Prevarene žirante banke i dalje terete

Prevareni žiranti iz Srpske nezadovoljni su angažmanom Agencije za bankarstvo Republike Srpske na rješavanju njihovih problema.

Republika Srpska 11.09.2016 | 15:20
Prevarene žirante banke i dalje terete
Umjesto da se pozabavi revizijom ugovora o kreditima za koje postoji sumnja da su odobreni mimo zakona, žiranti tvrde da je ABRS njihovu sudbinu prepustila upravo bankama koje su ih prevarile. A te iste banke im i danas obustavljaju plate i penzije za kredite koje su odobrile još 2008, a koje, od tada, nisu uspjele da naplate ni u minimalnom iznosu.

U Udruženju za zaštitu žiranata BiH ističu da je još tada bilo jasno da banke neće moći da naplate pare od dužnika, jer je riječ o ljudima koji su bili nezaposleni. Naglašavaju da su im u ABRS krajem jula obećali da će se pozabaviti svakim pojedinačnim slučajem gdje žiranti smatraju da su prevareni, ali da je sve ostalo mrtvo slovo na papiru.

Uprkos činjenici da su pojedine banke priznale da su kredite odobrile nezaposlenim klijentima, i dalje blokiranim drže račune žiranata, uzimajući im svakog mjeseca polovinu ličnih primanja.

"To je slučaj i sa kreditom od 30.000 KM koji je Banka Srpske nezaposlenom klijentu odobrila 2008, da bi u aprilu ove godine obavestila žirante da su u obavezi da, sa kamatama, moraju da vrate 60.000 KM. Žiranti su kontaktirali ABRS, ali sve što su od ove agencije dobili je odgovor banke u kojem se navodi da u kreditnom dosijeu nedostaju platne liste dužnika, te da banka nije mogla utvrditi kreditnu sposobnost dužnika. A ljudima su računi i dalje blokirani. Ako se ABRS i dalje bude ponašala kao pasivni posmatrač, podnećemo krivičnu prijavu. Da je na vrijeme kontrolisala banke do ovog ne bi došlo", ističe član UO udruženja Mika Nikić.

U nadležnoj agenciji kažu da su u pomenutom slučaju sa Pala uputili zahtjev banci da se izjasni.

"Banka je u svom odgovoru navela da u kreditnom dosijeu nije mogla utvrditi kreditnu sposobnost dužnika. Agencija je, dostavljanjem kopije odgovora banke, u ovom slučaju iscrpila svoje nadležnosti. Kako banka ne osporava da u kreditnom dosijeu nedostaje neophodna dokumentacija, ostaje da se u sudskom postupku riješi ovaj sporni slučaj i utvrdi da li ima ili ne osnova za proglašenje ugovora o jemstvu ništavnim",  ističu u ABRS.

U ABRS naglašavaju da gotovo svi sporni slučajevi koje žiranti prijavljuju datiraju iz ranijeg perioda, kada ova oblast nije bila u potpunosti i na adekvatan način zakonski regulisana.

"Nakon stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o bankama Republike Srpske, izvršili smo veliki broj kontrola kojima je obuhvaćena zaštita prava i interesa korisnika bankarskih usluga", ističu u ABRS.

Izvor: EuroBlic

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Milojko

11.09.2016 14:01

Žirante nisu prevarile banke već glavni duznici . Ovo je klasicni primjer zamjene teza , banke propadaju kad se dug ne vraća.

ODGOVORITE
Name

Zool

11.09.2016 16:15

Tako je,banka kriva sto je dala nezaposloj osobi kredit a nije kriv zirant koji je pristao da garantuje da ce vratiti taj novac i ako je sigurno poznavao bolje toga ziranta od same banke.

Name

Stanimir

11.09.2016 15:01

O čemu su ljudi razmišljali kada su potpisivali obavezu da za drugog vraćaju dug. Mislili su da je "biti žirant" samo neformalni status bez ikakvih obaveza? A najveća faca je onaj ko je žirant za najviše ljudi? Posuđene pare se moraju vratiti. Sa kamatom.

ODGOVORITE
Name

e

11.09.2016 18:25

Ma nema tu puno matematike, zirant ili garant da ce neko vratiti pare i do vidjenja, pa nisu banke puskama tjerale ljude da dizu kredite, al naviko narod kod Tita da dize kredite, ljetuje pa vraća kutiju šibica e nema više, zato sada lijepo garante vraćaj.

ODGOVORITE