Zašto su hrvatski izbori presudni za Balkan

Italijanski list “Republika” ocenjuje da će današnji izbori u Hrvatskoj, koji se, kako naglašava, “održavaju u situaciji sve veće i zabrinjavajuće zategnutosti” između Hrvatske i Srbije i na Balkanu, biti važni za odnose Zagreba i Beograda, isto kao i Hrvatske i Evropske unije.

Region 11.09.2016 | 14:34
Zašto su hrvatski izbori presudni za Balkan
Neizvesno je ko će na izborima dobiti prevagu između, kaže “Republika”, “nacional-konzervativaca HDZ i postkomunističke socijal-demokratske opozicije”.

I naglašava da je evropski komesar za proširivanje Johanes Han u Beogradu pohvalio “liberalnog proevropskog reformistu, srpskog premijera Aleksandra Vučića zato što je ispoljio odgovorno ponašanje” prema “neprestanim izazivačkim izjavama iz Zagreba”.



Rimski dnevnik podvlači da “Beograd optužuje Hrvatsku, mladu članicu EU, da svim sredstvima sprečava pregovore o članstvu Srbije s EU” i ukazuje na izjavu Hana da “postoji razlika između političara i državnika koji nikad ne gubi iz vida interese svog naroda, a srpski premijer je srećom državnik”.

U izveštaju piše da su u Hrvatskoj ojačale pristalice bivšeg ustaškog režima i navodi se da je “hrvatska predsednica uveravala da je ‘antifašizam hrvatska ustavna vrednost’, ali je odmah potom izjavila da obožava nacističkog rok-pevača koji stalno slavi ‘ ustaške junake, mučenike i rodoljube”.

“Republika” objašnjava da su “ustaše bile fašistička milicija poglavnika Ante Pavelića koji je bio kolaboracionista sa silama Osovine i aktivni učesnik u pogromu Jevreja i odgovoran za najstrašnije pokolje u Drugom svetskom ratu”.



“Ispostavilo se da sad ustaški pozdrav upotrebljava hrvatska vojska, a sve to izaziva veliko strahovanje i teška sećanja u Srbiji, isto kao i u međunarodnoj jevrejskoj zajednici”, piše italijanski list.

“Republika” piše da se na to nadovezuje afera sa uhapšenim hrvatskim špijunom u Srbiji, koji je, prema “Republici”, “godinama, čak i američkoj tajnoj službi NSA, isporučivao tajne bitne za srpsku nacionalnu bezbednost”.

Rimski dnevnik spominje slučaj rehabilitacije bivšeg kardinala Alojzija Stepinca, osuđenog zbog saradnje s ustašama, podršku koju i neki ministri u vladi HDZ daju pristalicama Pavelićeve NDH, uz zaključak da “to jedino u Srbiji može pomoći proruskim protivnicima mladog proevropskog reformiste premijera Vučića”.

List piše da su to “srpski nacionalisti - nostalgičari Miloševića i etničke i opšte hegemonije proruske i anti-evropske Srbije na teritoriji bivše Jugoslavije i Balkana".

“Meki trbuh i bure baruta Evrope, kao što se govorilo u Londonu pre 1914. godine, još nije postao postojani deo evropske zajedničke kuće”, zaključuje “Republika”.

Izvor: Beta/Republika

Komentari / 0

Ostavite komentar