PL: Pep dobio Murinja, Liverpul razbio Lester, debakl Bilića, Arsenal u ''sumrak''...!

Mančester Siti pobedio je Mančester Junajted na Old Trafordu u prvom meču četvrtog kola Premijer lige – 2:1 (2:1). Ubedljiva pobeda Totenhema, te debakl Vest Hema posle dva gola prednosti zasenili su trijumf Arsenala iz penala u nadoknadi vremena. Fudbaleri Liverpula pobedili su Lester na Enfildu sa 4:1 (2:1) u četvrtom kolu Premijer lige.

Fudbal 10.09.2016 | 22:00
PL: Pep dobio Murinja, Liverpul razbio Lester, debakl Bilića, Arsenal u ''sumrak''...!
'Građani' su ovim trijumfom zadržali maksimalan učinak, nanevši gradskom rivalu prvi poraz, dok je Đozep Gvardiola naneo novi poraz Žozeu Murinju, posle tri godine pauze.

Španac sada u međusobnim okršajima sa Portugalcem vodi sa 8-3 u pobedama, a preostalih šest susreta završeno je bez pobednika.

Takođe, Siti je stigao do jubilarnog 50 slavlja u 172. derbiju grada Mančestera, dok je Junajted ostao na 71 pobedi.

Sva uzbuđenja na 'Teatru snova' stala su u u prvih 45 minuta, a gosti su bili ti koji su na savšren način otpočeli meč. Poveli su već u 15. minutu, kada je dugu loptu Aleksandra Kolarova Kaleći Ihenaćo spustio do Kevina de Brujnea, a Belgijanac sjajno prevario 'skamenjenog' Dejlija Blinda i savladao Davida de Heu.

Domaćin je pokušao da odgovori, ali je to ostavilo još više prostora Sitiju – koji je dvadesetak minuta kasnije duplirao vođstvo. Ponovo je u glavnoj ulozi bio De Brujne, ali i statična odbrana 'Crvenih đavola', pošto najpre nisu zatvorili strelca prvog gola, da bi njegov odbitak, uz očajno postavljanje ponovo Blinda, Ihenaćo lako sproveo u mrežu.

Delovalo je da će to biti sve u prvom delu igre, ali je onda debitant Klaudio Bravo nepotrebno istrčao u 42. minutu, sudarivši se pri tom sa, još jednim debitantom, Džonom Stonsom, a lopta je pala pravo na nogu Zlatanu Ibrahimoviću koji hvata volej i pogađa prazan gol.

Krenuo je Junajted silovito odmah od starta nastavka, u tome su velikog udela imali i rezervisti Markus Rašford i Ander Erera, ali ipak nisu uspeli da izbegnu poraz.

Malo je nedostajalo i da Bravo izraste u potpunog tragičara, međutim – nove egzibicije u sopstvenom petercu nisu mu se odbile o glavu, pa je njegov tim zabeležio veliku pobedu.

Duel na Old Trafordu počeo je u visokom tempu, uz dosta pasova i trčanja na obe strane, da bi prvu šansu imao Pol Pogba u sedmom minutu. Kapiten domaćin Vejn Runi izneo je loptu i uposlio Henrika Mhitarjana na drugom krilu, a ovaj ostavio loptu do Francuza koji šutira zamalo preko prečke.

Nastavilo se u istom ritmu, Siti je prvi put zapretio posle akcije preko krila, a već od 15. minuta 'Građani' su imali prednost. Klaudio Bravo odigrao je kratku loptu do Aleksandra Kolarova, levi bek reprezentacije Srbije je zatim poslao dugu loptu, a Kaleči Ihenaćo je spustio do Kevina de Brujnea.

Belgijanac je sačekao da ona odskoči i potom je gurnuo pored 'skamenjenog' Dejlija Blinda, pre nego što je udarcem po zemlji savladao Davida de Heu – 0:1.

Ništa se značajnije nije promenilo ni na polovini prvog dela igre, ekipa Žozea Murinja pojačala je pritisak u nameri da odgovori i stigne do izjednačenja, ali su gosti u svaki put reagovali na vreme i sprečavali nalete.

S druge strane, takva situacija ostavila je još više prostora krilnim napadačima Sitija, pre svega Nolitu, koji je u nekoliko navrata brzopleto reagovao na levom boku i prokockao šansu svog tima da i pre isteka pola časa duplira vođstvo.

Ipak, Siti je propušeno nadoknadio već u 36. minutu, pošto se oslobodio pritiska. Lopta je došla do De Brujnea u levom delu kaznenog, odbrana Junajteda dozvolila mu je da se okrene i lagano namesti na šut, ali je njegov udarac završio na stativi.

Međutim, šest-sedam defanzivaca domaćina nastavilo je da 'statira', a ponovo je glavni krivac bio Blind jer sada nije izašao na vreme i napravio ofsajd zamku, što je kaznio Ihenaćo i lako sproveo loptu u mrežu – 0:2.

'Gospodin specijalni' bio je opravdano besan na svoju ekipu, pre svega na zadnju liniju, a u tim trenucima delovalo je da 'Crveni đavoli' nemaju apsolutno nikakvo rešenje za igru rivala.

Ali, velika greška debitanta Klaudija Brava i Džona Stonsa u 42. minutu, zajedno plaćenih 80 miliona evra, koštala je Siti mirnog odmora.

Pridošlica iz Barselone nepotrebno je istrčala na centaršut na desetak metara od gola, što bivši štoper Everotna verovatno nije čuo. Lopta je pala pravo na nogu Zlatana Ibrahimovića – koji iz prve, bez i trunke razmišljanja, hvata volej i pogađa prazan gol – 1:2.

Igra 'Građana' se u tom trenutku potpuno raspala, a malo je nedostajalo da Zlatan do kraja u potpunosti vrati svoj tim u igru.

Ipak, Čileanac je uspeo da zaustavi njegov udarac glavom, da bi se potom izvukao prilikom još jedne loše procene i istrčanja, pa je njegov tim sačuvao prednost na svojoj strani.

Drugo poluvreme počeo je silovitim pritiskom Junajteda, za šta u velikoj meri zasluge ima i Murinjo, koji je odmah na startu umesto katastrofalnog Mhitarjana uveo Andera Ereru, odnosno Markusa Rašforda na mesto 'nevidljivog' Džesija Lingarda.

Upravo je mlađani Rašford bio pokretač svog tima, pošto je za svega 57 sekundi imao nekoliko sjajnih poteza, a posebno se ističe onaj kada je odlično izbacio čuvara na polovini igrališta, ušao u kazeni i proigrao Ibrahimovića, ali je Šveđanina u poslednji čas izblokirao Kolarov.

Nedugo zatim, malo je nedostajalo da se prvi susret Brava na 'crti' Sitija pretvori u pravi košmar, isključivo njegovom krivicom. Odlučio je Čileanac da dribla na ivici peterca, ali je sebi dao prejak for, da bi na kraju ipak nekako stigao da ukliza pre nego što je Runi došao do lopte i izbaci je van kaznenog.

U međuvremenu, Gvardiola je bio prinuđen da izvede strelca drugog gola zbog povrede i uvde Fernanda, dok je Liroj Sane dobio priliku da debituje umesto Rahima Sterlinga.

Rašford je nastavio da pokazuje zašto je on morao da počne meč, dok je s druge strane gostujući tim imao još više prostora da preti iz kontri.

Mladi napadač prošao je u svom stilu po levom boku u 70. minutu, pošto je prethodno bio brži od oba igrača Sitija i ušao ka sredini. Odlučio je da pokuša iz 'maske' da savlada Brava, ali je lopta na putu ka golu pogodila Ibrahimovića, pa je pogodak poništen zbog ofsajda.

Pet minuta kasnije De Brujne je mogao da reši sve, kada je u šesnestercu dobio loptu u Sanea – gađao je bliži ugao, ali je pogodio stativu, a lopta se odbila u korner.

Pokušavao je Junajted do kraja susreta da dođe do boda i izbegne prvi poraz u sezoni, ali sem nekoliko sporadičnih pokušaja nije bilo ozbiljnije šanse za tako nešto. Pretili su i napadali sve do isteka i petog minuta nadoknade, ali je Klaudio Bravo i pored nekoliko novih nesigurnih intervencija na kraju sačuvao svoju mrežu i trijumf.

Ubedljiva pobeda Totenhema, te debakl Vest Hema posle dva gola prednosti zasenili su trijumf Arsenala iz penala u nadoknadi vremena.

Spursi su deklasirali Stouk 4:0 u četvrtom kolu Premijer lige, a domaćina je slomio Heung-min Son sa dva gola na prelazu iz prvog u drugo poluvreme.

Vest Hem je imao 2:0 posle svega pola sata protiv Vorforda, a onda je uspedio potop i pobeda gostiju 4:2 na Olimpijskom stadionu.

U derbiju popodnevnog termina Arsenal je savladao Sautempton 2:1 na Emiratima, golom iz sumnjivog jedanaesterca u 92. minutu utakmice.

Kristal Palas je slavio 2:1 u Midlzbrou, Bornmut je minimalnim rezultatom nadigrao Vest Bromvič, dok je Hal u 95. minutu izborio 1:1 u Barnliju.

Slaven Bilić se nalazi u velikom problemu. Za samo četiri utakmice prokockao je sav kapital kod vlasnika "Čekićara" koji je stekao sjajnim rezultatima prošle sezone.

Vest Hem je doživeo treći poraz ove sezone, i to nakon što je vodio 2:0 posle svega pola sata igre. Golovi Mičela Antonija posle sjajne role Pajea najavili su slavlje u Londonu, ali je domaćin potcenio gosta.

U samoj završnici prvog poluvremena Igalo i Dini donose izjednačenje Votfordu što je nokautiralo "Čekićare". To gosti koriste i već u prvih 20 minuta nastavka dolaze do pobede, pogocima Kapuea i Holebasa.

U međuvremenu, drugi londonski klub podiže formu, espresno. Totenhem je mučio 40-ak minuta sa odbranom Stouka, sve dok Son nije iskoristio proigravanje Eriksena i doneo prednost pred samo pauzu.

To je promenilo sve na terenu, domaćin je počeo da popušta, a Spursi su znali kako to da iskoriste. Danac i Južnokorejac još jednom matiraju Šeja Givena u desetom minutu nastavka, da bi u narednih 15 minuta pogodili Ali i Kejn i potvrdili drugi trijumf Sautemptona.

U derbiju na Emiratima Arsenal se izvukao u poslednjem trenutku i osvojio važna tri boda protiv Sautemptona. "Sveci" su poveli u 18. minutu autogolom Petra Čeha, a nakon sjajnog slobodnog udarca Dušana Tadića.

Ipak, desetak minuta kasnije štoper Arsenala Loran Kosjelni donosi poravnanje fantastičnim "makazicama", da bi se u nastavku oba tima ispromašivala i propuštala šanse za pobedu.

Šejn Long dva puta, te Hojbjerg jednom su propustili prilike za goste, a Aleksis Sančes, Santi Kasorla i Olivije Žiru za "tobdžije".

Međutim, u 91. minutu Žoze Fonte neoprezno startuje u svom kaznenom i posle međusobnog povlačenja obara Žirua, a trijumf domaćinu sa bele tačke donosi Santi Kasorla.

Palas je do prve pobede stigao pogocima svog najskupljeg pojačanja u istoriji Kristijana Bentekea i Vilfreda Zahe na Riversajdu, a bodove Bornmutu je omogućio Kalum Vilson.

Dramatična završnica viđena je u Barnliju gde je Robert Snodgras u 95. minutu "poništio" gol Stivena Defura za važan bod Hala na ovom gostovanju.

Fudbaleri Liverpula pobedili su Lester na Enfildu sa 4:1 (2:1) u četvrtom kolu Premijer lige.

Ekipa Jirgena Klopa ostvarila je drugu pobedu u sezoni, dok su "Lisice" ostale na jednom trijumfu.

Golove za pobedu Liverpula postigli su Firmino u 13. i 89. minutu, Mane u 31 i Lalana u 56. Jedini pogodak za goste postigao je Vardi u 38. minutu.

Liverpul je mnogo bolje počeo meč, a to je vrlo brzo i materijalizovano pogotkom u 13. minutu. Milner je sjajno dodao ka Firminu sa leve strane, on se oslobodio protivničkih igrača, šutirao i poslao Šmajhela u suprotnu stranu za 1:0.

Domaći fudbaleri pravili su mnogo problema odbrani “Lisica”, pre svega preko Staridža, ali je golman Lestera odlično reagovao u nekoliko navrata.

Nastavio je Liverpul da pritiska ekipu aktuelnog šampiona, a inicijativa se konačno isplatila u 31. minutu. Staridž je petom sjajno progirao Manea u kaznenom prostoru, prethodno mu je sa centra loptu dodao jedan fudbaler “redsa”, Šmajhel je posle udarca Senegalca dotakao loptu, ali je ona ipak završila u mreži.

Popustila je koncentracija ekipe Jirgena Klopa pred kraj prvog poluvremena, pa Lester stiže do izjednačenja, iako tokom većeg dela poluvremena nije stvorio ozbiljniju priliku. Leiva je napravio veliku grešku pred svojim golom kada je hteo da vrati loptu Milneru, to je uradio nespretno, a Vardi se našao na pravom mestu i postigao gol.

Još jednom su gosti greškom rivala mogli da stignu do pogotka pre odlaska na odmor, ali Liverpul je imao sreće. Minjole u guzvi u kaznenom prostoru nije uspeo da boksuje loptu, najbolji u skoku bio je Hut, glavom je pokušao sa oko 11 metara, ali je pogodio prečku.

Staridž je nastavio da preti i u drugom poluvremenu, u 56. minutu bio je najbliži golu, stvorio je sebi prostor i šutirao, ali ga Šmajhel ponovo zaustavlja.

Lalana odmah potom ispravlja prethodnu propuštenu priliku svog saigrača. Staridž je dodao loptu ka Vajnaldumu pred kaznenim prostorom, on je ugledao usamljenog Lalalnu na desnoj strani koji sjajnim pogotkom iz prve u desni gornji ugrao Šmajhela povećava na dva gola prednosti.

Vardi je još jednom imao priliku da vrati svoj tim rezultatski u igru, šutirao je po sredini sa oko 11 metara, a Minjole odlično reaguje.

Međutim, Liverpul je bio dominantniji na terenu, pa je do kraja uspeo da stigne do ubedljive pobede. Dva minuta pre kraja domaći su započeli akciju sa svoje polovine, na suprotnij strani loptu je dobio Mane, krenuo ka golu uz levu aut liniju, Šmajhel je previše izašao, a na drugoj strani usamljen je bio Firminio, Senegalac ga je primetio, dodao loptu, a njemu nije bilo teško da zatrese praznu mrežu.

Premijer liga, 4. kolo:

Arsenal – Sautempton 2:1
Kosjelni 29, Kasorla 92p – Čeh 18ag
Stouk – Totenhem 0:4
Son 41, 56, Ali 60, Kejn 70
Bornmut – VBA 1:0
Vilson 80
Barnli – Hal 1:1
Defur 72 – Snodgars 90+5
Midlzbro – Kristal Palas 1:2
Ajala 38 – Benteke 16, Zaha 47
Vest Hem – Votford 2:4
Antonio 5, 33 – Igalo 31, Dini 45+2, Kapue 53, Holebas 63
Mančester Junajted – Mančester Siti 1:2
18:30 Liverpul – Lester

Nedelja:
Svonsi – Čelsi

Ponedeljak:
Sanderlend – Everton

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar