Шпанија: Каталонци траже своју "државу"

Десетине хиљада Каталонаца окупило се данас у Барселони и још четири града на масовним протестима тражећи отцепљење тог региона од Шпаније, у тренутку када лидери који се залажу за независност покушавају да превазиђу разилажења у вези са планом за отцепљење.

Свијет 11.09.2016 | 20:51
Шпанија: Каталонци траже своју "државу"
Више од 340.000 људи потписало је пристанак да се придруже демонстрацијама, које су испланиране на национални празник Каталоније Диада, којим се обележава годишњица освајања Барселоне од стране шпанског краља Филипа Петог 1714. године после 13-месечне опсаде у губитка каталонске аутономије.

У Барселони су се демонстранти данас, са транспарентима у плавој, црвеној и жутој боји сепаратистичке садржине, окупили у градском парку.



Шеф регионалне владе Католине Карлес Пуџдемон рекао је уочи почетка окупљања да је овогодишња Диада кључна и да ће у предстојећим месецима "кључне одлуке" у вези с будућношћу Каталоније морати да буду донете.

Каталонски сепаратисти годинама неуспешно покушавају да добију одобрење од шпанске централне владе да одрже референдум о независности као што је референдум који је одржан 2014. у Шкотској у Британији, а на ком су бирачи дали негативан одговор.

Након што су прошле године први пут освојиле јасну већину у регионалном каталонском парламенту, сецесионистичке стране су промениле тактику и усвојиле план да постигну независност средином 2017. године.

Међутим тај план је у јуну наишао на потешкоће када је Пуџдемонова коалициона влада изгубила подршку мање антикапиталистичке партије ЦУП, а тиме и јасну већину у парламенту.

Заговорници независности се надају да ће данашњи масовни протести поново ујединити и удахнути нови живот њиховој борби за независност, закључује француска агенција.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

роналдо

11.09.2016 19:08

Само сам цекао кад це се ова вијест објавити. У ударном термину. И то у србији и рс. И то као ударна. Сада це одмах серија коментара како се и РС треба одвојити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

11.09.2016 19:33

У насем слуцају Херцеговина има легитимно право да се одцијепи од Босне. Не дозвољава се Херцеговацки језик а навијаци БИХ када навијају фаворизују само Босну.Неце то јос дуго моци тако.

Name

Бакир

11.09.2016 19:08

Опет Додик закухава!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

11.09.2016 20:19

Кад навијамо сви можемо и да се лијепо разумијемо Босна Босна или Босна је Шампион и на Босанском и Хрватском и на Српском језику исто причамо ха ја

ОДГОВОРИТЕ