САД никада неће заборавити жртве

Сједињене Америчке Државе никада неће заборавити жртве напада изведених 11. септембра 2001. године, поручио је данас предсједник САД Барак Обама у Пентагону, на комеморацији поводом 15-годишњице напогубнијих терористичких напада на америчком тлу, јавља АП.

Свијет 11.09.2016 | 16:53
САД никада неће заборавити жртве
Обама је у Пентагону, у чију је зграду на данашњи дан прије 15 година ударио један од три авиона којима су управљали терористи, истакао да америчка разноликост "не представља слабост, већ велику снагу", преноси АФП.

Предсједник САД је поручио Американцима да прихвате ту разноликост и да не допусте својим непријатељима, терористима, да подијеле земљу.

"Наша разноликост, наше мјешовито насљеђе, није слабост. То је и даље и увијек ће бити једна од наших највећих снага", истакао је Обама, додавши да је "то Америка која је нападнута оног јутра 11. септембра 2001, Америка којој морамо остати вјерни".

Према његовим ријечима, данашњи дан је тежак, али "открива љубав и верност у срцима чланова породица жртава и у срцу америчког народа", наводи америчка агенција.

Обама је рекао и да га испирише способност брзог опоравка коју су показале породице жртава. Предсједник САД је претходно одржао минут ћутања у Овалној соби у 08.46 сати по локалном времену, а потом је у Пентагону положио вијенац код споменика жртвама, саопштила је Бијела кућа.

Сједињене Америчке Државе обиљежавају данас 15-годишњицу терористичких напада изведених на данашњи дан 2001. године у којима је погинуло готово 3.000 људи, а тим поводом је одржан минут ћутања на мјесту на којем се некада налазио Свјетски трговински центар у Њујорку, јављају агенције.

Минут ћутања одржан је у 08.46 сати по локалном времену, када је прије тачно 15 година први отети путнички авион ударио у сјеверну кулу Свјетског трговинског центра, преноси АФП.

Пред стотинама чланова породица жртава и званичника потом су прочитана имена скоро 3.000 људи који су погинули на данашњи дан, наводи АП.

То је био први од шест минута ћутања који ће бити одржани у Њујорку, а комеморација је планирана и у Пентагону, у чију је зграду ударио други авион, и тамо ће се присутнима обратити амерички предсједник Барак Обама.

Стотине људи се очекују и на комеморативном скупу у Меморијалном центру у Шенксвилу у Пенсилванији, гдје се срушио трећи авион у најпогубнијем терористичком нападу на америчком тлу.

Амерички предсједнички кандидати Хилари Клинтон и Доналд Трамп направили су привремену паузу у својој жустрој предизборној кампањи како би присуствовали комеморацији заједно са члановима породица жртава у Националном меморијалном центру, који се налази на мјесту на ком су 11. септембра 2001. срушене две "куле близнакиње".

Напади, које је извела терористичка организација Ал Каида, почели су ударима два отета авиона који су срушили "куле близнакиње" послије чега је уследио удар трећег авиона на зграду Пентагона у Вашингтону.

На крају је оборен авион у Пенсилванији. Укупан биланс жртава био је 2.997 људи. Међу жртвама 11. септембра било је и 372 странаца, од којих је и један држављанин Србије.

Надлежне службе САД касније су оцијениле да је "мозак" напада био Халид Шеик Мухамед, који је ухваћен у марту 2003. године у Пакистану, а у фебруару 2008. године оптужен за ратни злочин.

Командоси америчке војске извели су у прољеће 2011. године препад на једно имање у Пакистану где се крио вођа Ал Каиде, Осама бин Ладен, оптужен да је одговоран за терористичке нападе на САД и ликвидирале га.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Која лаз, која смијурија!

11.09.2016 15:43

Убили своје па им сад као фол зао! Сви знамо да је измисљотина али они и даље покусавају! Гори су од Додика!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПреЦедник

11.09.2016 19:09

Доста те патетике амерички копрофази.Трт,трт,тррррт.

ОДГОВОРИТЕ