Епилог у БиХ: Телетовић прецртан, са "10 кг вишка"!

Сукобљени кошаркаши (бар јавно) закопали ратне секире, а Дамир Мулаомеровић одлучио да прва звезда тима, ипак, не путује са тимом у Шведску. Прочитајте виђење све три стране.

Кошарка 12.09.2016 | 21:15
Епилог у БиХ: Телетовић прецртан, са "10 кг вишка"!
На инцидент у Тузли је стављена тачка, али је донесена и једна радикална одлука.

Након сукоба репрезентативаца БиХ - капитена Мирзе Телетовића и младог Џанана Мусе - њих двојица су се срела у недељу и бар јавно оставили своју свађу по страни.

Међутим, селектор Дамир Мулаомеровић није тек тако прешао преко сукоба на терену, већ је донео радикалну одлуку, уз изношење у јавност и појединих детаља из свлачионице.

Први се новинарима обратио капитен Телетовић, НБА играч, који је рекао новинарима да није тачно да је завршио са репрезентацијом.

"Читав живот сам провео представљају репрезентацију БиХ као најјачу репрезентацију света. Играм за БиХ 13 година и никада у животу нисам направио неки ексцес и представљао сам БиХ на најбољи начин у свету. Многи мисле да ћу се опростити и одустати од репрезентације, али ја никад нећу одустати. Док ме год ноге буду носиле, ја ћу играти у репрезентацији", рекао је Телеовић.

Уверивши новинаре да је спреман да путује са екипом на квалификациону утакмицу у Шведској, где ће БиХ имати само теоретске шансе да остане у трци за пласман, капитен БиХ објаснио је инцидент из свог угла.

Подсетимо, бура у Тузли настала је када је он кренуо на млађег саиграча у последњем минуту утакмице.

"Не желим да неко сада мора да бира страну, Мирза или Џанан и појаснићу шта се десило. У 38. минуту губимо осам разлике, имамо седам-осам напада којим можемо стићи тај резултат. У том моменту прилазим Џанану и кажем му 'супер мајсторе, само се смири' и он у том тренутку као најмлађи играч ми почиње вређати и псовати ми. Само сам га одгурнуо од себе. Замислите да сам ја као млади играч урадио то Ненаду Марковићу. Знате и само шта би се десило..."

Кривицу је признао.

"Признајем, крив сам и извињавам се нашим навијачима. Никада у животу нисам бежао од одговорности, али мора се кренути од корена проблема. Кошаркашки савез БиХ није посложио репрезентацију како треба. Тренери нису одрадили посао како треба. За једну екипу да би функционисала потребне су те три ствари, а то су рад, ред и дисциплина, које нема. Хемије немамо, али ни хијејархије... Ја у Скендерији морам да чекам 30 минута да се коначно мени једна акција одигра. Мени је лакше дати 30 поена у НБА лиги него 15 у репрезентацији, а све због поставке игре", конкретно је замерио селектору Телетовић.

О нападу у свлачионици...

"Прича да сам Мусу напао у свлачионици је чиста лаж. После утакмице ми је пришао и извинио се. Његово понашање је сасвим нормално и не кривим га. Ми смо се помирили и ситуација међу нама је ОК. Ја волим Џанана и надам се да ће постати најбољих бх. кошакаш", рекао је Телетовић.

"МИРЗА ДОШАО НЕСПРЕМАН, ИМА 10 КИЛОГРАМА ВИШКА"

Недуго потом, јавности се обратио и шеф струке "А" селекције БиХ, Дамир Мулаомеровић.

У подједнако отвореном разговору са новинарима, тамошњи селектор поручио је да нико није изнад репрезентације, "па ни Телетовић".

"Мирза је у Тузли самоиницијативно напустио свлачионицу, рекавши да неће ићи у Шведску, да одлази. Одржао је конференцију без моје дозволе, нисам дозволио било какво напуштање", почео је он, па заређао замерке капитену.

"Кренимо редом, капитен једне репрезентације, начин на који се понео у задњим тренуцима утакмице, нема право да се понаша ни да ради те ствари које је направио. Да не говорим да као капитен не сме да напусти тим. Тај акт, па конференција за новинаре и ситуација са Мусом, немају оправдања. Морамо водити рачуна како ћемо се понашати и када губимо и када побеђујемо"

Дотакао се Мулаомеровић и Телетовићевих критика и јавно изнео дефинитивну одлуку о "прецртавању" капитена за меч против Шведске.

"Како да држимо 'ред, рад и дисциплину' када се капитен први тога не придржава? Не спорим да је један од најбољих играча, међутим, Мирза у понедељак с нама не путује. Каснити на тренинг, не појављивати се, не долазити на време, каснити на ручак, не јавити се... Је ли то ред, рад и дисциплина? Мирза је дошао неспреман, има десет кила вишка. Свако ко је гледао утакмице видео је", подвукао је Мулаомеровић, истичући да стоји иза младог Мусе, "јер ће он бити звезда".

МУСА ОБЈАВИО САОПШТЕЊЕ

На крају дана, јавности се обратио и најмлађи актер ове саге, саопштењем за јавност достављеном једном сарајевском листу, у којем је открио да су се страсти стишале.

У саопштењу Џанана Мусе наведено је следеће:

"С обзиром да се пуно тога издешавало, сматрам да сам дужан као спортиста да се обратим јавности. Вероватно сте данас имали прилику да видите видео где смо ја и Мирза заједно имали један другом шта да кажемо. Сублимацију сте видели у приказаном видеу. Као прво, моје лично васпитање ми не дозвољава да псујем и да се капитену обраћам увредљивим тоном"

"Тензија јесте постојала и сва ситуација је ишла у смеру да Руси направе ексцес који би нас резултатски приближио њима. Тако да смо се сложили да се није десило псовање, али у гротлу Мејдана и врелих глава десило се то што се десило. Пришао сам капитену и рекао да ме је требао заштити у ситуацији пре и да није требао тражити моју измену, јер сам знао шта радим".

"Погодило ме је у том тренутку. Псовке није било. Кажем опет никад се капитену тако не бих обратио. Све након тога је нешто што се није требало десити. Сложни смо обојица да је дошло до неспоразума, а што се тиче селектора, ја ћу рећи став из свог угла. Мулаомеровић је одличан тренер. Моје искуство с њим је најпозитивне. Уосталом, ја сам ту у служби своје домовине и било ко да је селектор мислим да играчи морају да се издигну и да поштују селектора. Мулаомеровић је све урадио да посложи ситуацију. Ја сам научен да је тренер на првом месту"

"У суштини, моје је да поштујем селектора, ма где год да играм. То сам научио у Загребу, а и пре тога. Суштина свега је да ја можда играм превише срцем, али за мене је свака утакмица за национални тим светиња. Покушавамо сви да будемо најбољи амбасадори једине нам домовине. Још једном, нагласио бих да се капитен Телетовић понео спортски и лично ми се извинио, али након увида да псовка није постојала то сам урадио и ја. То је спортски и људски. Драго ми је да смо обојица прихватили извињење. У једном смо сложни: домовина је изнад свих. Капитен ради свог геста има моје поштовање. И са овим бих закључио сваку даљу дискусију на ову тему. Пуно рада ме чека и једва чекам нове изазове", поручио је Муса.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар