Направљен корак ка другачијој Европи

Шефови држава и влада седам медитеранских држава чланица ЕУ усвојили су Атинску декларацију послије састанка у грчкој пријестоници.

Свијет 10.09.2016 | 09:37
Направљен корак ка другачијој Европи
Они су истакли посвећеност европском јединству и увјерење да предстојећи самит ЕУ у Братислави треба да постави политичке темеље за нову визију Европе, јавља АНА.

Лидери Кипра, Француске, Грчке, Италије, Малте, Португалије и Шпаније оценили су у тексту Декларације да је ЕУ потребан нови подстицај како би одговорила на заједничке изазове са којима се државе чланице суочавају, уз јачање врједности слободе, демократије и владавине права, као и толеранције и солидарности.

"Визија Европе мора да буде заснована на конкретним мјерама које ће доприњети безбједности европских грађана и побољшати им животе, учврстити глобалну и регионалну улогу Европе, унаприједити рад европских институција и обезбједити њихову демократску одговорност", стоји у тексту.

Европски пројект се мора градити на перспективи за Медитеран као за регион мира, стабилности и просперитета, поручује се у Декларацији.

Лидери медитеранских земаља чланица ЕУ предлажу, као конкретне мјере, обезбјеђивање унутрашње и спољне безбиједности Европе, јачање сарадње у региону Медитерана и са афричким земљама, подстицање привредног раста и инвестирања у Европи, јачање програма за младе и пружање одговора на изазов миграција.

Италијански премијер Матео Ренци поручио је, послије самита у Атини, да је потребна "другачија Европа", преноси грчка агенција.

"Говоримо о моралу, о нашој будућности заснованој на великим идејама, а не само о бирократији и национализму", рекао је Ренци на заједничкој конференцији за новинаре са својим колегама у Атини.

Према Ренцијевим ријечима, Атинска декларација је веома важна, јер представља "додату вриједност" опису Европе која се разликује од досадашње.

Будућа Европа треба да буде заснована на дубљим врједностима - то треба да буде "социјална Европа идеја и љепоте", закључио је италијански премијер, назвавши Европу "меком силом" којој треба дати истински идентитет.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар