BiH zaslužuje status kandidata za EU!

Iz perspektive evroparlamentarke i uzimajući u obzir sve ono što se u posljednje vrijeme radi u BiH, mogu reći da država napreduje i da je sada prava prilika za BiH da se učini taj sljedeći korak na evropskom putu i da se dobije taj upitnik, smatra poslanik u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Bosna i Hercegovina 13.09.2016 | 09:24
BiH zaslužuje status kandidata za EU!
- Blokada ili opstruisanje puta prema članstvu u EU može imati posljedice, prije svega su to posljedice za cijelu državu, ali mislim da Balkan nema alternativu osim EU. BiH je prošla dug put, na tom putu imali smo mnogo razočarenja i sada mislim da očekujemo da dobijemo pozitivne vijesti iz Brisela, jer su ispunjeni uslovi i ja se iskreno nadam da će BiH dobiti taj sljedeći korak, taj kandidatski status, jer bi to bila dobra poruka za daljnji napredak države - naglasila je Fajon.

Upitana da prokomentariše najavljeni referendum o danu Republike Srpske, Fajon je rekla da pomno prati šta se dešava u BiH te da sada definitivno nije najbolji moment za BiH da se ulazi u nepovoljnu političku situaciju.

- Međunarodna zajednica i EU traže da se iz BiH govori isključivo jednim glasom i mislim da u ovoj situaciji neko dodatno zaoštravanje odnosa između dva entiteta nije korisno. Već nekoliko godina pratimo dobre korake naprijed i sada bi bilo bolje da se udruže snage u BiH i da svi rade za taj jedinstven cilj, a to je da BiH što je brže moguće obavi sve reforme i postane članica EU - smatra Fajon.

Dodaje, međutim, da je kršenje Ustava BiH pitanje koje BiH treba srediti na unutrašnjem planu.

- Bolje da se o ovom pitanju postigne unutrašnji dogovor, a tek ako se ne može postići taj dogovor, onda treba očekivati da međunarodna zajednica reaguje, pa možda čak i bonskim ovlašćenjima - rekla je Fajon.

Ona smatra da bi za BiH bilo korisno da se promijeni retorika.

- Mene još brinu loša ekonomska situacija, svi sukobi koji postoje na političkom nivou, korupcija te činjenica da mladi ljudi odlaze iz BiH u potrazi za boljim životom, a za to sve odgovorni su političari u BiH - zaključuje Fajon.

(Avaz)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Pedja

13.09.2016 07:46

Otvori nam perspektivu-sit sam vise laganja naroda-svi narodu nude blagostanje-ne vjerujem vise nikome@!!.Posebno ovima na Vlasti-to su sampioni u laganju@

ODGOVORITE
Name

Osvit

13.09.2016 08:26

Tesko smo bolesni,primamo infuziju,a pojedini politicari predlazu da nam je rjesenje da pocnemo piti alkohol.Nadam se da rukovodstvo unije zna da je narod opredeljen za Evropu i da doista drugog izbora nemamo.

ODGOVORITE
Name

komedija

13.09.2016 09:49

Ja hocu da kupim stan u Monaku,trenutno sam nezaposlen imam nesto primanja kada baka dobije penziju i ponekad se zaduzim kod jarana ali imam pasos i hocu da kupim stan u Monaku.Kao sto cu ja kupit stan tako ce i BiH biti primljeni u Eu.Nije potrebna samo volja nego se treba i uraditi nesto a to je u ovom slucaju nemoguca misija.

Name

rob

13.09.2016 08:44

Jedino sto bi valjalo da udjemo u EU je da mozemo da se zaposlimo sa EU pasosom

ODGOVORITE
Name

Ja nevidim dobro

13.09.2016 08:49

Koje nebuloze, čuj napredak, ma u čemu da mi pojasni malo?

ODGOVORITE
Name

slavko

13.09.2016 09:05

Narod nece u EU .Narod hoce savez sa Rusijom.Srbi su uvjek znali izabrati pravu stranu.Ruska federacija je pravi izbor

ODGOVORITE
Name

re

13.09.2016 09:21

Savez sa Rusijom preko vazdusne linije jel da ? Uzmi udzbenik geografije , izgleda da si bjezao sa casova !

Name

Miro Brlenda

13.09.2016 12:04

Cujete li vi nju?Hoce da pričaju sa jednim glaso iz BiH.Kojim kad nas je tri u toj BiH.Lopine stare sve guraju svoje i tjeraju nas da se svadjamo.Jel to teško da sjedite sa trojicom i pričate.

ODGOVORITE
Name

Munja

13.09.2016 16:46

Bravo mala !

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.09.2016 19:09

Što su naši političari bolje marionete to će ih ovi više podržavati.

ODGOVORITE