Зашто су хрватски избори пресудни за Балкан

Италијански лист “Република” оцењује да ће данашњи избори у Хрватској, који се, како наглашава, “одржавају у ситуацији све веће и забрињавајуће затегнутости” између Хрватске и Србије и на Балкану, бити важни за односе Загреба и Београда, исто као и Хрватске и Европске уније.

Регион 11.09.2016 | 14:34
Зашто су хрватски избори пресудни за Балкан
Неизвесно је ко ће на изборима добити превагу између, каже “Република”, “национал-конзервативаца ХДЗ и посткомунистичке социјал-демократске опозиције”.

И наглашава да је европски комесар за проширивање Јоханес Хан у Београду похвалио “либералног проевропског реформисту, српског премијера Александра Вучића зато што је испољио одговорно понашање” према “непрестаним изазивачким изјавама из Загреба”.



Римски дневник подвлачи да “Београд оптужује Хрватску, младу чланицу ЕУ, да свим средствима спречава преговоре о чланству Србије с ЕУ” и указује на изјаву Хана да “постоји разлика између политичара и државника који никад не губи из вида интересе свог народа, а српски премијер је срећом државник”.

У извештају пише да су у Хрватској ојачале присталице бившег усташког режима и наводи се да је “хрватска председница уверавала да је ‘антифашизам хрватска уставна вредност’, али је одмах потом изјавила да обожава нацистичког рок-певача који стално слави ‘ усташке јунаке, мученике и родољубе”.

“Република” објашњава да су “усташе биле фашистичка милиција поглавника Анте Павелића који је био колаборациониста са силама Осовине и активни учесник у погрому Јевреја и одговоран за најстрашније покоље у Другом светском рату”.



“Испоставило се да сад усташки поздрав употребљава хрватска војска, а све то изазива велико страховање и тешка сећања у Србији, исто као и у међународној јеврејској заједници”, пише италијански лист.

“Република” пише да се на то надовезује афера са ухапшеним хрватским шпијуном у Србији, који је, према “Републици”, “годинама, чак и америчкој тајној служби НСА, испоручивао тајне битне за српску националну безбедност”.

Римски дневник спомиње случај рехабилитације бившег кардинала Алојзија Степинца, осуђеног због сарадње с усташама, подршку коју и неки министри у влади ХДЗ дају присталицама Павелићеве НДХ, уз закључак да “то једино у Србији може помоћи проруским противницима младог проевропског реформисте премијера Вучића”.

Лист пише да су то “српски националисти - носталгичари Милошевића и етничке и опште хегемоније проруске и анти-европске Србије на територији бивше Југославије и Балкана".

“Меки трбух и буре барута Европе, као што се говорило у Лондону пре 1914. године, још није постао постојани део европске заједничке куће”, закључује “Република”.

Извор: Бета/Република

Коментари / 0

Оставите коментар