Слиједи отпуштање у јавном сектору

У званичном Писму намјере Међународном монетарном фонду власти БиХ обавезале су се на болне реформе како би добиле нови трогодишњи аранжман у износу од 555 милиона евра. Власти су се, између осталог, обавезале и да ће смањити број запослених и плате у јавном сектору.

Босна и Херцеговина 10.09.2016 | 09:46
Слиједи отпуштање у јавном сектору
Власти БиХ су се Писмом намјере обавезале да ће уз помоћ Свјетске банке спровести реформу јавног сектора, наводећи да ће им те реформе омогућити да уведу већу флексибилност у радно-правне односе и помоћи да смање број запослених у јавном сектору.

"Савјет министара и ентитетске владе су усвојили стратешке планове за обуздавање плата (путем уздржавања од повећања основице за плате, коефицијената и накнада) и смањења укупне запослености у јавном сектору за вријеме програма, с почетком у 2017. години“, наведено је у писму.



Велика пажња у опширном документу који је ММФ објавио у вези са овим аранжманом, а чији је саставни дио и Писмо намјере, посвећена је управо запошљавању у јавном сектору и платама.

"Укупна издвајања за плате у јавном сектору у БиХ су велика и спречавају важну инвестициону потрошњу за подстицање раста. Високо пореско оптерећење рада и значајно веће плате у јавном у односу на приватни сектор су повезани са слабим порастом запослености у приватном сектору“, наведено је у документу.

Истакнуто је и да се често догађа да одлуке о дискреционом смањењу плата укидају судови као неуставне што доноси фискалне трошкове.

"Новим законима о раду, колективним уговорима и реформом јавне управе ће се радити на рјешавању овог проблема“, наводи се у документу и додаје да постоји и проблем, посебно у ФБиХ с обзиром на то да постоји 14 влада, дуплирања функција, док је контрола било ког нивоа власти над укупним нивоом запослености и плата у јавном сектору ограничена.

Наводи се и да су велике категорије запослених изван система те да су и подаци о запослености у јавном сектору непотпуни.

Између осталог, је наведено да сектори образовања, здравства и полиције чине највећи дио запослености у БиХ и да без рјешавања неефикасности у овим секторима не може бити било каквог значајног смањења укупног издвајања за плате.

Посебно је указано на вишак немедицинског кадра у здравственом сектору и на школски систем који је "постао неефикасан због великог смањења броја дјеце школског узраста у протеклих 15 година“.

Власти БиХ су се Писмом намјере обавезале и на рјешавање проблема предузећа у државном власништву, повећање акциза на гориво, пиво и алкохол, смањење доприноса, рјешавање проблема неквалитетних кредита и бројне друге реформе.

Извршни одбор ММФ-а одобрио је у сриједу БиХ аранжман од 550 милиона евра.

Извор: Цапитал

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

???

10.09.2016 08:29

А у мојој опстини се интензивно запошљава у јавни сектор. У опстиниу, водовод, комунално, обданисте ,ватрогасно, дом здравља све пред изборе. Ко је на власти нећу вам реци!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма није ваљда

10.09.2016 08:39

И гузице би своје дали само да се остане на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ссс

10.09.2016 09:10

Не могу се отпустити новији радници на будзету.кад су сефови узели паре за њихово запослење.а од врацања нема ниста.знаци.да на овом пољу нема реформи.идемо даље.сто неки од министра не просета по канцеларијама и види ста се ради.од лакирања ноктију,фацебоок,свалерисања.итд.за то обицни и постени народ испаста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В .

10.09.2016 09:32

У Фонду здравства РС, у ери Томаша,има преко двадесет новозапослених само за однос са јавносцу.Осталих измисљених мјеста ,па питај Бога,просјек 5-10 мјесецно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И још плаћају и Бонд

10.09.2016 10:21

И још радним даном плаћају агенцију Бонд за обезбјеђење мада на улазу имају своје обезбјеђење

Name

никола

10.09.2016 09:35

Сколски систем је "постао неефикасан због великог смањења броја дјеце школског узраста у протеклих 15 година“.По некој логици са мањим бројем дјеце се ефикасније ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

10.09.2016 10:07

Нема сансе, евентуално це им смањити плате 20% и њима опет добро поготово када знају да у реалном сектору са својим способностима не могу зарадити ни за кифле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.09.2016 11:01

Смањи це им плате на папиру ици це по обицају кес у руке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

10.09.2016 11:03

Море се ту несто направит јер све је ово ненормално.Јуцер сам усао у управну зграду електрокрајине Бањалука,канцеларије су пуне ко кутија сибица,нема се где висе ставит столица,стотине слузбеника хода тамо вамо и не зна се ко пије ни ко плаца.на једно радно мјесто има их 15 запослених. Иста ситуација је например у унверзитетско клиницком центру на Паприковцу.Тамо кад цовјек оде сатима сједи у цекаони док ходницима сета особље болнице у бјелим мантилима и носа кафе и буреке ,има их 5 пута висе од пацијената који цекају сатима по ходницима.....тако је у свим јавним дрзавним установама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Растјерати друствењаке

10.09.2016 19:33

Политицарима и свим друствењацима се морају драстицно смањти плате. Док год инзењери и мајстори буду имали мање плате од ових горе споменутих крвопија, све це и даље да тоне.

ОДГОВОРИТЕ