Ефикасност: Судове још гуше стари предмети

Првостепени судови смањују број неријешених предмета, али се њихов број повећава у другостепеним, који одлучују о жалбама на првостепене пресуде, показао је индекс ефикасности правосуђа за 2015. годину.

Босна и Херцеговина 12.09.2016 | 14:08
Ефикасност: Судове још гуше стари предмети
Индекс је представљен као јединствен и иновативан алат за процјену ефективности правосуђа, а развијен је у оквиру једног од пројеката УСАИД-а.

Под лупом се нашло пет кључних параметара који утичу на резултате рада судова и тужилаштава - ефикасност, квалитет, одговорност и транспарентност, капацитет и ресурси и независност и непристрасност. Индекс комбинује податке из три извора - статистички подаци из Система за аутоматско управљање предметима ВСТС-а, резултати рада са грађанима и мишљење професионалне заједнице.

"Просјечно вријеме за рјешавање предмета у првостепеним судовима лани је било краће од просјека у периоду од 2012. до 2014. године, али је зато у другостепеним судовима било дуже. Старост неријешених предмета у првостепеним судовима углавном је остала иста, али је у другостепеним старост неријешених важних предмета повећана", наведено је у извјештају у оквиру пројекта.

С обзиром на то да постоји тренд повећања трајања и ријешених и неријешених другостепених предмета, ВСТС-у је препоручено да размотри могућности прикупљања додатних података у овој области с циљем испитивања разлога који доводе до тога.

У извјештају је наведено да је рад тужилаштава побољшан у 2015. у односу на просјек из претходног двогодишњег периода, када се у обзир узме трајање ријешених предмета и смањење броја заосталих предмета.

Вриједност индекса ефикасности правосуђа за БиХ је 55,21 поен на скали од нула до 100. Иако је у извјештају истакнуто да вриједности индекса не би требало тумачити као засебну оцјену правосуђа, став је да ипак треба да послуже као смјернице за бољи рад правосуђа.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија каже да се надлежни органи за правосуђе и даље морају бавити питањима ефикасности.

"Опредијељени смо да увођењем нових иницијатива правосуђе настави са усвајањем савремених трендова да би његов рад био унапријеђен", рекао је Тегелтија.

(Глас Српске)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бла бла бла

12.09.2016 16:29

Не извршавају се одлуке Уставног суда, људи не могу да добију своје и након пресуде неког Суда, Тужилаштво штити политичаре и тајкуне, не постоји институција провјере поријекла имовине....о чему ови причају? Виртуелних истраживања има милијарде. Дјела говоре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Историјско памцење

12.09.2016 22:20

Кадија те тузи, кадија ти суди.....питање, колико вијекова је потребно да продје да би ово " историјско памцење" било побиједјено у корист цивилизације која се развила из грцке демократије и римског права?