ПЛ: Пеп добио Муриња, Ливерпул разбио Лестер, дебакл Билића, Арсенал у ''сумрак''...!

Манчестер Сити победио је Манчестер Јунајтед на Олд Трафорду у првом мечу четвртог кола Премијер лиге – 2:1 (2:1). Убедљива победа Тотенхема, те дебакл Вест Хема после два гола предности засенили су тријумф Арсенала из пенала у надокнади времена. Фудбалери Ливерпула победили су Лестер на Енфилду са 4:1 (2:1) у четвртом колу Премијер лиге.

Фудбал 10.09.2016 | 22:00
ПЛ: Пеп добио Муриња, Ливерпул разбио Лестер, дебакл Билића, Арсенал у ''сумрак''...!
'Грађани' су овим тријумфом задржали максималан учинак, наневши градском ривалу први пораз, док је Ђозеп Гвардиола нанео нови пораз Жозеу Мурињу, после три године паузе.

Шпанац сада у међусобним окршајима са Португалцем води са 8-3 у победама, а преосталих шест сусрета завршено је без победника.

Такође, Сити је стигао до јубиларног 50 славља у 172. дербију града Манчестера, док је Јунајтед остао на 71 победи.

Сва узбуђења на 'Театру снова' стала су у у првих 45 минута, а гости су били ти који су на савшрен начин отпочели меч. Повели су већ у 15. минуту, када је дугу лопту Александра Коларова Калећи Ихенаћо спустио до Кевина де Брујнеа, а Белгијанац сјајно преварио 'скамењеног' Дејлија Блинда и савладао Давида де Хеу.

Домаћин је покушао да одговори, али је то оставило још више простора Ситију – који је двадесетак минута касније дуплирао вођство. Поново је у главној улози био Де Брујне, али и статична одбрана 'Црвених ђавола', пошто најпре нису затворили стрелца првог гола, да би његов одбитак, уз очајно постављање поново Блинда, Ихенаћо лако спровео у мрежу.

Деловало је да ће то бити све у првом делу игре, али је онда дебитант Клаудио Браво непотребно истрчао у 42. минуту, сударивши се при том са, још једним дебитантом, Џоном Стонсом, а лопта је пала право на ногу Златану Ибрахимовићу који хвата волеј и погађа празан гол.

Кренуо је Јунајтед силовито одмах од старта наставка, у томе су великог удела имали и резервисти Маркус Рашфорд и Андер Ерера, али ипак нису успели да избегну пораз.

Мало је недостајало и да Браво израсте у потпуног трагичара, међутим – нове егзибиције у сопственом петерцу нису му се одбиле о главу, па је његов тим забележио велику победу.

Дуел на Олд Трафорду почео је у високом темпу, уз доста пасова и трчања на обе стране, да би прву шансу имао Пол Погба у седмом минуту. Капитен домаћин Вејн Руни изнео је лопту и упослио Хенрика Мхитарјана на другом крилу, а овај оставио лопту до Француза који шутира замало преко пречке.

Наставило се у истом ритму, Сити је први пут запретио после акције преко крила, а већ од 15. минута 'Грађани' су имали предност. Клаудио Браво одиграо је кратку лопту до Александра Коларова, леви бек репрезентације Србије је затим послао дугу лопту, а Калечи Ихенаћо је спустио до Кевина де Брујнеа.

Белгијанац је сачекао да она одскочи и потом је гурнуо поред 'скамењеног' Дејлија Блинда, пре него што је ударцем по земљи савладао Давида де Хеу – 0:1.

Ништа се значајније није променило ни на половини првог дела игре, екипа Жозеа Муриња појачала је притисак у намери да одговори и стигне до изједначења, али су гости у сваки пут реаговали на време и спречавали налете.

С друге стране, таква ситуација оставила је још више простора крилним нападачима Ситија, пре свега Нолиту, који је у неколико наврата брзоплето реаговао на левом боку и прокоцкао шансу свог тима да и пре истека пола часа дуплира вођство.

Ипак, Сити је пропушено надокнадио већ у 36. минуту, пошто се ослободио притиска. Лопта је дошла до Де Брујнеа у левом делу казненог, одбрана Јунајтеда дозволила му је да се окрене и лагано намести на шут, али је његов ударац завршио на стативи.

Међутим, шест-седам дефанзиваца домаћина наставило је да 'статира', а поново је главни кривац био Блинд јер сада није изашао на време и направио офсајд замку, што је казнио Ихенаћо и лако спровео лопту у мрежу – 0:2.

'Господин специјални' био је оправдано бесан на своју екипу, пре свега на задњу линију, а у тим тренуцима деловало је да 'Црвени ђаволи' немају апсолутно никакво решење за игру ривала.

Али, велика грешка дебитанта Клаудија Брава и Џона Стонса у 42. минуту, заједно плаћених 80 милиона евра, коштала је Сити мирног одмора.

Придошлица из Барселоне непотребно је истрчала на центаршут на десетак метара од гола, што бивши штопер Еверотна вероватно није чуо. Лопта је пала право на ногу Златана Ибрахимовића – који из прве, без и трунке размишљања, хвата волеј и погађа празан гол – 1:2.

Игра 'Грађана' се у том тренутку потпуно распала, а мало је недостајало да Златан до краја у потпуности врати свој тим у игру.

Ипак, Чилеанац је успео да заустави његов ударац главом, да би се потом извукао приликом још једне лоше процене и истрчања, па је његов тим сачувао предност на својој страни.

Друго полувреме почео је силовитим притиском Јунајтеда, за шта у великој мери заслуге има и Мурињо, који је одмах на старту уместо катастрофалног Мхитарјана увео Андера Ереру, односно Маркуса Рашфорда на место 'невидљивог' Џесија Лингарда.

Управо је млађани Рашфорд био покретач свог тима, пошто је за свега 57 секунди имао неколико сјајних потеза, а посебно се истиче онај када је одлично избацио чувара на половини игралишта, ушао у казени и проиграо Ибрахимовића, али је Швеђанина у последњи час изблокирао Коларов.

Недуго затим, мало је недостајало да се први сусрет Брава на 'црти' Ситија претвори у прави кошмар, искључиво његовом кривицом. Одлучио је Чилеанац да дрибла на ивици петерца, али је себи дао прејак фор, да би на крају ипак некако стигао да уклиза пре него што је Руни дошао до лопте и избаци је ван казненог.

У међувремену, Гвардиола је био принуђен да изведе стрелца другог гола због повреде и увде Фернанда, док је Лирој Сане добио прилику да дебитује уместо Рахима Стерлинга.

Рашфорд је наставио да показује зашто је он морао да почне меч, док је с друге стране гостујући тим имао још више простора да прети из контри.

Млади нападач прошао је у свом стилу по левом боку у 70. минуту, пошто је претходно био бржи од оба играча Ситија и ушао ка средини. Одлучио је да покуша из 'маске' да савлада Брава, али је лопта на путу ка голу погодила Ибрахимовића, па је погодак поништен због офсајда.

Пет минута касније Де Брујне је могао да реши све, када је у шеснестерцу добио лопту у Санеа – гађао је ближи угао, али је погодио стативу, а лопта се одбила у корнер.

Покушавао је Јунајтед до краја сусрета да дође до бода и избегне први пораз у сезони, али сем неколико спорадичних покушаја није било озбиљније шансе за тако нешто. Претили су и нападали све до истека и петог минута надокнаде, али је Клаудио Браво и поред неколико нових несигурних интервенција на крају сачувао своју мрежу и тријумф.

Убедљива победа Тотенхема, те дебакл Вест Хема после два гола предности засенили су тријумф Арсенала из пенала у надокнади времена.

Спурси су декласирали Стоук 4:0 у четвртом колу Премијер лиге, а домаћина је сломио Хеунг-мин Сон са два гола на прелазу из првог у друго полувреме.

Вест Хем је имао 2:0 после свега пола сата против Ворфорда, а онда је успедио потоп и победа гостију 4:2 на Олимпијском стадиону.

У дербију поподневног термина Арсенал је савладао Саутемптон 2:1 на Емиратима, голом из сумњивог једанаестерца у 92. минуту утакмице.

Кристал Палас је славио 2:1 у Мидлзброу, Борнмут је минималним резултатом надиграо Вест Бромвич, док је Хал у 95. минуту изборио 1:1 у Барнлију.

Славен Билић се налази у великом проблему. За само четири утакмице прокоцкао је сав капитал код власника "Чекићара" који је стекао сјајним резултатима прошле сезоне.

Вест Хем је доживео трећи пораз ове сезоне, и то након што је водио 2:0 после свега пола сата игре. Голови Мичела Антонија после сјајне роле Пајеа најавили су славље у Лондону, али је домаћин потценио госта.

У самој завршници првог полувремена Игало и Дини доносе изједначење Вотфорду што је нокаутирало "Чекићаре". То гости користе и већ у првих 20 минута наставка долазе до победе, погоцима Капуеа и Холебаса.

У међувремену, други лондонски клуб подиже форму, еспресно. Тотенхем је мучио 40-ак минута са одбраном Стоука, све док Сон није искористио проигравање Ериксена и донео предност пред само паузу.

То је променило све на терену, домаћин је почео да попушта, а Спурси су знали како то да искористе. Данац и Јужнокорејац још једном матирају Шеја Гивена у десетом минуту наставка, да би у наредних 15 минута погодили Али и Кејн и потврдили други тријумф Саутемптона.

У дербију на Емиратима Арсенал се извукао у последњем тренутку и освојио важна три бода против Саутемптона. "Свеци" су повели у 18. минуту аутоголом Петра Чеха, а након сјајног слободног ударца Душана Тадића.

Ипак, десетак минута касније штопер Арсенала Лоран Косјелни доноси поравнање фантастичним "маказицама", да би се у наставку оба тима испромашивала и пропуштала шансе за победу.

Шејн Лонг два пута, те Хојбјерг једном су пропустили прилике за госте, а Алексис Санчес, Санти Касорла и Оливије Жиру за "тобџије".

Међутим, у 91. минуту Жозе Фонте неопрезно стартује у свом казненом и после међусобног повлачења обара Жируа, а тријумф домаћину са беле тачке доноси Санти Касорла.

Палас је до прве победе стигао погоцима свог најскупљег појачања у историји Кристијана Бентекеа и Вилфреда Захе на Риверсајду, а бодове Борнмуту је омогућио Калум Вилсон.

Драматична завршница виђена је у Барнлију где је Роберт Снодграс у 95. минуту "поништио" гол Стивена Дефура за важан бод Хала на овом гостовању.

Фудбалери Ливерпула победили су Лестер на Енфилду са 4:1 (2:1) у четвртом колу Премијер лиге.

Екипа Јиргена Клопа остварила је другу победу у сезони, док су "Лисице" остале на једном тријумфу.

Голове за победу Ливерпула постигли су Фирмино у 13. и 89. минуту, Мане у 31 и Лалана у 56. Једини погодак за госте постигао је Варди у 38. минуту.

Ливерпул је много боље почео меч, а то је врло брзо и материјализовано поготком у 13. минуту. Милнер је сјајно додао ка Фирмину са леве стране, он се ослободио противничких играча, шутирао и послао Шмајхела у супротну страну за 1:0.

Домаћи фудбалери правили су много проблема одбрани “Лисица”, пре свега преко Стариџа, али је голман Лестера одлично реаговао у неколико наврата.

Наставио је Ливерпул да притиска екипу актуелног шампиона, а иницијатива се коначно исплатила у 31. минуту. Стариџ је петом сјајно прогирао Манеа у казненом простору, претходно му је са центра лопту додао један фудбалер “редса”, Шмајхел је после ударца Сенегалца дотакао лопту, али је она ипак завршила у мрежи.

Попустила је концентрација екипе Јиргена Клопа пред крај првог полувремена, па Лестер стиже до изједначења, иако током већег дела полувремена није створио озбиљнију прилику. Леива је направио велику грешку пред својим голом када је хтео да врати лопту Милнеру, то је урадио неспретно, а Варди се нашао на правом месту и постигао гол.

Још једном су гости грешком ривала могли да стигну до поготка пре одласка на одмор, али Ливерпул је имао среће. Мињоле у гузви у казненом простору није успео да боксује лопту, најбољи у скоку био је Хут, главом је покушао са око 11 метара, али је погодио пречку.

Стариџ је наставио да прети и у другом полувремену, у 56. минуту био је најближи голу, створио је себи простор и шутирао, али га Шмајхел поново зауставља.

Лалана одмах потом исправља претходну пропуштену прилику свог саиграча. Стариџ је додао лопту ка Вајналдуму пред казненим простором, он је угледао усамљеног Лалалну на десној страни који сјајним поготком из прве у десни горњи уграо Шмајхела повећава на два гола предности.

Варди је још једном имао прилику да врати свој тим резултатски у игру, шутирао је по средини са око 11 метара, а Мињоле одлично реагује.

Међутим, Ливерпул је био доминантнији на терену, па је до краја успео да стигне до убедљиве победе. Два минута пре краја домаћи су започели акцију са своје половине, на супротниј страни лопту је добио Мане, кренуо ка голу уз леву аут линију, Шмајхел је превише изашао, а на другој страни усамљен је био Фирминио, Сенегалац га је приметио, додао лопту, а њему није било тешко да затресе празну мрежу.

Премијер лига, 4. коло:

Арсенал – Саутемптон 2:1
Косјелни 29, Касорла 92п – Чех 18аг
Стоук – Тотенхем 0:4
Сон 41, 56, Али 60, Кејн 70
Борнмут – ВБА 1:0
Вилсон 80
Барнли – Хал 1:1
Дефур 72 – Снодгарс 90+5
Мидлзбро – Кристал Палас 1:2
Ајала 38 – Бентеке 16, Заха 47
Вест Хем – Вотфорд 2:4
Антонио 5, 33 – Игало 31, Дини 45+2, Капуе 53, Холебас 63
Манчестер Јунајтед – Манчестер Сити 1:2
18:30 Ливерпул – Лестер

Недеља:
Свонси – Челси

Понедељак:
Сандерленд – Евертон

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар