Nada za izliječenje pacijenata u Srpskoj

Pacijentima u Srpskoj od juna je dostupna terapija za izlečenje hepatitisa C - infekcije koja završava cirozom jetre i karcinomom jetre.

Republika Srpska 11.09.2016 | 22:00
Nada za izliječenje pacijenata u Srpskoj
Reč je o lekovima američke proizvodnje “viekirax” i “exviera”, čija terapija po pacijentu košta 40.000 KM.

 U Fondu zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske potvrdili su za “EuroBlic” da se unazad tri meseca pomenuti lekovi koriste i u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Srpske.

"Na terapiji se nalazi 25 pacijenata, za šta je FZO finansirao milion KM", ističu u FZO.

S obzirom da mnogo pacijenata umre od posledica hepatitisa C, stručnjaci smatraju da je terapija za njegovo izlečenje jedan od najvećih događaja u medicinskoj nauci u ovome veku, uporediv sa otkrićem penicilina.

Gastroenterohepatolog, Nermin Salkić, kaže za “EuroBlic” da se, smanjenjem broja obolelih, može očekivati i manje novoinficiranih.

"Od proizvođača smo u toku prošle godine dobili terapiju za 15 pacijenata u Banjaluci, Mostaru, Sarajevu i Tuzli. Svih 15 bolesnika je na kraju terapije imalo potpunu eliminaciju virusa iz krvi, što se smatra znakom izlečenja. U FBiH, na entitetskom programu, prve pacijente očekujemo u oktobru", ističe Salkić.

Objašnjava da je novi lek, ustvari, kombinacija četiri različita leka koji su zapakovani u dve tablete.

"Reč je o lekovima koji direktno deluju na proces umnožavanja virusa i zaustavljaju ga. Terapija traje 12 ili 24 nedelje, u zavisnosti od genotipa virusa. Za razliku od prethodnih tretmana koji su zahtevali sedmično davanje interferona, ovaj je isključivo tabletarni", kaže Salkić.Podseća da je prethodni tretman trajao 48 nedelja i bio povezan sa brojnim nuspojavama.

"Kod određenog broja pacijenata bolest se vraćala, drugi opet nisu imali uopšte odgovora, a veliki broj nije bio pogodan za ovaj tip lečenja. Zato je novi tretman značajan napredak u lečenju hepatitis C", kaže Salkić. M. Bašić

U BiH 30.000 obolelih

Domaće epidemiološke studije govore u učestalosti koja se kreće oko 0,8 odsto, što je, u odnosu na broj stanovnika BiH, negde oko 30.000 bolesnika. Problem je, međutim, što veliki broj zaraženih ostaje neotkriven.

U  najvećem riziku od infekcije su pacijenti na hemodijalizi, zdravstveni radnici, intravenski zavisnici. Od posledica hepatitisa C, u svetu umre oko 350.000 ljudi.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar