Руски инспектори ће обићи 14 објеката

Делегација инспектора из Русије стигле је у БиХ и у наредне двије седмице провјераваће да ли роба животињског поријекла из БиХ заслужује да се нађе на њиховом тржишту. У Министарству спољне трговине и економских односа БиХ су оптимисти и очекују позитиван извјештај руских инспектора.

Босна и Херцеговина 13.09.2016 | 19:10
Руски инспектори ће обићи 14 објеката
Руска федерална ветеринарска инспекција у наредне двије седмице обићи ће 14 објеката. Опредјелили су се за неколико највећих мљекара и компанија из месне индустрије.

„Ми мислимо да су се компаније добро припремиле. Вјерујемо да ће проћи одређене критеријуме, иако је руска инспекције строга. Руси желе да провјере читав систем. Посјетиће ових дана и гранични прелаз Градишка, те лабораторије у Бањалуци и Сарајеву. Ја сам оптимиста, мислим да је ово важан тренутак“, изјавио је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић у изјави за БН телевизију.

Министар подсјећа да је прије неколико дана у Софији европски комесар јавно рекао да је БиХ једина земља не само у регији, већ и у овом дијелу Европе у којој се није појавила болест квргаве коже.

„Изборили смо се, превентивно смо дјеловали, тако да и то иде у корист читавог сектора пољопривреде, посебно фармера“, додаје Шаровић.

Министар Шаровић очекује позитиван извјештај инспекције из Русије, што би отворило врата БХ произвођачима на то тржиште, чиме ће, како истиче, БиХ остварити значајан помак.

„Њихови стандарди су можда изнад стандарда Европске уније. Чак и ако буде одређених замјерки, мислим да смо способни и спремни да их у неком кратком року исправимо“, изјавио је Шаровић за БН телевизију.

Осим произвођача меса и млијечних производа, позитивном исходу се надају и воћари из БиХ. Забрана извоза воћа и поврћа која траје од почетка августа, већ наредних дана би могла да буде стављена ван снаге, након што су исправљене све неправилности које је уочила инспекција из Русије приликом недавне посјете, о чему је и ресорно министарство обавјестило руску страну.

„Мислим да би одговор требало да стигне врло брзо, мислим да су у питању дани. Са своје стране сам испунио оне обавезе које је тражила руска страна“, истиче Шаровић.

Шаровић напомиње да, уколико БиХ добије дозволу за извоз воћа и поврћа на тржиште Русије, критеријуми ће бити строжи, а контроле за све произвођаће ригорозније.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тт

13.09.2016 18:12

Нека се прегледа имовинска карта ветеринарских инспектора у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лектор

13.09.2016 19:14

Обици це!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куга

13.09.2016 19:16

Долазе да обијају или да изврше инспекцију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пријатељи

15.09.2016 17:13

Бог те видио колико затежу....па ако си пријатељ олабави мало а не затезати...Турска је закон свој промјенила да би успоставила бесцаринску трговину, то су пријатељи...

ОДГОВОРИТЕ