Španija: Katalonci traže svoju "državu"

Desetine hiljada Katalonaca okupilo se danas u Barseloni i još četiri grada na masovnim protestima tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, u trenutku kada lideri koji se zalažu za nezavisnost pokušavaju da prevaziđu razilaženja u vezi sa planom za otcepljenje.

Svijet 11.09.2016 | 20:51
Španija: Katalonci traže svoju "državu"
Više od 340.000 ljudi potpisalo je pristanak da se pridruže demonstracijama, koje su isplanirane na nacionalni praznik Katalonije Diada, kojim se obeležava godišnjica osvajanja Barselone od strane španskog kralja Filipa Petog 1714. godine posle 13-mesečne opsade u gubitka katalonske autonomije.

U Barseloni su se demonstranti danas, sa transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističke sadržine, okupili u gradskom parku.Šef regionalne vlade Katoline Karles Pudždemon rekao je uoči početka okupljanja da je ovogodišnja Diada ključna i da će u predstojećim mesecima "ključne odluke" u vezi s budućnošću Katalonije morati da budu donete.

Katalonski separatisti godinama neuspešno pokušavaju da dobiju odobrenje od španske centralne vlade da održe referendum o nezavisnosti kao što je referendum koji je održan 2014. u Škotskoj u Britaniji, a na kom su birači dali negativan odgovor.

Nakon što su prošle godine prvi put osvojile jasnu većinu u regionalnom katalonskom parlamentu, secesionističke strane su promenile taktiku i usvojile plan da postignu nezavisnost sredinom 2017. godine.

Međutim taj plan je u junu naišao na poteškoće kada je Pudždemonova koaliciona vlada izgubila podršku manje antikapitalističke partije CUP, a time i jasnu većinu u parlamentu.

Zagovornici nezavisnosti se nadaju da će današnji masovni protesti ponovo ujediniti i udahnuti novi život njihovoj borbi za nezavisnost, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ronaldo

11.09.2016 21:08

Samo sam cekao kad ce se ova vijest objaviti. U udarnom terminu. I to u srbiji i rs. I to kao udarna. Sada ce odmah serija komentara kako se i RS treba odvojiti...

ODGOVORITE
Name

Kontra

11.09.2016 21:33

U nasem slucaju Hercegovina ima legitimno pravo da se odcijepi od Bosne. Ne dozvoljava se Hercegovacki jezik a navijaci BIH kada navijaju favorizuju samo Bosnu.Nece to jos dugo moci tako.

Name

Bakir

11.09.2016 21:08

Opet Dodik zakuhava!

ODGOVORITE
Name

Ovako

11.09.2016 22:19

Kad navijamo svi možemo i da se lijepo razumijemo Bosna Bosna ili Bosna je Šampion i na Bosanskom i Hrvatskom i na Srpskom jeziku isto pričamo ha ja

ODGOVORITE