Efikasnost: Sudove još guše stari predmeti

Prvostepeni sudovi smanjuju broj neriješenih predmeta, ali se njihov broj povećava u drugostepenim, koji odlučuju o žalbama na prvostepene presude, pokazao je indeks efikasnosti pravosuđa za 2015. godinu.

Bosna i Hercegovina 12.09.2016 | 14:08
Efikasnost: Sudove još guše stari predmeti
Indeks je predstavljen kao jedinstven i inovativan alat za procjenu efektivnosti pravosuđa, a razvijen je u okviru jednog od projekata USAID-a.

Pod lupom se našlo pet ključnih parametara koji utiču na rezultate rada sudova i tužilaštava - efikasnost, kvalitet, odgovornost i transparentnost, kapacitet i resursi i nezavisnost i nepristrasnost. Indeks kombinuje podatke iz tri izvora - statistički podaci iz Sistema za automatsko upravljanje predmetima VSTS-a, rezultati rada sa građanima i mišljenje profesionalne zajednice.

"Prosječno vrijeme za rješavanje predmeta u prvostepenim sudovima lani je bilo kraće od prosjeka u periodu od 2012. do 2014. godine, ali je zato u drugostepenim sudovima bilo duže. Starost neriješenih predmeta u prvostepenim sudovima uglavnom je ostala ista, ali je u drugostepenim starost neriješenih važnih predmeta povećana", navedeno je u izvještaju u okviru projekta.

S obzirom na to da postoji trend povećanja trajanja i riješenih i neriješenih drugostepenih predmeta, VSTS-u je preporučeno da razmotri mogućnosti prikupljanja dodatnih podataka u ovoj oblasti s ciljem ispitivanja razloga koji dovode do toga.

U izvještaju je navedeno da je rad tužilaštava poboljšan u 2015. u odnosu na prosjek iz prethodnog dvogodišnjeg perioda, kada se u obzir uzme trajanje riješenih predmeta i smanjenje broja zaostalih predmeta.

Vrijednost indeksa efikasnosti pravosuđa za BiH je 55,21 poen na skali od nula do 100. Iako je u izvještaju istaknuto da vrijednosti indeksa ne bi trebalo tumačiti kao zasebnu ocjenu pravosuđa, stav je da ipak treba da posluže kao smjernice za bolji rad pravosuđa.

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija kaže da se nadležni organi za pravosuđe i dalje moraju baviti pitanjima efikasnosti.

"Opredijeljeni smo da uvođenjem novih inicijativa pravosuđe nastavi sa usvajanjem savremenih trendova da bi njegov rad bio unaprijeđen", rekao je Tegeltija.

(Glas Srpske)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Bla bla bla

12.09.2016 16:29

Ne izvršavaju se odluke Ustavnog suda, ljudi ne mogu da dobiju svoje i nakon presude nekog Suda, Tužilaštvo štiti političare i tajkune, ne postoji institucija provjere porijekla imovine....o čemu ovi pričaju? Virtuelnih istraživanja ima milijarde. Djela govore!!!

ODGOVORITE
Name

Istorijsko pamcenje

12.09.2016 22:20

Kadija te tuzi, kadija ti sudi.....pitanje, koliko vijekova je potrebno da prodje da bi ovo " istorijsko pamcenje" bilo pobijedjeno u korist civilizacije koja se razvila iz grcke demokratije i rimskog prava?