Epilog u BiH: Teletović precrtan, sa "10 kg viška"!

Sukobljeni košarkaši (bar javno) zakopali ratne sekire, a Damir Mulaomerović odlučio da prva zvezda tima, ipak, ne putuje sa timom u Švedsku. Pročitajte viđenje sve tri strane.

Košarka 12.09.2016 | 21:15
Epilog u BiH: Teletović precrtan, sa "10 kg viška"!
Na incident u Tuzli je stavljena tačka, ali je donesena i jedna radikalna odluka.

Nakon sukoba reprezentativaca BiH - kapitena Mirze Teletovića i mladog Džanana Muse - njih dvojica su se srela u nedelju i bar javno ostavili svoju svađu po strani.

Međutim, selektor Damir Mulaomerović nije tek tako prešao preko sukoba na terenu, već je doneo radikalnu odluku, uz iznošenje u javnost i pojedinih detalja iz svlačionice.

Prvi se novinarima obratio kapiten Teletović, NBA igrač, koji je rekao novinarima da nije tačno da je završio sa reprezentacijom.

"Čitav život sam proveo predstavljaju reprezentaciju BiH kao najjaču reprezentaciju sveta. Igram za BiH 13 godina i nikada u životu nisam napravio neki eksces i predstavljao sam BiH na najbolji način u svetu. Mnogi misle da ću se oprostiti i odustati od reprezentacije, ali ja nikad neću odustati. Dok me god noge budu nosile, ja ću igrati u reprezentaciji", rekao je Teleović.

Uverivši novinare da je spreman da putuje sa ekipom na kvalifikacionu utakmicu u Švedskoj, gde će BiH imati samo teoretske šanse da ostane u trci za plasman, kapiten BiH objasnio je incident iz svog ugla.

Podsetimo, bura u Tuzli nastala je kada je on krenuo na mlađeg saigrača u poslednjem minutu utakmice.

"Ne želim da neko sada mora da bira stranu, Mirza ili Džanan i pojasniću šta se desilo. U 38. minutu gubimo osam razlike, imamo sedam-osam napada kojim možemo stići taj rezultat. U tom momentu prilazim Džananu i kažem mu 'super majstore, samo se smiri' i on u tom trenutku kao najmlađi igrač mi počinje vređati i psovati mi. Samo sam ga odgurnuo od sebe. Zamislite da sam ja kao mladi igrač uradio to Nenadu Markoviću. Znate i samo šta bi se desilo..."

Krivicu je priznao.

"Priznajem, kriv sam i izvinjavam se našim navijačima. Nikada u životu nisam bežao od odgovornosti, ali mora se krenuti od korena problema. Košarkaški savez BiH nije posložio reprezentaciju kako treba. Treneri nisu odradili posao kako treba. Za jednu ekipu da bi funkcionisala potrebne su te tri stvari, a to su rad, red i disciplina, koje nema. Hemije nemamo, ali ni hijejarhije... Ja u Skenderiji moram da čekam 30 minuta da se konačno meni jedna akcija odigra. Meni je lakše dati 30 poena u NBA ligi nego 15 u reprezentaciji, a sve zbog postavke igre", konkretno je zamerio selektoru Teletović.

O napadu u svlačionici...

"Priča da sam Musu napao u svlačionici je čista laž. Posle utakmice mi je prišao i izvinio se. Njegovo ponašanje je sasvim normalno i ne krivim ga. Mi smo se pomirili i situacija među nama je OK. Ja volim Džanana i nadam se da će postati najboljih bh. košakaš", rekao je Teletović.

"MIRZA DOŠAO NESPREMAN, IMA 10 KILOGRAMA VIŠKA"

Nedugo potom, javnosti se obratio i šef struke "A" selekcije BiH, Damir Mulaomerović.

U podjednako otvorenom razgovoru sa novinarima, tamošnji selektor poručio je da niko nije iznad reprezentacije, "pa ni Teletović".

"Mirza je u Tuzli samoinicijativno napustio svlačionicu, rekavši da neće ići u Švedsku, da odlazi. Održao je konferenciju bez moje dozvole, nisam dozvolio bilo kakvo napuštanje", počeo je on, pa zaređao zamerke kapitenu.

"Krenimo redom, kapiten jedne reprezentacije, način na koji se poneo u zadnjim trenucima utakmice, nema pravo da se ponaša ni da radi te stvari koje je napravio. Da ne govorim da kao kapiten ne sme da napusti tim. Taj akt, pa konferencija za novinare i situacija sa Musom, nemaju opravdanja. Moramo voditi računa kako ćemo se ponašati i kada gubimo i kada pobeđujemo"

Dotakao se Mulaomerović i Teletovićevih kritika i javno izneo definitivnu odluku o "precrtavanju" kapitena za meč protiv Švedske.

"Kako da držimo 'red, rad i disciplinu' kada se kapiten prvi toga ne pridržava? Ne sporim da je jedan od najboljih igrača, međutim, Mirza u ponedeljak s nama ne putuje. Kasniti na trening, ne pojavljivati se, ne dolaziti na vreme, kasniti na ručak, ne javiti se... Je li to red, rad i disciplina? Mirza je došao nespreman, ima deset kila viška. Svako ko je gledao utakmice video je", podvukao je Mulaomerović, ističući da stoji iza mladog Muse, "jer će on biti zvezda".

MUSA OBJAVIO SAOPŠTENJE

Na kraju dana, javnosti se obratio i najmlađi akter ove sage, saopštenjem za javnost dostavljenom jednom sarajevskom listu, u kojem je otkrio da su se strasti stišale.

U saopštenju Džanana Muse navedeno je sledeće:

"S obzirom da se puno toga izdešavalo, smatram da sam dužan kao sportista da se obratim javnosti. Verovatno ste danas imali priliku da vidite video gde smo ja i Mirza zajedno imali jedan drugom šta da kažemo. Sublimaciju ste videli u prikazanom videu. Kao prvo, moje lično vaspitanje mi ne dozvoljava da psujem i da se kapitenu obraćam uvredljivim tonom"

"Tenzija jeste postojala i sva situacija je išla u smeru da Rusi naprave eksces koji bi nas rezultatski približio njima. Tako da smo se složili da se nije desilo psovanje, ali u grotlu Mejdana i vrelih glava desilo se to što se desilo. Prišao sam kapitenu i rekao da me je trebao zaštiti u situaciji pre i da nije trebao tražiti moju izmenu, jer sam znao šta radim".

"Pogodilo me je u tom trenutku. Psovke nije bilo. Kažem opet nikad se kapitenu tako ne bih obratio. Sve nakon toga je nešto što se nije trebalo desiti. Složni smo obojica da je došlo do nesporazuma, a što se tiče selektora, ja ću reći stav iz svog ugla. Mulaomerović je odličan trener. Moje iskustvo s njim je najpozitivne. Uostalom, ja sam tu u službi svoje domovine i bilo ko da je selektor mislim da igrači moraju da se izdignu i da poštuju selektora. Mulaomerović je sve uradio da posloži situaciju. Ja sam naučen da je trener na prvom mestu"

"U suštini, moje je da poštujem selektora, ma gde god da igram. To sam naučio u Zagrebu, a i pre toga. Suština svega je da ja možda igram previše srcem, ali za mene je svaka utakmica za nacionalni tim svetinja. Pokušavamo svi da budemo najbolji ambasadori jedine nam domovine. Još jednom, naglasio bih da se kapiten Teletović poneo sportski i lično mi se izvinio, ali nakon uvida da psovka nije postojala to sam uradio i ja. To je sportski i ljudski. Drago mi je da smo obojica prihvatili izvinjenje. U jednom smo složni: domovina je iznad svih. Kapiten radi svog gesta ima moje poštovanje. I sa ovim bih zaključio svaku dalju diskusiju na ovu temu. Puno rada me čeka i jedva čekam nove izazove", poručio je Musa.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar