"Дневник машиновође" премијерно сутра!

Филм “Дневник машиновође” редитеља и сценаристе Милоша Радовића, у копродукцији БН телевизије, имаће своју београдску премијеру у среду, 14. септембра, у 20.30 у Сава центру.

Регион 13.09.2016 | 07:27
"Дневник машиновође" премијерно сутра!
Српски кандидат за Оскара за најбољи страни филм имао је светску премијеру на Филмском фестивалу у Москви, где је освојио награду публике, да би затим током лета био приказан на филмским манифестацијама широм Србије и региона.

“Дневник машиновође” открива тајну једне професије о којој се недовољно зна у Србији. Сваки машиновођа, током своје професионалне каријере, ненамерно убије 20 до 30 људи. Жртве су обично самоубице, непажљиви, пијани, или само одсутни људи. Чињеница да воз не може да се заустави најмање 700 метара пошто је кочница активирана, ослобађа машиновође сваке одговорности. Невиност за небројене жртве – чини ове масовне убице групом људи са посебним менталним и психолошким профилом.

“Дневник машиновође” је, како најављују дистрибутери, трагично-хуморна мелодрама о невиним убицама и њиховим животима.

- Лазар Ристовски и ја смо морали да снимимо овај филм зато што смо деца из железничарских порордица. Мој деде био је машиновођа, а Лазаров отац железничар. Сматрали смо да смо зато компетентни али и да имамо обавезу према својим прецима да снимио овај филм – казао је на конференцији за новинаре у биоскопу Рода редитељ и сценариста Милош Радовић.

Он је напоменуо да је почетну идеју за филм дао покојни монтажер Марко Глушац. Радовић каже да су Ристовски и он дуго размишљали о томе како да дају прави тон филму, како да ова трагична прича не буде превише “црна”, посебно зато што су машиновође и саме склоне томе да све гледају с хумором. Тако је, према његовим речима, настало ово смешно остварење о смрти.

- Ово је за мене пре свега филм о љубави. Љубави између оца и сина, али и о другим љубавима – истиче Радовић.

Филм говори о Илији, машиновођи на корак до пензије, који држи неславни рекорд од 28 гажења током каријере. Његов усвојени син Сима припрема се да настави породичну традицију. Илија га упознаје са послом и чињеницом да су несреће неизбежне. Сима се плаши, он не жели да постане убица. Нестрпљиво чека своје прво гажење.

- Глумцу је свака нова улога нови почетак. Сваки нови лик је нови човек кога треба открити – прича Ристовски како је приступио лику Илије.

Он се поред глуме бави и режијом и продукцијом.

- Моја прва режија била је за мене изнуђени потез, као у шаху. Причу филма “Бело одело” испричао сам Кустурици током снимања филма “Подземље” и њему се то допало и натерао ме је да филм режирам. Нико није хтео да продуцирам, па сам морао сам да урадим и тај део. Сви ми глумци смо у тешким временима често ишли по предузећима да скупимо новац за филм. После смо схватили да је боље да новац сакупљамо за себе а не за другог. Тако је почео мој продуцентски рад – објашњава Ристовски и додаје да је до сада продуцирао 15 наслова који су приказивани у Кану, Торонту. Москви...

Он додаје да глумци често имају да кажу много више него што могу улогом.

- Ценим глумце који се усуде да режирају – наглашава Ристовски.

Једну од улога у филму игра и Мирјана Карановић, која је такође недавно режирала свој први филм - “Добра жена”.

- Ја волим да се ослоним на редитеља када играм. Волим када имам редитеља који зна где жели да ме поведе. И Ристовски и ја смо дотакли и други креативни простор али ми никада нећемо престати да играмо – истакла је глумица.

Она је напоменула да јој се допао лик Јагоде, психолошкиње чији су разговори са Илијиом о његовој професији прерасли у пријатељство али и у нешто више, јер воли да игра ликове са историјом.

- Када сам била млада, мислила сам да се у тим годинама добијају најбоље улоге. Али то није тачно. Сада играм жене које имају искуство које се наталожило и из кога се црпи некекав садржај за улогу. Јагода је жена која је у тим годинама када не мора више да се доказује, када не очекује никакве преокрете. Више нема хистерије и може да ужива у животу. Стало јој је до себе, и зато је и њена веза са Илијом лепа – сматра Карановић.

Она додаје да је након читања сценарија била фасцинирана колико ми о машиновођама не знамо заправо ништа, те ће овај филм многима приближити ту професију.

Након домаће премијере, филм ће бити на програму домаћих биоскопа.

Милош Радовић је до сада у неколико својих филмова сарађивао са глумцем и продуцентом Лазаром Ристовским (“Мали свет”, “Пад у рај”).

- Није најважније то што сам током рада имао помоћ у Ристовском као у глумцу, већ то што смо проводили заједно време пре него што смо уопште и знали да ли ћемо снимити филм. С њим могу да проверим да ли је у реду оно што смо замислили. Кад уђем у писање сценарија и снимање о томе више не разговарамо, јер смо смо тај најважнији део већ обавили. Ако постоји неке квалитете у филму, постоји само због тога – објашњава Радовић.

(Данас/БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

тодор

13.09.2016 06:11

Гледао на СФФ. Генијалан

ОДГОВОРИТЕ