Провођење "Сејдић и Финци" послије избора?

БиХ ће морати врло брзо да започне разговоре о имплементацији одлуке "Сејдић и Финци" ако жели да изборе 2018. године одржи без кршења европских норми.

Босна и Херцеговина 12.09.2016 | 14:53
Провођење "Сејдић и Финци" послије избора?
Иако нам ни у Делегацији ЕУ ни у ОХР-у нису експлицитно жељели одговорити на питање да ли ће ускоро започети разговори на питању имплементације те одлуке, сасвим је јасно да је остало још веома мало времена да се то питање почне рјешавати.

Срећко Латал, увијек добро обавијешени аналитичар из Сарајева, тврди да одлука "Сејдић и Финци" неминовно долази на ред, с обзиром на то да након прилагођења Споразума о стабилизацији и придруживању и усвајања механизма координације нема пуно питања која би била важнија од ове одлуке.

"Ако БиХ сада добије упитник након што су испуњени ови услови, 'Сејдић и Финци' се почиње полако приближавати, а чињеница је да БиХ не може отићи пуно даље ако не испуни тај услов, и то је јасно речено. ЕУ никад од тога није одустајала, само је помјерила вријеме када ће то питање доћи на ред", истакао је он.

Да ли ће до тога и доћи до 2018. године, Латал каже да је сада немогуће рећи. Он, наиме, указује да је и након прошлих општих избора 2014. покренуто то питање, али СДА и ХДЗ нису могли постићи договор, иако су, како је рекао, у протекле двије године имали идеалну шансу да то ријеше јер им добар изборни резултат на октобарским локалним изборима никако није могао бити угрожен.

"Ни једна ни друга странка суштински не могу изгубити ове изборе, па да су успјели доћи до неког договора, то не би утицало на резултате. Али ипак није било спремности да се уђе у то", наводи он.

У цијелу ту причу, истиче Латал, треба укључити и питање референдума у Републици Српској, за који каже да је важан преломни тренутак за БиХ, јер показује има ли међународна заједница и даље могућност да утиче на политичке процесе у БиХ или не.

"Уопште не улазећи у легалитет самог референдума, сама чињеница да ће се он вјероватно одржати упркос противљењу ОХР-а указује на питање да ли су механизми заштите Дејтонског споразума мртви. То неће имати краткорочне посљедице, али средњорочне и дугорочне свакако би могло имати", закључио је он.

Из Делегације ЕУ су нам на питање да ли ће имплементација одлуке "Сејдић и Финци" бити услов за наредне опште изборе 2018. године одговорили да ће БиХ морати да усклади своје важеће законодавство са законодавством ЕУ и да задовољи (политичке) критеријуме из Копенхагена.

"Конкретно, пресуда 'Сејдић и Финци против БиХ' није скинута са дневног реда. БиХ треба да спроведе пресуду тиме што ће осигурати сваком грађанину БиХ право да се кандидује на изборима. Као што је назначено у закључцима Вијећа ЕУ из децембра 2014. године, Вијеће ЕУ ће, када буде тражило мишљење Комисије о захтјеву за чланство, тражити да Комисија посвети посебну пажњу статусу проведбе пресуде 'Сејдић и Финци'. Међународне обавезе ове земље неће нестати и на властима БиХ је да се њима позабаве и испуне их", истакли су они.

Појаснили су да Делегација ЕУ и Канцеларија специјалног представника ЕУ подржавају препоруке међународних и локалних посматрачких тијела, ОСЦЕ/ОДИХР-а и Коалиције "Под лупом", а којима је циљ да подрже транспарентност, кредибилитет и интегритет изборног процеса у БиХ.

Из ОХР-а су истакли да БиХ као чланица Савјета Европе има обавезу да имплементира пресуду у случају "Сејдић и Финци".

"Бх. власти треба да уложе конструктиван напор да би ускладиле Устав и изборни систем земље са пресудом Европског суда за људска права", истакли су у Канцеларији за односе са јавношћу те институције.

Подсјећамо, имплементацијом одлуке "Сејдић и Финци" гарантује се пасивно бирачко право свим грађанима, а не само конститутивним народима.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Милутин

12.09.2016 16:26

БиХ 2018 год вјероватно неце ни постојати тако се не треба секирати око прице сејдиц финци,то је прица из неког другог времена

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поново

12.09.2016 19:50

Креце ново малтеетирање са Сејдиц и Финци.

ОДГОВОРИТЕ