Нада за излијечење пацијената у Српској

Пацијентима у Српској од јуна је доступна терапија за излечење хепатитиса Ц - инфекције која завршава цирозом јетре и карциномом јетре.

Република Српска 11.09.2016 | 22:00
Нада за излијечење пацијената у Српској
Реч је о лековима америчке производње “виекираx” и “еxвиера”, чија терапија по пацијенту кошта 40.000 КМ.

 У Фонду здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске потврдили су за “ЕуроБлиц” да се уназад три месеца поменути лекови користе и у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Српске.

"На терапији се налази 25 пацијената, за шта је ФЗО финансирао милион КМ", истичу у ФЗО.

С обзиром да много пацијената умре од последица хепатитиса Ц, стручњаци сматрају да је терапија за његово излечење један од највећих догађаја у медицинској науци у овоме веку, упоредив са открићем пеницилина.

Гастроентерохепатолог, Нермин Салкић, каже за “ЕуроБлиц” да се, смањењем броја оболелих, може очекивати и мање новоинфицираних.

"Од произвођача смо у току прошле године добили терапију за 15 пацијената у Бањалуци, Мостару, Сарајеву и Тузли. Свих 15 болесника је на крају терапије имало потпуну елиминацију вируса из крви, што се сматра знаком излечења. У ФБиХ, на ентитетском програму, прве пацијенте очекујемо у октобру", истиче Салкић.

Објашњава да је нови лек, уствари, комбинација четири различита лека који су запаковани у две таблете.

"Реч је о лековима који директно делују на процес умножавања вируса и заустављају га. Терапија траје 12 или 24 недеље, у зависности од генотипа вируса. За разлику од претходних третмана који су захтевали седмично давање интерферона, овај је искључиво таблетарни", каже Салкић.



Подсећа да је претходни третман трајао 48 недеља и био повезан са бројним нуспојавама.

"Код одређеног броја пацијената болест се враћала, други опет нису имали уопште одговора, а велики број није био погодан за овај тип лечења. Зато је нови третман значајан напредак у лечењу хепатитис Ц", каже Салкић. М. Башић

У БиХ 30.000 оболелих

Домаће епидемиолошке студије говоре у учесталости која се креће око 0,8 одсто, што је, у односу на број становника БиХ, негде око 30.000 болесника. Проблем је, међутим, што велики број заражених остаје неоткривен.

У  највећем ризику од инфекције су пацијенти на хемодијализи, здравствени радници, интравенски зависници. Од последица хепатитиса Ц, у свету умре око 350.000 људи.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар