Додик и Бакир укидају назив Српске

Након заставе, грба, химне и данас већ извјесно – 9. јануара врховном кадији Бакиру преостао је још само један „бабин аманет“, а то је укидање назива Република Српска. Овај коначни циљ реализоваће прије краја 2018. године или за Додиковог предсједниковања!

Република Српска 11.09.2016 | 12:43
Додик и Бакир укидају назив Српске
Данас је дефинитивно јасно да Република Српска неће одржати референдум поводом одлуке Уставног суда БиХ о 9. јануару као Дану државности. Искрено говорећи био сам врло скептичан у односу на одлучност Милорада Додика поводом овог веома сложеног и тешког питања. Просто, Додик није политичар него је обичан политикант без икакве политичке идеје, визије и вјере. Таквима питање референдума и других облика изражавања воље народа служи тек за дневнополитичке поене и остваривање личних интереса.

Због чега је одржавање референдума поводом ове и овакве одлуке Уставног суда БиХ било од пресудног значаја за опстанак и државотворност Републике Српске и српског народа? Годинама Српска имплементира одлуке врховног кадије Бакира Изетбеговића ком Уставни суд дође као средство или политички инструмент наметања сопствене воље.

Он и његови истомишљеници идентичном методом одузели су Српској низ симбола преко каквих се ова држава-ентитет идентификовала (заставу, грб, химну). Уз то Уставни суд искориштен је за доношење одлуке о конститутивности народа каква суштински и дугорочно служи непријатељима Српске за дерогирање надлежности ентитета и коначно обесмишљавање Српске до нивоа „празне љуштуре“. Давно је Република Српска требало да се референдумом супротстави оваквим одлукама Бакировог квазисуда, умјесто што их је редом имплементирала.

Референдумски изражена воља грађана у случају друштва попут босанско-херцеговачког аутоматизмом представља вољу примарних чиниоца државе. Наиме, БиХ по уставу чине два ентитета и три народа. Ентитети и народи су, дакле, чиниоци или конституенси државе, њени творци, чија воља представља највиши извор права.

Уколико грађани Републике Српке, а то аутоматизмом значи и гро српског народа, одлуче да штите неко своје право, свој интерес или симбол, нема државног субјекта који такву вољу може промијенити или обезвриједити. Увијек подвлачим да БиХ као држава не располаже апаратом принуде каквим би своју вољу наметала ентитетима, па чак и кантонима, но наш проблем је недостатак храбрости и мудрости политичких лидера.

Да је Република Српска поводом ранијих одлука Бакировог „политичког суда“ организовала референдум, кроз какав би грађани и народ исказали другачију вољу, данас засигурно не би имали овакву ситуацију и овакве проблеме. И данас би у Уставу Републике Српске стајало да је српски народ једини конститутивни народ овог ентитета, да је службени језик српски итд. Све смо то изгубили јер политички лидери нису имали довољно храбрости и родољубља да организују референдум и тиме себи створе правни основ каквим би одбили провести Бакирову вољу или аманет његовог бабе.

Сад, у наредном периоду моћи ће Милорад Додик у маниру препознатљивог политиканства тврдити како је и без референдума „заштитио“ нападнути симбол државности Српске, да је побиједио Бакира Изетбеговића, да ће Уставни суд промијенити своју одлуку и слично. Међутим, за максимално пола године имаћемо дефинитиван расплет ситуације у виду имплементирања још једне накарадне одлуке овог квазисуда, односно у виду трајног губљења још једног симбола државности нашег ентитета и народа. Но, Додик рачуна на већ пословично „кратко памћење“ наших људи, који ће за пар мјесеци „промишљати“ о неким новим актуелним спиновима, а потпуно заборавити шта Српској значи 9. јануар.

Након тога, дакле након укидања Дана државности, сасвим утемељено можемо очекивати још једну одлуку Уставног суда – о неусклађености назива Република Српска са Уставом БиХ.

Такав назив, закључиће Суд, не одражава идентитет других конститутивних народа Српске (на бази претходне одлуке о конститутивности народа), због чега назив треба/мора мијенити. Поприлично сам убијеђен да ће оваква одлука доћи прије краја 2018. године, или прије краја предсједниковања Милорада Додика.

