Provođenje "Sejdić i Finci" poslije izbora?

BiH će morati vrlo brzo da započne razgovore o implementaciji odluke "Sejdić i Finci" ako želi da izbore 2018. godine održi bez kršenja evropskih normi.

Bosna i Hercegovina 12.09.2016 | 14:53
Provođenje "Sejdić i Finci" poslije izbora?
Iako nam ni u Delegaciji EU ni u OHR-u nisu eksplicitno željeli odgovoriti na pitanje da li će uskoro započeti razgovori na pitanju implementacije te odluke, sasvim je jasno da je ostalo još veoma malo vremena da se to pitanje počne rješavati.

Srećko Latal, uvijek dobro obaviješeni analitičar iz Sarajeva, tvrdi da odluka "Sejdić i Finci" neminovno dolazi na red, s obzirom na to da nakon prilagođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usvajanja mehanizma koordinacije nema puno pitanja koja bi bila važnija od ove odluke.

"Ako BiH sada dobije upitnik nakon što su ispunjeni ovi uslovi, 'Sejdić i Finci' se počinje polako približavati, a činjenica je da BiH ne može otići puno dalje ako ne ispuni taj uslov, i to je jasno rečeno. EU nikad od toga nije odustajala, samo je pomjerila vrijeme kada će to pitanje doći na red", istakao je on.

Da li će do toga i doći do 2018. godine, Latal kaže da je sada nemoguće reći. On, naime, ukazuje da je i nakon prošlih opštih izbora 2014. pokrenuto to pitanje, ali SDA i HDZ nisu mogli postići dogovor, iako su, kako je rekao, u protekle dvije godine imali idealnu šansu da to riješe jer im dobar izborni rezultat na oktobarskim lokalnim izborima nikako nije mogao biti ugrožen.

"Ni jedna ni druga stranka suštinski ne mogu izgubiti ove izbore, pa da su uspjeli doći do nekog dogovora, to ne bi uticalo na rezultate. Ali ipak nije bilo spremnosti da se uđe u to", navodi on.

U cijelu tu priču, ističe Latal, treba uključiti i pitanje referenduma u Republici Srpskoj, za koji kaže da je važan prelomni trenutak za BiH, jer pokazuje ima li međunarodna zajednica i dalje mogućnost da utiče na političke procese u BiH ili ne.

"Uopšte ne ulazeći u legalitet samog referenduma, sama činjenica da će se on vjerovatno održati uprkos protivljenju OHR-a ukazuje na pitanje da li su mehanizmi zaštite Dejtonskog sporazuma mrtvi. To neće imati kratkoročne posljedice, ali srednjoročne i dugoročne svakako bi moglo imati", zaključio je on.

Iz Delegacije EU su nam na pitanje da li će implementacija odluke "Sejdić i Finci" biti uslov za naredne opšte izbore 2018. godine odgovorili da će BiH morati da uskladi svoje važeće zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU i da zadovolji (političke) kriterijume iz Kopenhagena.

"Konkretno, presuda 'Sejdić i Finci protiv BiH' nije skinuta sa dnevnog reda. BiH treba da sprovede presudu time što će osigurati svakom građaninu BiH pravo da se kandiduje na izborima. Kao što je naznačeno u zaključcima Vijeća EU iz decembra 2014. godine, Vijeće EU će, kada bude tražilo mišljenje Komisije o zahtjevu za članstvo, tražiti da Komisija posveti posebnu pažnju statusu provedbe presude 'Sejdić i Finci'. Međunarodne obaveze ove zemlje neće nestati i na vlastima BiH je da se njima pozabave i ispune ih", istakli su oni.

Pojasnili su da Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU podržavaju preporuke međunarodnih i lokalnih posmatračkih tijela, OSCE/ODIHR-a i Koalicije "Pod lupom", a kojima je cilj da podrže transparentnost, kredibilitet i integritet izbornog procesa u BiH.

Iz OHR-a su istakli da BiH kao članica Savjeta Evrope ima obavezu da implementira presudu u slučaju "Sejdić i Finci".

"Bh. vlasti treba da ulože konstruktivan napor da bi uskladile Ustav i izborni sistem zemlje sa presudom Evropskog suda za ljudska prava", istakli su u Kancelariji za odnose sa javnošću te institucije.

Podsjećamo, implementacijom odluke "Sejdić i Finci" garantuje se pasivno biračko pravo svim građanima, a ne samo konstitutivnim narodima.

(Nezavisne novine)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Milutin

12.09.2016 16:26

BiH 2018 god vjerovatno nece ni postojati tako se ne treba sekirati oko price sejdic finci,to je prica iz nekog drugog vremena

ODGOVORITE
Name

Ponovo

12.09.2016 19:50

Krece novo malteetiranje sa Sejdic i Finci.

ODGOVORITE