Незапосленост у БиХ најстабилнија појава

Црно тржиште подрива економију у БиХ, а свака друга особа није на званичном тржишту рада, по чему је БиХ најгора у Европи – један је од закључака студије Центара цивилних иницијатива под називом „Реформска агенда и активне политике запошљавања: да ли Заводи заводе или запошљавају незапослене?“.

Босна и Херцеговина 10.09.2016 | 20:30
Незапосленост у БиХ најстабилнија појава
Иако постоје мањи позитивни помаци на тржишту рада, још нема очекиваних крупних, структуралних и трајних промјена. И даље пола радно способног становништва није на званичном тржишту рада, због чега је БиХ најнеактивнија у Европи – истичу у Центрима цивилних иницијатива.

“Стопа неактивног становништва у БиХ је енормних 52 одсто. То је највиша стопа на европској мапи. Значи, свака друга особа није на званичном тржишту рада, или је на црном тржишту, или у зони социјлане или борачке заштите, или у зони социјалне искључености“, каже Араповић.

Зато је велика разлику између евиденционе и стварне незапослености. Најмање 150.000 или четвртина евидентираних незапослених заправо нису незапослени, већ су на бироу због здравства, а раде на црно, или не траже посао, нити желе радити.

“Истовремено БиХ има рекордно високу стопу незапослености младих, близу 60 одсто, што је озбиљан структурални, економски и социјални поремећај који пријети социјалној дестабилизацији у земљи”, наглашава Араповић.

Указујући на структуралне поремећаје, Араповић напомиње због чега је незапосленост и даље најстабилнија појава у БиХ.

“У односу на земље региона, посебно ЕУ постоји један озбиљан поремећај који се зове дуготрајна незапосленост. Наиме, велики број људи, армија незапослених је дуготрајно незапослена, јер је неконкурентна на тржишту рада, јер двије трећине незапослених има нижу стручну квалификацију”, појашњава Араповић.

Заводи за запошљавање у БиХ годишње троше 150 милиона КМ, највећим дијелом за све друго осим за свој главни задатак – посредовање на тржишту рада. Активне политике не дају готово никакве резултате јер се у незапослену особу просјечно инвестира 150 КМ годишње, истиче Араповић.

Трећина друштвеног богатства у БиХ цури кроз црно тржиште, што руши економски раст и умањује јавне приходе, закључио је Араповић.



БН телевизија

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

неко

10.09.2016 19:02

Заврсио сам ссс мас.техницар и на бироу сам 18 година, ту и тамо радим као зидар а од сколе сам заборавио све. Понекад ми треба пар секунди да се сјетим како се писе мој потпис,заборавим понеко слово...и онда цујем неко трази мас техницара у фабрици...нема смисла ни да аплицирам за тај посао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соле

10.09.2016 22:38

Како презивјети са биједном платом од рада на бијело!!!

Name

драго

11.09.2016 07:23

Таквих као ти није ми жао лезис куци цекас посао с бирао иди од фирме до фирме ангазуј се тразис посао бога молис да не надјес

Name

Остоја

11.09.2016 08:05

Оцекуј да це те у овом мјесецу предизборних лази, ако ниси са њима на истој таласној дузини, убједјиват да је незапосленост бозији благослов

Name

Рс

11.09.2016 07:03

Ко је луд да ради хоцемо референдум

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

11.09.2016 08:00

Гоподине ЦЦИ додјите ви па радите код насег приватника,у никаквим условима,по 15 сати дневно,па радите 4 мјесеца ,а плати ти само један,лако је из фотеље говорите како неце да раде људи,

ОДГОВОРИТЕ