Бакир Изетбеговић не може данас предвидјети ко ће бити будући предсједник Српске, па ни то како и колико ће тај (или та/госпођа) бити погодан за даље обесмишљавање и укидање Српске. Са Додиком је мање-више начисто и вјерујем да ће због тога овај посљедњи аманет покојног Алије настојати провести за „Милиног вакта“.

Могу појединци бити скептични према оваквим процјенама и у наредних неколико мјесеци побијати их колико им драго, но како вријеме буде одмицало показаће се колико сам био у праву. Изетбеговић Јуниор каже како рачуна на Додиков „прагматизам“.

Шта то у ствари значи?

Врло једноставно: у „аранжман“ око Дана Републике уврштен је улазак Додиковог СНСД-а у власт на државном нивоу. Милорад Додик је „продао“ 9. јануар за улазак у Савјет министара, државно правосуђе, полицију и (најважније!) финансије. За такав исход већ има подршку Фахрудина Радончића и Драгана Човића, а Изетбеговићев глас управо је „купио“ овим претпосљедњим симболом Републике Српске.

Посљедњи симбол државности, односно назив Републике Српске, „продаће“ 2018. године за функцију члана Предсједништва БиХ у ком су Изетбеговићи вјечни, а остали су статисти. Али, Додику је много боље бити Бакиров статиста у предсједништву, него тамновати и остати без „тешко стеченог“ иметка као врло изгледне алтернативе. То је Додиков „прагматизам“ на какав рачуна Изет-бегов потомак.

БориславРадовановиц.блог
(
Фото: Карикатура/БУКА)

Коментари / 50

Оставите коментар
Name

Лола

11.09.2016 10:46

Босна без ентитета са једнаким правима за све народе и грађане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

11.09.2016 11:22

Реално !

Name

Дејо.бл-рс

11.09.2016 11:27

Нема ниста од тога. Није вам ваљала Југославија а сад хоцетр опет да градите братство и јединство... Имате Федерацију па је уредјујте како хоцете .

Name

Студент

11.09.2016 11:29

И Босански квази језик као национални, наметнута историја, наметнуто све. За нас Србе без РС-а нема живота у БиХ. Оворила би вам се могућност да се*ете по нама као што и радите.

Name

ре дејо

11.09.2016 11:29

Имали смо СФРЈ па је Србија зељела да води главну ријец...

Name

@Дејо

11.09.2016 11:40

Сто не могу тај аргумент о Југославији... као да је тамо био Рај сви се Народи добро осјећали и без разлога одвојили се ето "онако". Јеси ли икада чуо за пројект звани "Велика Србија" ? Наравно да цес реци да ниси, јер си лицемјеран.

Name

Ре.Лола

11.09.2016 11:55

Паметном доста

Name

Ре Лола

11.09.2016 12:27

Ма не са два ентитета, него три! А теби ако се не допада боли нас уво!

Name

Ре лола

11.09.2016 14:00

Ајд не к е њ ај Не дам моју Републику Српску јеб..а те босна

Name

Зајебант

11.09.2016 16:19

Бакир је "смирио" Фахру, на реду је "Додик".

Name

перо

11.09.2016 10:47

Ако ће је Додик и даље водити боље да је није

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.09.2016 10:58

Зао ми је али тронационална дрзава са оваквим припадницима те три нације је неодрзива. На овом простору, уствари ниједна дрзава није одрзива. То је показало задњих пар хиљада година. За овај народ се одавно зна да би и утег развалио а не некакву назови дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо рогоња

11.09.2016 11:04

Нема ту нас и насег него све је то лицни интерес...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Попс

11.09.2016 11:05

Прије пар мјесеци написах на овм форуму,да Додик покусава да премости вријеме до избора 2018. Да би се кандидовао за цлана предсједниства и да до тад не заврси на суду.Посто Изедбеговиц има велики утицај на правосудје БиХ,знаци да утице и на подизање или затаскавање оптузница против предсједника РС-а.Тако да се са аутором текста у потпуности слазем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је насе

11.09.2016 11:34

Треба укинути и федерацију и РС и направити једнако право за сав народ у БиХ . Да се поцне напокон радити на томе да градјани имају нормалан зивот. Ти политицари само дизу тензије због своји фатеља. И неинтересује их да народ једва презивљава

Name

Ре све је насе

11.09.2016 12:21

Значи укинути РС да би све било ваше? Ееее који си ти полтрон.

Name

Мислим-ман

12.09.2016 17:03

Па по чему је теби онда све наше или ваше? Неки буде све од оног народа који су најспособнији да преузму све ако треба. По томе таман да су Монголи - ја их подржавам. Ови тренутни народи се немогу договорити око три овце гдје ће пасти траву

Name

хахаха

11.09.2016 11:18

Па ви нисте нормални богами. :Д Он га једини и чува.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ СА

11.09.2016 11:18

Мислим да појединци нису добро процитали дејтонски споразум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2016 11:49

Дефинитивно, у РС-у посматрају Дејтон као самопослугу, што ми се свиђа узећу, што ми се не свиђа, нећеш ме натјерати да узмем - лудило, лудило а као куну се у ДМС - добро су овдје људи икако нормални

Name

Србин

11.09.2016 11:28

Боље да су нас 91 отерале устасе него Додик 2017

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2016 12:24

Срећно ти и сада. Који ћеш нам такав.

Name

Мф

11.09.2016 11:31

Сто се тице РС и њеног народа Додика и Бакир су исто.Нас једино мозе спасити само Др В.Сесељ,а Додика је као и Плавсицка

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.09.2016 11:52

СССС Само Сипа Србе Спасава.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

11.09.2016 13:45

Сипа , то је непријатељска институција , одвно нам је доказала...

Name

за Романију

12.09.2016 16:24

А и ти си непријатељ дрзаве у којој зивис.Срамота!

Name

владо брезовљан

11.09.2016 11:38

ПОРУЦУЈЕМ СВИМА ОНИМА КОЈИ МИСЛЕ ДА УКИНУ Р СРПСКУ ДА НЕМА ОД ТОГА НИСТА РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ ТЕЗЊА СРПСКОГ НАРОДА А И У ТОСАМ СИГУРАН И САД ЕУ РУСИЈЕ НАРАвно то морате да знате а мд ОТИЦЕ И ЊЕГОВА СТРАНКА НА СМЕТЛИСТЕ ИСТОРИЈЕ ОНИСУ ТРЕНУТНО СМЕТЊА АЛИ НАЗИРЕИМ СЕ КРАЈ ТАКО БИХ СА ДВА ЕНТИТЕТА ТОЈЕ ЈЕДИНО РИЈЕСЕЊЕ ДРУГО ЈЕ СУНОВРАТ И ПРОПАСТ НАРОДА У БИХ ДОК ТО НЕ СХВАТИМО ТЕСКО СЕ НАМА ЛИЈЕП ПОЗДРАВ СВИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

11.09.2016 12:07

Нису проблем РС, Додик,Бакир... Проблем је у томе сто си неписмен, а хтио би да написес несто.

Name

Вук

11.09.2016 12:36

А граматика и правопис,то ништа,а?

Name

@Бyк

11.09.2016 13:35

То је насе гласацко тијело! Цетири разреда основне...

Name

Кики

11.09.2016 14:44

Оле

Name

Бакир И.

11.09.2016 11:38

Играће се како ја свирам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн1

11.09.2016 12:05

Да да како да не, ево насмија ме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је насе

11.09.2016 12:20

Дејтон је спасио РС да га није било не би ни РС било то се зна.

Name

Сасарс

11.09.2016 12:26

Не бранис ти Додика бесплатно.

Name

Ко зна

11.09.2016 13:31

Ако овако буде даље исло,као сто је Изетбеговиц јуниор кренуо, мозда це у име Дејтона,мира,просперита,уласка у ЕУ,економије, се највисим судом забранити, да се деци дају српска имена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

11.09.2016 17:20

Врло могуће, ако упоредимо са Украином , гдје Запад благонаклоно гледа на дивљање украинских наци-фашиста, који у име демократије забрањују Руски језик...

Name

Хрватска Крајина!

11.09.2016 15:28

Додик је само слуга Ватикана! .урва ради све за паре! Нови назив је Хрватска Крајина, гледајуци да се Милорад полако враца својим коренима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.09.2016 17:14

Какве то користи Срби имају од Републике Српске кад све вазне одлуке доноси Сарајево

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тупсоне!

11.09.2016 17:55

Додик је у талу са Бакиром! Ста оцекивати од ДЕЗЕРТЕРА и ИЗДАЈИЦЕ? Да ДЕЗЕРТЕР брани свој народ, ОВЦО!? Знаци немам реци колико си глуп и наиван!

Name

бајје

12.09.2016 16:33

Е Бориславе уср.о си мотку

ОДГОВОРИТЕ
Name

3ца

12.09.2016 21:18

Јој што овај Борислав лупета,осим што називи ентитета неће доћи у питање кроз цио текст се провлачи теза да је г новинар за чисти апартхејд,е па г новинар,неће да може

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДНК

12.09.2016 21:31

Науцник са Харварда тврди да је српски ген најстарији ( 12000 година ). Нагон за самоунистењем који управља "свијесцу" овог народа , то је вјероватно посљедица биолоских циклуса у којима се смјењују радјање, развој, зрење, старење и на крају умирање. Ја не знам како другације објаснити недостатак свијести код овог интелигентног, зилавог,стрпљивог и отпорног народа? Ми све разумијемо, све схватамо, али нас се не тице, премда се дотице опстанка не само нас, него и насих потомака. Мозе бити да је старост насих гена изгубила виталност, енергију самоодрзања, а ту енергију је надјацала сила за самоунистењем порода ....вјероватно су у питању биолоски процеси који имају своју путању. То сто на насим улицама народ изгледа тузно, забринуто, изгубљено....нигдје осмијеха, смијеха, труднице, заљубљеног пара....то је због тога сто носимо најстарији ген на свијету. Ето зато и у политицком зивоту доносимо погресне, самоубилацке одлуке, јер је нас ДНК на крају свога програма постојања. Ово, сто написах, да ли је то : сарказам, самокритика, истина, иронија или црни хумор?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.

13.09.2016 18:57

Истина није. Остало се преплице,..

Name

Галеб

12.09.2016 21:49

Лијепо зборис бориславе Само када Тако добро познас политику И свијет завадисе са Целим светом И ратуј Сам И нетјерај србски народ Као Они 1992 за заједницу србских опстина односно ентитет , Који су срби у Босни Имали од Кулина Бана па до данас Тако да нису требали ратовати за то а за приватне интересе великих бранитеља србства Дабисе на плацкали И наотимали од дрзаве И народа то су требали Сами ратовати за своје интересе Тако И ти Сам данас србски народ Јос Није скинуо омцу зла Коју су му Натакнули такви Као ти 1992

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

13.09.2016 03:34

Засто се нервирати око нецег сто се немозе урадити. Поцетком 90тх ми сви yуго смо се п.....и у насу дрзаву коју смо имали. Сад нам се сви пита сервира на столу и то сервирано ови наси пљацкаси испеку па се они прво наједу оставе себи јос за недај бозе а остало сто остане ако уопсте остане подјеле народу (сиротињи) И тако мислим да они и кад би хтјели несто да промјену немогу. Понављам јос једном. Они само могу да добро опљацкају народ да покраду оне паресто ЕУ посаље за сиротињу. Багра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

народ

13.09.2016 04:35

Ако се то тако издесава, какав карактер,какво олицење цовјека има господин назовимо Додик??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сwе Мирко

13.09.2016 05:23

Како палите овај народ, па ово је за не поверовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим дакле јесам

13.09.2016 11:04

А сто РС не би Уставном суду тузила БиХ због имена, јер онда аналогијом само Босњаци имају право на Босну и тразе промјену назива дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

13.09.2016 11:09

Српски народ је кроз историју боље пролазио удружен с другим, братским народима него сам. Тако ће и у Босни боље проћи удружен с Хрватима и муслиманима. Нећемо бити ништа мањи Срби ако будемо сарађивали с њима.

ОДГОВОРИТЕ