Тензије попуштају остају посљедице

Посљедњих мјесеци регион је горио од запаљиве реторике која, како се чини, убрзано сплашњава посљедњих дана, а нарочито након избора у Хрватској. Тамошњим партијским лидерима је лакнуло јер је већ извјесно ко су побједници, а ко губитници.

Република Српска 12.09.2016 | 22:41
Тензије попуштају остају посљедице
Али, та врста расплета у Републици Српској тек треба да услиједи, јер нам осим избора предстоји и референдум о Дану Републике Српске.

Да ли власт спрема одступницу за одустајање од референдума и јесмо ли насјели на још један предизборни трик?

Један од од главних актера политичких обрачуна у региону, лидер хрватског СДП-а Зоран Милановић, и дефинитивно је губитник, што потврђује да се повишене политичке тензије уочи избора увијек не исплате.

Аналитичари се слажу у оцјени да тензије попуштају, али истичу да остају њихове трајне посљедице.

Подгријавању атмосфере политичких сукоба у БиХ и РС највише је допринио предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик. Најавом референдума о Дану Републике Српске Додик је подигао на ноге бошњачке политичке прваке, али и међународну заједницу.

Темпирањем референдума у посљедњој седмици изборне кампање, Додик је сасвим извјесно желио да поентира и да се потврди као једини чувар српских националних интереса.

Да би и у случају референдума могло доћи до попуштања, па и потпуног обрата, свједоче ријечи премијерке Жељке Цвијановић, која је недавно изјавила да је одлука Суда БиХ све вријеме погрешно тумачена, јер нигдје није наређено укидање Дана Републике Српске већ је тражено прилагођавање празника.

“И прилагођавање је могуће урадити кроз промјену закона о празницима, али не на начин да се одричемо тог празника, већ на начин да се укине обавезност за све оне који не могу да се идентификују са овим празником, и на трагу смо тог рјешења.”

Иако Додик у својим јавним наступима готово свакодневно инсистира на одржавању референдума, очито је да су премијеркином изјавом одшкринута  врата за попуштање и да постоји јасна назнака да би умјесто одржавања референдума могло доћи до измјене Закона о празницима РС.

Не би било први пут да евентуално одустајање од референдума буде представљено као побједа, а не повлачење. Тако би овај предизборни маневар остао познат као-никад ближе референдуму.



БН телевизија
 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Мики

12.09.2016 20:48

Дилетанти Ни трафику не би знали да воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Ронхил

12.09.2016 21:00

Како не би знали ,ако је трафика пуна Ронхила ту имају нешто искуства.

Name

План б

12.09.2016 21:05

Мозе пола киле измјене закона и три киле референдума ...ма у ствари дај ми све то у папир, ал ово ми мало насјеци танко онако ко за сницлу, а овај други комад ми изфасирај два пута и позури ево сад це избори... зури ми се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

12.09.2016 21:15

Референдум!? Пред парламентарне изборе, Баји је сад свеједно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.09.2016 22:08

Знаци он се пробудио било му досадно и рекао ајмо на референдум?!Није било одлуке уставног суда Бакирове апелације?!

Name

Неко нас .......

12.09.2016 21:50

Пазљивои и детаљно погледајте фотографију Звиздиц, Цвијановиц итд.... молим аналитицке коментаре цисте вањстине без уносења у сустину проблема :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

12.09.2016 22:00

Гулпи срби И радјајусе И умиру у биједи идуци за психопатама И лазним херојима зивеци у лази И вјерују У лаз то И заслузују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2016 06:54

"Сто једна будала направи, сто паметних не мозе поправити". Замислите колико је глупости направљено и унистено у институцијама РС за владавине СНСДа. Залосно, какав губитак времена.

Name

Ка доле

12.09.2016 22:23

На овој слици горе је моменат када је Миле допузао до ридјобрадог и пљубио му руку (потписао све сто се тразило, и висе од тога) за кредит ммф-а. Кредит це бити исплациван у 11 транси. Закљуците сами ста му је цинити,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИДУ ИЗБОРИ

13.09.2016 06:59

ИДУ ИЗБОРИ ПА ГЛАСАЈМО ДА НЕСТО ПРОМЈЕНИМО НЕМОЈМО ПУЗАТИ КО ОВИХ 20 ГОДИНА

Name

објективан

13.09.2016 18:08

овце су збили у торове ахаха,хајмо мало србенде балије и рвати се свадајте кој је веци ко је највеци ,ко су посрбио потутцио покатолцио,ко је дузе на овим просторима,ција је вјера исправнија ,ја се дивим додику бакиру и цовицу имате мој глас јер нама нема спаса,ста це нам фабрике плате пензије бољи зивот сколство путеви здравство будуцност за насу дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ауди

13.09.2016 19:34

Сада це то теби Михајло Микиц да све фино објасни.Пази сад,само сто није поцео поповат.

Name

Луд збуњен је.б.ан

14.09.2016 01:37

Оно кад будале говоре а паметни цуте... Е мој народе теско се нама,Није ми зао националиста србенди кољаца,хотел нације Мосња И користољубиваца коцкасти фасиста. Јо'с цемо ми 50 година ово гледат И боти говеда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психо-Аналитчар

14.09.2016 07:52

Жалосно је што је изабрао простор гдје ће своју непринципијелну и провинцијалну политику представљат...пред људима који истински воле свој народ продавати причу патриоте који је шверцом у рату и тенковима у миру успоставио непринципијелну политику , политику које се паметан стиди, која више личи на "клошарске подухвате" бањалучких лузера него на јену сигурну и достојанствену политику којом се поноси васколики род и у којој генерације треба да одрастају...жао ми је што је и патријарха злоупотребио....

ОДГОВОРИТЕ
Name

паре људе кваре

14.09.2016 11:47

Ово су све исценирали пред изборе:Бакир Додик и Цовиц и они требају за тензије које су се подигле одговарати.треба их похапсити да се ово све смири.Они су велико зло народима поготово бакир своме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тутуу тууу грух грух

15.09.2016 08:47

Овај снсд це нас завити у црно изгубит цемо насу републику

ОДГОВОРИТЕ