100 земљотреса у два дана у Скопљу

Серија земљотреса у подручју Скопља још траје, а последњи потрес данас у 14.20, од 3,7 степени Рихтера, поново је извео људе на улице и у паркове.

Регион 12.09.2016 | 21:08
100 земљотреса у два дана у Скопљу
Људи који су поново изашли из станова и са радних места кажу да су још преплашени од јучерашњег, јаког земљотреса од 5,3 степена Рихтера у 15.10, због којег су неки Скопљанци провели ноћ на отвореном, по парковима, шаторима и возилима.

У већини основних и средњих школа настава је привремено прекинута, а деца су изведена напоље.

У Скопљу је, према информацијама Сеизмолошке опсерваторије, заблежено око 100 земљотреса од јуче ујутру, од којих су грађани могли да осете само петнаестак.

Пре данашњег земљотреса у 14.20 од 3,7 степени Рихтера, осетио се и упола слабији земљотрес у 11.50. Први земљотрес, од 3,9 степени, регистрован је јуче у 6.58 сати. Неки од земљотреса су се осетили и другде у Македонији и суседним земљама.

Према информацијама медија, у скопске болнице се јавило више од 50 грађана повређених у паници након земљотреса. Већина се повредила трчећи да напусте зграде, скачући са балкона на нижим спратовима, а неке су погодили предмети који су падали.

У серији земљотреса, која је почела јуче око 7 х, нема веће материјалне штете, оштећено је неколико аутомобила са зграда је падала фасада, а има и напуклих зидова. Највише су страдале приватне куће у селима у близини епицентра земљотреса, у селима која се налазе неколико километара северостично од центра.

Сеизмолог Драгана Чунхин је изјавила да је после земљотреса од 5,3 степена нормално да следи серија слабијих која траје и више од 10 дана.

“Последњи земљотрес јачине као јуче смо имали 1921. Искуство показује да се у скопском региону земљотреси до магнитуде 4,0 дешавају на 10 година, они са магнитудиом пет на 100 година”, рекла је Чунхинова.

Скопље је 1963. године погодио јак земљотрес у коме је страдало 1000 људи.

Извор: Бета/Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар