0,5 miliona evra

Prolazak u osminu finala - 5,5 miliona evra

Prolazak u četvrtfinale - 6 miliona evra

Prolazak u polufinale - 7 miliona evra

Poraz u finalu - 10,5 miliona evra

Šampionska titula - 15 miliona evra

Kada bi neko pobedio u svim svojim mečevima u grupnoj fazi, a prošao do finala i osvojio ovosezonsku Ligu šampiona, zaradio bi ukupno 54,5 miliona evra. To bi moglo da se uveća eventualnim trofejom u Superkupu Evrope, koji donosi još četiri miliona.

U najelitnijem evropskom takmičenju, nažalost, šestu sezonu za redom neće biti naših timova, međutim čast Srbije braniće već na startu Milorad Mažić, koji će deliti pravdu na utakmici između Benfike i Bešiktaša, ovog utorka od 2045.

Prvi dan u novoj sezoni donosi nam čak tri derbija. Ni jedan od duela u ovom takmičenju nije za potcenjivanje, a često susreti "manjih" ekipa umeju da budu uzbudljiviji od "velikih" mečeva.

Arsenal - PSŽ

Parižane je u letnjem prelaznom roku napustila prva violina tima - Zlatan Ibrahimović, međutim "svece" pod pritiskom bogatih vlasnika očekuje još jedna sezona u kojoj će žarko želeti da pehar sa velikim ušima konačno donesu u vitrinu svog muzeja.

Sa druge strane Arsenal godinama je član ovog nadmetanja, međutim otkako im je trofej izmakao u finalu 2006. godine protiv Barselone, četa Arsena Vengera ne uspeva da se ponovo domogne borbe za njega. Blizu je bila 2009. kada je stala u polufinalu, međutim "tobdžije" već šest godina unazad na svom putu ka tronu zastaju u osmini finala.

Ovaj duel predstavlja derbi prvog kola Lige šampiona, a evo i potencijalnih sastava u kom bi mogle da nastupe obe ekipe:

Arsenal: Čeh - Beljerin, Mustafi, Mustafi, Košćelni, Monreal - Kazorla, Džaka, Koklen - Sančez, Perez, Ozil

PSŽ: Trap - Munier, Markinjos, Silva, Kurzava - Mota, Matuidi, Verati - Moura, Kavani, Ben Arfa

Barselona - Seltik

Katalonci su sa Seltikom često odmeravala snage u Ligi šampiona, međutim tim iz Škotske nije jedna od ekipa koja najviše "leži" Barseloni. Baš u vreme kada je Gvardiola sedeo na klupi petostrukog šampiona Evrope Seltik je uspeo da priredi iznenađenje na "Seltik Parku" savladavši španski tim rezultatom 2:1 u čuvenoj utakmici u kojoj je domaćin imao svega 11% poseda lopte i pet udaraca, u odnosu na rivalovih 89% i 23 udarca.

Uspela je Barselona da godinu dana kasnije deklasira na Nou Kampu goste sa ubedljivih 6:1, ali ove godine Seltik u Španiju stiže nošen pobedom u čuvenom "Old Firmu" nad Rendžersom od čak 5:1.

Mančester siti - Borusija Mehengladbah

Postavljanjem Pepa Gvardiole na mesto trenera Mančester sitija postavljen je i novi zatadak za "građane", a to je da konačno sednu na presto Evrope. Bogati vlasnici sa Bliskog istoka nisu štedeli novac godinama unazad, i smatraju da je ova sezona idealna za ostvarivanje cilja. Nakon četiri kola u Premijer ligi Siti samuje na vrhu tabele sa maksimalnih 12 bodova.

Borusija je za sada polovična u Bundesligi, u prvom kolu je savladala Bajer iz Leverkuzena sa 2:1, ali na noge "građanima" dolazi nakon iznenađujućeg poraza na gostovanju Frajburgu (3:1).

Problem za domaćina može da bude potencijalno odsustvo Serhija Aguera, koji je zbog povrede neizvestan za prvi meč u Ligi šampiona.

U ostalim mečevima prvog dana Bazel će ovog utorka dočekati Ludogorec, dok će novajlija u Ligi šampiona Rostov gostovati petostrukom šampionu Starog kontinenta - minhenskom Bajernu. Dinamo iz Kijeva dočekaće Napoli, Benfika će ugostiti Bešiktaš u meču u kome će pravdu deliti Milorad Mažić, dok će vicešampion Evrope, madridski Atletiko gostovati PSV-u.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar