БиХ заслужује статус кандидата за ЕУ!

Из перспективе европарламентарке и узимајући у обзир све оно што се у посљедње вријеме ради у БиХ, могу рећи да држава напредује и да је сада права прилика за БиХ да се учини тај сљедећи корак на европском путу и да се добије тај упитник, сматра посланик у Европском парламенту Тања Фајон.

Босна и Херцеговина 13.09.2016 | 09:24
БиХ заслужује статус кандидата за ЕУ!
- Блокада или опструисање пута према чланству у ЕУ може имати посљедице, прије свега су то посљедице за цијелу државу, али мислим да Балкан нема алтернативу осим ЕУ. БиХ је прошла дуг пут, на том путу имали смо много разочарења и сада мислим да очекујемо да добијемо позитивне вијести из Брисела, јер су испуњени услови и ја се искрено надам да ће БиХ добити тај сљедећи корак, тај кандидатски статус, јер би то била добра порука за даљњи напредак државе - нагласила је Фајон.

Упитана да прокоментарише најављени референдум о дану Републике Српске, Фајон је рекла да помно прати шта се дешава у БиХ те да сада дефинитивно није најбољи момент за БиХ да се улази у неповољну политичку ситуацију.

- Међународна заједница и ЕУ траже да се из БиХ говори искључиво једним гласом и мислим да у овој ситуацији неко додатно заоштравање односа између два ентитета није корисно. Већ неколико година пратимо добре кораке напријед и сада би било боље да се удруже снаге у БиХ и да сви раде за тај јединствен циљ, а то је да БиХ што је брже могуће обави све реформе и постане чланица ЕУ - сматра Фајон.

Додаје, међутим, да је кршење Устава БиХ питање које БиХ треба средити на унутрашњем плану.

- Боље да се о овом питању постигне унутрашњи договор, а тек ако се не може постићи тај договор, онда треба очекивати да међународна заједница реагује, па можда чак и бонским овлашћењима - рекла је Фајон.

Она сматра да би за БиХ било корисно да се промијени реторика.

- Мене још брину лоша економска ситуација, сви сукоби који постоје на политичком нивоу, корупција те чињеница да млади људи одлазе из БиХ у потрази за бољим животом, а за то све одговорни су политичари у БиХ - закључује Фајон.

(Аваз)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Педја

13.09.2016 07:46

Отвори нам перспективу-сит сам висе лагања народа-сви народу нуде благостање-не вјерујем висе никоме@!!.Посебно овима на Власти-то су сампиони у лагању@

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

13.09.2016 08:26

Теско смо болесни,примамо инфузију,а поједини политицари предлазу да нам је рјесење да поцнемо пити алкохол.Надам се да руководство уније зна да је народ опредељен за Европу и да доиста другог избора немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комедија

13.09.2016 09:49

Ја хоцу да купим стан у Монаку,тренутно сам незапослен имам несто примања када бака добије пензију и понекад се задузим код јарана али имам пасос и хоцу да купим стан у Монаку.Као сто цу ја купит стан тако це и БиХ бити примљени у Еу.Није потребна само воља него се треба и урадити несто а то је у овом слуцају немогуца мисија.

Name

роб

13.09.2016 08:44

Једино сто би ваљало да удјемо у ЕУ је да моземо да се запослимо са ЕУ пасосом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја невидим добро

13.09.2016 08:49

Које небулозе, чуј напредак, ма у чему да ми појасни мало?

ОДГОВОРИТЕ
Name

славко

13.09.2016 09:05

Народ неце у ЕУ .Народ хоце савез са Русијом.Срби су увјек знали изабрати праву страну.Руска федерација је прави избор

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.09.2016 09:21

Савез са Русијом преко ваздусне линије јел да ? Узми удзбеник географије , изгледа да си бјезао са цасова !

Name

Миро Брленда

13.09.2016 12:04

Цујете ли ви њу?Хоце да причају са једним гласо из БиХ.Којим кад нас је три у тој БиХ.Лопине старе све гурају своје и тјерају нас да се свадјамо.Јел то тешко да сједите са тројицом и причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

13.09.2016 16:46

Браво мала !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.09.2016 19:09

Што су наши политичари боље марионете то ће их ови више подржавати.

ОДГОВОРИТЕ