Tenzije popuštaju ostaju posljedice

Posljednjih mjeseci region je gorio od zapaljive retorike koja, kako se čini, ubrzano splašnjava posljednjih dana, a naročito nakon izbora u Hrvatskoj. Tamošnjim partijskim liderima je laknulo jer je već izvjesno ko su pobjednici, a ko gubitnici.

Republika Srpska 12.09.2016 | 22:41
Tenzije popuštaju ostaju posljedice
Ali, ta vrsta raspleta u Republici Srpskoj tek treba da uslijedi, jer nam osim izbora predstoji i referendum o Danu Republike Srpske.

Da li vlast sprema odstupnicu za odustajanje od referenduma i jesmo li nasjeli na još jedan predizborni trik?

Jedan od od glavnih aktera političkih obračuna u regionu, lider hrvatskog SDP-a Zoran Milanović, i definitivno je gubitnik, što potvrđuje da se povišene političke tenzije uoči izbora uvijek ne isplate.

Analitičari se slažu u ocjeni da tenzije popuštaju, ali ističu da ostaju njihove trajne posljedice.

Podgrijavanju atmosfere političkih sukoba u BiH i RS najviše je doprinio predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik. Najavom referenduma o Danu Republike Srpske Dodik je podigao na noge bošnjačke političke prvake, ali i međunarodnu zajednicu.

Tempiranjem referenduma u posljednjoj sedmici izborne kampanje, Dodik je sasvim izvjesno želio da poentira i da se potvrdi kao jedini čuvar srpskih nacionalnih interesa.

Da bi i u slučaju referenduma moglo doći do popuštanja, pa i potpunog obrata, svjedoče riječi premijerke Željke Cvijanović, koja je nedavno izjavila da je odluka Suda BiH sve vrijeme pogrešno tumačena, jer nigdje nije naređeno ukidanje Dana Republike Srpske već je traženo prilagođavanje praznika.

“I prilagođavanje je moguće uraditi kroz promjenu zakona o praznicima, ali ne na način da se odričemo tog praznika, već na način da se ukine obaveznost za sve one koji ne mogu da se identifikuju sa ovim praznikom, i na tragu smo tog rješenja.”

Iako Dodik u svojim javnim nastupima gotovo svakodnevno insistira na održavanju referenduma, očito je da su premijerkinom izjavom odškrinuta  vrata za popuštanje i da postoji jasna naznaka da bi umjesto održavanja referenduma moglo doći do izmjene Zakona o praznicima RS.

Ne bi bilo prvi put da eventualno odustajanje od referenduma bude predstavljeno kao pobjeda, a ne povlačenje. Tako bi ovaj predizborni manevar ostao poznat kao-nikad bliže referendumu.



BN televizija
 

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Miki

12.09.2016 20:48

Diletanti Ni trafiku ne bi znali da vode.

ODGOVORITE
Name

Mile Ronhil

12.09.2016 21:00

Kako ne bi znali ,ako je trafika puna Ronhila tu imaju nešto iskustva.

Name

Plan b

12.09.2016 21:05

Moze pola kile izmjene zakona i tri kile referenduma ...ma u stvari daj mi sve to u papir, al ovo mi malo nasjeci tanko onako ko za sniclu, a ovaj drugi komad mi izfasiraj dva puta i pozuri evo sad ce izbori... zuri mi se.

ODGOVORITE
Name

hercegovac

12.09.2016 21:15

Referendum!? Pred parlamentarne izbore, Baji je sad svejedno

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.09.2016 22:08

Znaci on se probudio bilo mu dosadno i rekao ajmo na referendum?!Nije bilo odluke ustavnog suda Bakirove apelacije?!

Name

Neko nas .......

12.09.2016 21:50

Pazljivoi i detaljno pogledajte fotografiju Zvizdic, Cvijanovic itd.... molim analiticke komentare ciste vanjstine bez unosenja u sustinu problema :)

ODGOVORITE
Name

Galeb

12.09.2016 22:00

Gulpi srbi I radjajuse I umiru u bijedi iduci za psihopatama I laznim herojima ziveci u lazi I vjeruju U laz to I zasluzuju

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2016 06:54

"Sto jedna budala napravi, sto pametnih ne moze popraviti". Zamislite koliko je gluposti napravljeno i unisteno u institucijama RS za vladavine SNSDa. Zalosno, kakav gubitak vremena.

Name

Ka dole

12.09.2016 22:23

Na ovoj slici gore je momenat kada je Mile dopuzao do ridjobradog i pljubio mu ruku (potpisao sve sto se trazilo, i vise od toga) za kredit mmf-a. Kredit ce biti isplacivan u 11 transi. Zakljucite sami sta mu je ciniti,....

ODGOVORITE
Name

IDU IZBORI

13.09.2016 06:59

IDU IZBORI PA GLASAJMO DA NESTO PROMJENIMO NEMOJMO PUZATI KO OVIH 20 GODINA

Name

objektivan

13.09.2016 18:08

ovce su zbili u torove ahaha,hajmo malo srbende balije i rvati se svadajte koj je veci ko je najveci ,ko su posrbio potutcio pokatolcio,ko je duze na ovim prostorima,cija je vjera ispravnija ,ja se divim dodiku bakiru i covicu imate moj glas jer nama nema spasa,sta ce nam fabrike plate penzije bolji zivot skolstvo putevi zdravstvo buducnost za nasu djecu

ODGOVORITE
Name

audi

13.09.2016 19:34

Sada ce to tebi Mihajlo Mikic da sve fino objasni.Pazi sad,samo sto nije poceo popovat.

Name

Lud zbunjen je.b.an

14.09.2016 01:37

Ono kad budale govore a pametni cute... E moj narode tesko se nama,Nije mi zao nacionalista srbendi koljaca,hotel nacije Mosnja I koristoljubivaca kockasti fasista. Jo's cemo mi 50 godina ovo gledat I boti goveda.

ODGOVORITE
Name

Psiho-Analitčar

14.09.2016 07:52

Žalosno je što je izabrao prostor gdje će svoju neprincipijelnu i provincijalnu politiku predstavljat...pred ljudima koji istinski vole svoj narod prodavati priču patriote koji je švercom u ratu i tenkovima u miru uspostavio neprincipijelnu politiku , politiku koje se pametan stidi, koja više liči na "klošarske poduhvate" banjalučkih luzera nego na jenu sigurnu i dostojanstvenu politiku kojom se ponosi vaskoliki rod i u kojoj generacije treba da odrastaju...žao mi je što je i patrijarha zloupotrebio....

ODGOVORITE
Name

pare ljude kvare

14.09.2016 11:47

Ovo su sve iscenirali pred izbore:Bakir Dodik i Covic i oni trebaju za tenzije koje su se podigle odgovarati.treba ih pohapsiti da se ovo sve smiri.Oni su veliko zlo narodima pogotovo bakir svome.

ODGOVORITE
Name

tutuu tuuu gruh gruh

15.09.2016 08:47

Ovaj snsd ce nas zaviti u crno izgubit cemo nasu republiku

ODGOVORITE