Преварене жиранте банке и даље терете

Преварени жиранти из Српске незадовољни су ангажманом Агенције за банкарство Републике Српске на рјешавању њихових проблема.

Република Српска 11.09.2016 | 15:20
Преварене жиранте банке и даље терете
Умјесто да се позабави ревизијом уговора о кредитима за које постоји сумња да су одобрени мимо закона, жиранти тврде да је АБРС њихову судбину препустила управо банкама које су их превариле. А те исте банке им и данас обустављају плате и пензије за кредите које су одобриле још 2008, а које, од тада, нису успјеле да наплате ни у минималном износу.

У Удружењу за заштиту жираната БиХ истичу да је још тада било јасно да банке неће моћи да наплате паре од дужника, јер је ријеч о људима који су били незапослени. Наглашавају да су им у АБРС крајем јула обећали да ће се позабавити сваким појединачним случајем гдје жиранти сматрају да су преварени, али да је све остало мртво слово на папиру.

Упркос чињеници да су поједине банке признале да су кредите одобриле незапосленим клијентима, и даље блокираним држе рачуне жираната, узимајући им сваког мјесеца половину личних примања.

"То је случај и са кредитом од 30.000 КМ који је Банка Српске незапосленом клијенту одобрила 2008, да би у априлу ове године обавестила жиранте да су у обавези да, са каматама, морају да врате 60.000 КМ. Жиранти су контактирали АБРС, али све што су од ове агенције добили је одговор банке у којем се наводи да у кредитном досијеу недостају платне листе дужника, те да банка није могла утврдити кредитну способност дужника. А људима су рачуни и даље блокирани. Ако се АБРС и даље буде понашала као пасивни посматрач, поднећемо кривичну пријаву. Да је на вријеме контролисала банке до овог не би дошло", истиче члан УО удружења Мика Никић.

У надлежној агенцији кажу да су у поменутом случају са Пала упутили захтјев банци да се изјасни.

"Банка је у свом одговору навела да у кредитном досијеу није могла утврдити кредитну способност дужника. Агенција је, достављањем копије одговора банке, у овом случају исцрпила своје надлежности. Како банка не оспорава да у кредитном досијеу недостаје неопходна документација, остаје да се у судском поступку ријеши овај спорни случај и утврди да ли има или не основа за проглашење уговора о јемству ништавним",  истичу у АБРС.

У АБРС наглашавају да готово сви спорни случајеви које жиранти пријављују датирају из ранијег периода, када ова област није била у потпуности и на адекватан начин законски регулисана.

"Након ступања на снагу измјена и допуна Закона о банкама Републике Српске, извршили смо велики број контрола којима је обухваћена заштита права и интереса корисника банкарских услуга", истичу у АБРС.

Извор: ЕуроБлиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Милојко

11.09.2016 14:01

Жиранте нису превариле банке већ главни дузници . Ово је класицни примјер замјене теза , банке пропадају кад се дуг не враћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

11.09.2016 16:15

Тако је,банка крива сто је дала незапослој особи кредит а није крив зирант који је пристао да гарантује да це вратити тај новац и ако је сигурно познавао боље тога зиранта од саме банке.

Name

Станимир

11.09.2016 15:01

О чему су људи размишљали када су потписивали обавезу да за другог враћају дуг. Мислили су да је "бити жирант" само неформални статус без икаквих обавеза? А највећа фаца је онај ко је жирант за највише људи? Посуђене паре се морају вратити. Са каматом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

е

11.09.2016 18:25

Ма нема ту пуно математике, зирант или гарант да це неко вратити паре и до видјења, па нису банке пускама тјерале људе да дизу кредите, ал навико народ код Тита да дизе кредите, љетује па враћа кутију шибица е нема више, зато сада лијепо гаранте враћај.

ОДГОВОРИТЕ