Nezaposlenost u BiH najstabilnija pojava

Crno tržište podriva ekonomiju u BiH, a svaka druga osoba nije na zvaničnom tržištu rada, po čemu je BiH najgora u Evropi – jedan je od zaključaka studije Centara civilnih inicijativa pod nazivom „Reformska agenda i aktivne politike zapošljavanja: da li Zavodi zavode ili zapošljavaju nezaposlene?“.

Bosna i Hercegovina 10.09.2016 | 20:30
Nezaposlenost u BiH najstabilnija pojava
Iako postoje manji pozitivni pomaci na tržištu rada, još nema očekivanih krupnih, strukturalnih i trajnih promjena. I dalje pola radno sposobnog stanovništva nije na zvaničnom tržištu rada, zbog čega je BiH najneaktivnija u Evropi – ističu u Centrima civilnih inicijativa.

“Stopa neaktivnog stanovništva u BiH je enormnih 52 odsto. To je najviša stopa na evropskoj mapi. Znači, svaka druga osoba nije na zvaničnom tržištu rada, ili je na crnom tržištu, ili u zoni socijlane ili boračke zaštite, ili u zoni socijalne isključenosti“, kaže Arapović.

Zato je velika razliku između evidencione i stvarne nezaposlenosti. Najmanje 150.000 ili četvrtina evidentiranih nezaposlenih zapravo nisu nezaposleni, već su na birou zbog zdravstva, a rade na crno, ili ne traže posao, niti žele raditi.

“Istovremeno BiH ima rekordno visoku stopu nezaposlenosti mladih, blizu 60 odsto, što je ozbiljan strukturalni, ekonomski i socijalni poremećaj koji prijeti socijalnoj destabilizaciji u zemlji”, naglašava Arapović.

Ukazujući na strukturalne poremećaje, Arapović napominje zbog čega je nezaposlenost i dalje najstabilnija pojava u BiH.

“U odnosu na zemlje regiona, posebno EU postoji jedan ozbiljan poremećaj koji se zove dugotrajna nezaposlenost. Naime, veliki broj ljudi, armija nezaposlenih je dugotrajno nezaposlena, jer je nekonkurentna na tržištu rada, jer dvije trećine nezaposlenih ima nižu stručnu kvalifikaciju”, pojašnjava Arapović.

Zavodi za zapošljavanje u BiH godišnje troše 150 miliona KM, najvećim dijelom za sve drugo osim za svoj glavni zadatak – posredovanje na tržištu rada. Aktivne politike ne daju gotovo nikakve rezultate jer se u nezaposlenu osobu prosječno investira 150 KM godišnje, ističe Arapović.

Trećina društvenog bogatstva u BiH curi kroz crno tržište, što ruši ekonomski rast i umanjuje javne prihode, zaključio je Arapović.



BN televizija

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

neko

10.09.2016 19:02

Zavrsio sam sss mas.tehnicar i na birou sam 18 godina, tu i tamo radim kao zidar a od skole sam zaboravio sve. Ponekad mi treba par sekundi da se sjetim kako se pise moj potpis,zaboravim poneko slovo...i onda cujem neko trazi mas tehnicara u fabrici...nema smisla ni da apliciram za taj posao

ODGOVORITE
Name

Sole

10.09.2016 22:38

Kako prezivjeti sa bijednom platom od rada na bijelo!!!

Name

drago

11.09.2016 07:23

Takvih kao ti nije mi žao lezis kuci cekas posao s birao idi od firme do firme angazuj se trazis posao boga molis da ne nadjes

Name

Ostoja

11.09.2016 08:05

Ocekuj da ce te u ovom mjesecu predizbornih lazi, ako nisi sa njima na istoj talasnoj duzini, ubjedjivat da je nezaposlenost boziji blagoslov

Name

Rs

11.09.2016 07:03

Ko je lud da radi hocemo referendum

ODGOVORITE
Name

mile

11.09.2016 08:00

Gopodine CCI dodjite vi pa radite kod naseg privatnika,u nikakvim uslovima,po 15 sati dnevno,pa radite 4 mjeseca ,a plati ti samo jedan,lako je iz fotelje govorite kako nece da rade ljudi,

ODGOVORITE