Ruski inspektori će obići 14 objekata

Delegacija inspektora iz Rusije stigle je u BiH i u naredne dvije sedmice provjeravaće da li roba životinjskog porijekla iz BiH zaslužuje da se nađe na njihovom tržištu. U Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH su optimisti i očekuju pozitivan izvještaj ruskih inspektora.

Bosna i Hercegovina 13.09.2016 | 19:10
Ruski inspektori će obići 14 objekata
Ruska federalna veterinarska inspekcija u naredne dvije sedmice obići će 14 objekata. Opredjelili su se za nekoliko najvećih mljekara i kompanija iz mesne industrije.

„Mi mislimo da su se kompanije dobro pripremile. Vjerujemo da će proći određene kriterijume, iako je ruska inspekcije stroga. Rusi žele da provjere čitav sistem. Posjetiće ovih dana i granični prelaz Gradiška, te laboratorije u Banjaluci i Sarajevu. Ja sam optimista, mislim da je ovo važan trenutak“, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović u izjavi za BN televiziju.

Ministar podsjeća da je prije nekoliko dana u Sofiji evropski komesar javno rekao da je BiH jedina zemlja ne samo u regiji, već i u ovom dijelu Evrope u kojoj se nije pojavila bolest kvrgave kože.

„Izborili smo se, preventivno smo djelovali, tako da i to ide u korist čitavog sektora poljoprivrede, posebno farmera“, dodaje Šarović.

Ministar Šarović očekuje pozitivan izvještaj inspekcije iz Rusije, što bi otvorilo vrata BH proizvođačima na to tržište, čime će, kako ističe, BiH ostvariti značajan pomak.

„Njihovi standardi su možda iznad standarda Evropske unije. Čak i ako bude određenih zamjerki, mislim da smo sposobni i spremni da ih u nekom kratkom roku ispravimo“, izjavio je Šarović za BN televiziju.

Osim proizvođača mesa i mliječnih proizvoda, pozitivnom ishodu se nadaju i voćari iz BiH. Zabrana izvoza voća i povrća koja traje od početka avgusta, već narednih dana bi mogla da bude stavljena van snage, nakon što su ispravljene sve nepravilnosti koje je uočila inspekcija iz Rusije prilikom nedavne posjete, o čemu je i resorno ministarstvo obavjestilo rusku stranu.

„Mislim da bi odgovor trebalo da stigne vrlo brzo, mislim da su u pitanju dani. Sa svoje strane sam ispunio one obaveze koje je tražila ruska strana“, ističe Šarović.

Šarović napominje da, ukoliko BiH dobije dozvolu za izvoz voća i povrća na tržište Rusije, kriterijumi će biti stroži, a kontrole za sve proizvođaće rigoroznije.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Tt

13.09.2016 18:12

Neka se pregleda imovinska karta veterinarskih inspektora u BIH.

ODGOVORITE
Name

Lektor

13.09.2016 19:14

Obici ce!!

ODGOVORITE
Name

Kuga

13.09.2016 19:16

Dolaze da obijaju ili da izvrše inspekciju?

ODGOVORITE
Name

Prijatelji

15.09.2016 17:13

Bog te vidio koliko zatežu....pa ako si prijatelj olabavi malo a ne zatezati...Turska je zakon svoj promjenila da bi uspostavila bescarinsku trgovinu, to su prijatelji...

ODGOVORITE