Dodik i Bakir ukidaju naziv Srpske

Nakon zastave, grba, himne i danas već izvjesno – 9. januara vrhovnom kadiji Bakiru preostao je još samo jedan „babin amanet“, a to je ukidanje naziva Republika Srpska. Ovaj konačni cilj realizovaće prije kraja 2018. godine ili za Dodikovog predsjednikovanja!

Republika Srpska 11.09.2016 | 12:43
Dodik i Bakir ukidaju naziv Srpske
Danas je definitivno jasno da Republika Srpska neće održati referendum povodom odluke Ustavnog suda BiH o 9. januaru kao Danu državnosti. Iskreno govoreći bio sam vrlo skeptičan u odnosu na odlučnost Milorada Dodika povodom ovog veoma složenog i teškog pitanja. Prosto, Dodik nije političar nego je običan politikant bez ikakve političke ideje, vizije i vjere. Takvima pitanje referenduma i drugih oblika izražavanja volje naroda služi tek za dnevnopolitičke poene i ostvarivanje ličnih interesa.

Zbog čega je održavanje referenduma povodom ove i ovakve odluke Ustavnog suda BiH bilo od presudnog značaja za opstanak i državotvornost Republike Srpske i srpskog naroda? Godinama Srpska implementira odluke vrhovnog kadije Bakira Izetbegovića kom Ustavni sud dođe kao sredstvo ili politički instrument nametanja sopstvene volje.

On i njegovi istomišljenici identičnom metodom oduzeli su Srpskoj niz simbola preko kakvih se ova država-entitet identifikovala (zastavu, grb, himnu). Uz to Ustavni sud iskorišten je za donošenje odluke o konstitutivnosti naroda kakva suštinski i dugoročno služi neprijateljima Srpske za derogiranje nadležnosti entiteta i konačno obesmišljavanje Srpske do nivoa „prazne ljušture“. Davno je Republika Srpska trebalo da se referendumom suprotstavi ovakvim odlukama Bakirovog kvazisuda, umjesto što ih je redom implementirala.

Referendumski izražena volja građana u slučaju društva poput bosansko-hercegovačkog automatizmom predstavlja volju primarnih činioca države. Naime, BiH po ustavu čine dva entiteta i tri naroda. Entiteti i narodi su, dakle, činioci ili konstituensi države, njeni tvorci, čija volja predstavlja najviši izvor prava.

Ukoliko građani Republike Srpke, a to automatizmom znači i gro srpskog naroda, odluče da štite neko svoje pravo, svoj interes ili simbol, nema državnog subjekta koji takvu volju može promijeniti ili obezvrijediti. Uvijek podvlačim da BiH kao država ne raspolaže aparatom prinude kakvim bi svoju volju nametala entitetima, pa čak i kantonima, no naš problem je nedostatak hrabrosti i mudrosti političkih lidera.

Da je Republika Srpska povodom ranijih odluka Bakirovog „političkog suda“ organizovala referendum, kroz kakav bi građani i narod iskazali drugačiju volju, danas zasigurno ne bi imali ovakvu situaciju i ovakve probleme. I danas bi u Ustavu Republike Srpske stajalo da je srpski narod jedini konstitutivni narod ovog entiteta, da je službeni jezik srpski itd. Sve smo to izgubili jer politički lideri nisu imali dovoljno hrabrosti i rodoljublja da organizuju referendum i time sebi stvore pravni osnov kakvim bi odbili provesti Bakirovu volju ili amanet njegovog babe.

Sad, u narednom periodu moći će Milorad Dodik u maniru prepoznatljivog politikanstva tvrditi kako je i bez referenduma „zaštitio“ napadnuti simbol državnosti Srpske, da je pobijedio Bakira Izetbegovića, da će Ustavni sud promijeniti svoju odluku i slično. Međutim, za maksimalno pola godine imaćemo definitivan rasplet situacije u vidu implementiranja još jedne nakaradne odluke ovog kvazisuda, odnosno u vidu trajnog gubljenja još jednog simbola državnosti našeg entiteta i naroda. No, Dodik računa na već poslovično „kratko pamćenje“ naših ljudi, koji će za par mjeseci „promišljati“ o nekim novim aktuelnim spinovima, a potpuno zaboraviti šta Srpskoj znači 9. januar.

Nakon toga, dakle nakon ukidanja Dana državnosti, sasvim utemeljeno možemo očekivati još jednu odluku Ustavnog suda – o neusklađenosti naziva Republika Srpska sa Ustavom BiH.

Takav naziv, zaključiće Sud, ne odražava identitet drugih konstitutivnih naroda Srpske (na bazi prethodne odluke o konstitutivnosti naroda), zbog čega naziv treba/mora mijeniti. Poprilično sam ubijeđen da će ovakva odluka doći prije kraja 2018. godine, ili prije kraja predsjednikovanja Milorada Dodika.

Bakir Izetbegović ne može danas predvidjeti ko će biti budući predsjednik Srpske, pa ni to kako i koliko će taj (ili ta/gospođa) biti pogodan za dalje obesmišljavanje i ukidanje Srpske. Sa Dodikom je manje-više načisto i vjerujem da će zbog toga ovaj posljednji amanet pokojnog Alije nastojati provesti za „Milinog vakta“.

Mogu pojedinci biti skeptični prema ovakvim procjenama i u narednih nekoliko mjeseci pobijati ih koliko im drago, no kako vrijeme bude odmicalo pokazaće se koliko sam bio u pravu. Izetbegović Junior kaže kako računa na Dodikov „pragmatizam“.

Šta to u stvari znači?

Vrlo jednostavno: u „aranžman“ oko Dana Republike uvršten je ulazak Dodikovog SNSD-a u vlast na državnom nivou. Milorad Dodik je „prodao“ 9. januar za ulazak u Savjet ministara, državno pravosuđe, policiju i (najvažnije!) finansije. Za takav ishod već ima podršku Fahrudina Radončića i Dragana Čovića, a Izetbegovićev glas upravo je „kupio“ ovim pretposljednjim simbolom Republike Srpske.

Posljednji simbol državnosti, odnosno naziv Republike Srpske, „prodaće“ 2018. godine za funkciju člana Predsjedništva BiH u kom su Izetbegovići vječni, a ostali su statisti. Ali, Dodiku je mnogo bolje biti Bakirov statista u predsjedništvu, nego tamnovati i ostati bez „teško stečenog“ imetka kao vrlo izgledne alternative. To je Dodikov „pragmatizam“ na kakav računa Izet-begov potomak.

BorislavRadovanovic.blog
(
Foto: Karikatura/BUKA)

Komentari / 50

Ostavite komentar
Name

Lola

11.09.2016 10:46

Bosna bez entiteta sa jednakim pravima za sve narode i građane.

ODGOVORITE
Name

Abc

11.09.2016 11:22

Realno !

Name

Dejo.bl-rs

11.09.2016 11:27

Nema nista od toga. Nije vam valjala Jugoslavija a sad hocetr opet da gradite bratstvo i jedinstvo... Imate Federaciju pa je uredjujte kako hocete .

Name

Student

11.09.2016 11:29

I Bosanski kvazi jezik kao nacionalni, nametnuta istorija, nametnuto sve. Za nas Srbe bez RS-a nema života u BiH. Ovorila bi vam se mogućnost da se*ete po nama kao što i radite.

Name

re dejo

11.09.2016 11:29

Imali smo SFRJ pa je Srbija zeljela da vodi glavnu rijec...

Name

@Dejo

11.09.2016 11:40

Sto ne mogu taj argument o Jugoslaviji... kao da je tamo bio Raj svi se Narodi dobro osjećali i bez razloga odvojili se eto "onako". Jesi li ikada čuo za projekt zvani "Velika Srbija" ? Naravno da ces reci da nisi, jer si licemjeran.

Name

Re.Lola

11.09.2016 11:55

Pametnom dosta

Name

Re Lola

11.09.2016 12:27

Ma ne sa dva entiteta, nego tri! A tebi ako se ne dopada boli nas uvo!

Name

Re lola

11.09.2016 14:00

Ajd ne k e nj aj Ne dam moju Republiku Srpsku jeb..a te bosna

Name

Zajebant

11.09.2016 16:19

Bakir je "smirio" Fahru, na redu je "Dodik".

Name

pero

11.09.2016 10:47

Ako će je Dodik i dalje voditi bolje da je nije

ODGOVORITE
Name

Hm

11.09.2016 10:58

Zao mi je ali tronacionalna drzava sa ovakvim pripadnicima te tri nacije je neodrziva. Na ovom prostoru, ustvari nijedna drzava nije odrziva. To je pokazalo zadnjih par hiljada godina. Za ovaj narod se odavno zna da bi i uteg razvalio a ne nekakvu nazovi drzavu.

ODGOVORITE
Name

pero rogonja

11.09.2016 11:04

Nema tu nas i naseg nego sve je to licni interes...

ODGOVORITE
Name

Pops

11.09.2016 11:05

Prije par mjeseci napisah na ovm forumu,da Dodik pokusava da premosti vrijeme do izbora 2018. Da bi se kandidovao za clana predsjednistva i da do tad ne zavrsi na sudu.Posto Izedbegovic ima veliki uticaj na pravosudje BiH,znaci da utice i na podizanje ili zataskavanje optuznica protiv predsjednika RS-a.Tako da se sa autorom teksta u potpunosti slazem.

ODGOVORITE
Name

Sve je nase

11.09.2016 11:34

Treba ukinuti i federaciju i RS i napraviti jednako pravo za sav narod u BiH . Da se pocne napokon raditi na tome da gradjani imaju normalan zivot. Ti politicari samo dizu tenzije zbog svoji fatelja. I neinteresuje ih da narod jedva prezivljava

Name

Re sve je nase

11.09.2016 12:21

Znači ukinuti RS da bi sve bilo vaše? Eeee koji si ti poltron.

Name

Mislim-man

12.09.2016 17:03

Pa po čemu je tebi onda sve naše ili vaše? Neki bude sve od onog naroda koji su najsposobniji da preuzmu sve ako treba. Po tome taman da su Mongoli - ja ih podržavam. Ovi trenutni narodi se nemogu dogovoriti oko tri ovce gdje će pasti travu

Name

hahaha

11.09.2016 11:18

Pa vi niste normalni bogami. :D On ga jedini i čuva.

ODGOVORITE
Name

BiH SA

11.09.2016 11:18

Mislim da pojedinci nisu dobro procitali dejtonski sporazum.

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2016 11:49

Definitivno, u RS-u posmatraju Dejton kao samoposlugu, što mi se sviđa uzeću, što mi se ne sviđa, nećeš me natjerati da uzmem - ludilo, ludilo a kao kunu se u DMS - dobro su ovdje ljudi ikako normalni

Name

Srbin

11.09.2016 11:28

Bolje da su nas 91 oterale ustase nego Dodik 2017

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2016 12:24

Srećno ti i sada. Koji ćeš nam takav.

Name

Mf

11.09.2016 11:31

Sto se tice RS i njenog naroda Dodika i Bakir su isto.Nas jedino moze spasiti samo Dr V.Seselj,a Dodika je kao i Plavsicka

ODGOVORITE
Name

Re

11.09.2016 11:52

SSSS Samo Sipa Srbe Spasava.

Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

11.09.2016 13:45

Сипа , то је непријатељска институција , одвно нам је доказала...

Name

za Romaniju

12.09.2016 16:24

A i ti si neprijatelj drzave u kojoj zivis.Sramota!

Name

vlado brezovljan

11.09.2016 11:38

PORUCUJEM SVIMA ONIMA KOJI MISLE DA UKINU R SRPSKU DA NEMA OD TOGA NISTA REPUBLIKA SRPSKA JE TEZNJA SRPSKOG NARODA A I U TOSAM SIGURAN I SAD EU RUSIJE NARAvno to morate da znate a md OTICE I NJEGOVA STRANKA NA SMETLISTE ISTORIJE ONISU TRENUTNO SMETNJA ALI NAZIREIM SE KRAJ TAKO BIH SA DVA ENTITETA TOJE JEDINO RIJESENJE DRUGO JE SUNOVRAT I PROPAST NARODA U BIH DOK TO NE SHVATIMO TESKO SE NAMA LIJEP POZDRAV SVIMA

ODGOVORITE
Name

Prijedor

11.09.2016 12:07

Nisu problem RS, Dodik,Bakir... Problem je u tome sto si nepismen, a htio bi da napises nesto.

Name

Вук

11.09.2016 12:36

А граматика и правопис,то ништа,а?

Name

@Byk

11.09.2016 13:35

To je nase glasacko tijelo! Cetiri razreda osnovne...

Name

Kiki

11.09.2016 14:44

Ole

Name

Bakir I.

11.09.2016 11:38

Igraće se kako ja sviram.

ODGOVORITE
Name

nn1

11.09.2016 12:05

Da da kako da ne, evo nasmija me...

ODGOVORITE
Name

Sve je nase

11.09.2016 12:20

Dejton je spasio RS da ga nije bilo ne bi ni RS bilo to se zna.

Name

Sasars

11.09.2016 12:26

Ne branis ti Dodika besplatno.

Name

Ko zna

11.09.2016 13:31

Ako ovako bude dalje islo,kao sto je Izetbegovic junior krenuo, mozda ce u ime Dejtona,mira,prosperita,ulaska u EU,ekonomije, se najvisim sudom zabraniti, da se deci daju srpska imena.

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

11.09.2016 17:20

Врло могуће, ако упоредимо са Украином , гдје Запад благонаклоно гледа на дивљање украинских наци-фашиста, који у име демократије забрањују Руски језик...

Name

Hrvatska Krajina!

11.09.2016 15:28

Dodik je samo sluga Vatikana! .urva radi sve za pare! Novi naziv je Hrvatska Krajina, gledajuci da se Milorad polako vraca svojim korenima!

ODGOVORITE
Name

Milan

11.09.2016 17:14

Kakve to koristi Srbi imaju od Republike Srpske kad sve vazne odluke donosi Sarajevo

ODGOVORITE
Name

Tupsone!

11.09.2016 17:55

Dodik je u talu sa Bakirom! Sta ocekivati od DEZERTERA i IZDAJICE? Da DEZERTER brani svoj narod, OVCO!? Znaci nemam reci koliko si glup i naivan!

Name

bajje

12.09.2016 16:33

E Borislave usr.o si motku

ODGOVORITE
Name

3ca

12.09.2016 21:18

Joj što ovaj Borislav lupeta,osim što nazivi entiteta neće doći u pitanje kroz cio tekst se provlači teza da je g novinar za čisti aparthejd,e pa g novinar,neće da može

ODGOVORITE
Name

DNK

12.09.2016 21:31

Naucnik sa Harvarda tvrdi da je srpski gen najstariji ( 12000 godina ). Nagon za samounistenjem koji upravlja "svijescu" ovog naroda , to je vjerovatno posljedica bioloskih ciklusa u kojima se smjenjuju radjanje, razvoj, zrenje, starenje i na kraju umiranje. Ja ne znam kako drugacije objasniti nedostatak svijesti kod ovog inteligentnog, zilavog,strpljivog i otpornog naroda? Mi sve razumijemo, sve shvatamo, ali nas se ne tice, premda se dotice opstanka ne samo nas, nego i nasih potomaka. Moze biti da je starost nasih gena izgubila vitalnost, energiju samoodrzanja, a tu energiju je nadjacala sila za samounistenjem poroda ....vjerovatno su u pitanju bioloski procesi koji imaju svoju putanju. To sto na nasim ulicama narod izgleda tuzno, zabrinuto, izgubljeno....nigdje osmijeha, smijeha, trudnice, zaljubljenog para....to je zbog toga sto nosimo najstariji gen na svijetu. Eto zato i u politickom zivotu donosimo pogresne, samoubilacke odluke, jer je nas DNK na kraju svoga programa postojanja. Ovo, sto napisah, da li je to : sarkazam, samokritika, istina, ironija ili crni humor?

ODGOVORITE
Name

re.

13.09.2016 18:57

Istina nije. Ostalo se preplice,..

Name

Galeb

12.09.2016 21:49

Lijepo zboris borislave Samo kada Tako dobro poznas politiku I svijet zavadise sa Celim svetom I ratuj Sam I netjeraj srbski narod Kao Oni 1992 za zajednicu srbskih opstina odnosno entitet , Koji su srbi u Bosni Imali od Kulina Bana pa do danas Tako da nisu trebali ratovati za to a za privatne interese velikih branitelja srbstva Dabise na plackali I naotimali od drzave I naroda to su trebali Sami ratovati za svoje interese Tako I ti Sam danas srbski narod Jos Nije skinuo omcu zla Koju su mu Nataknuli takvi Kao ti 1992

ODGOVORITE
Name

Mika

13.09.2016 03:34

Zasto se nervirati oko neceg sto se nemoze uraditi. Pocetkom 90th mi svi yugo smo se p.....i u nasu drzavu koju smo imali. Sad nam se svi pita servira na stolu i to servirano ovi nasi pljackasi ispeku pa se oni prvo najedu ostave sebi jos za nedaj boze a ostalo sto ostane ako uopste ostane podjele narodu (sirotinji) I tako mislim da oni i kad bi htjeli nesto da promjenu nemogu. Ponavljam jos jednom. Oni samo mogu da dobro opljackaju narod da pokradu one paresto EU posalje za sirotinju. Bagra.

ODGOVORITE
Name

narod

13.09.2016 04:35

Ako se to tako izdesava, kakav karakter,kakvo olicenje covjeka ima gospodin nazovimo Dodik??????

ODGOVORITE
Name

Swe Mirko

13.09.2016 05:23

Kako palite ovaj narod, pa ovo je za ne poverovati.

ODGOVORITE
Name

mislim dakle jesam

13.09.2016 11:04

A sto RS ne bi Ustavnom sudu tuzila BiH zbog imena, jer onda analogijom samo Bosnjaci imaju pravo na Bosnu i traze promjenu naziva drzave.

ODGOVORITE
Name

Сарајевско-Романијски Корпус ВРС

13.09.2016 11:09

Српски народ је кроз историју боље пролазио удружен с другим, братским народима него сам. Тако ће и у Босни боље проћи удружен с Хрватима и муслиманима. Нећемо бити ништа мањи Срби ако будемо сарађивали с њима.

ODGOVORITE