Napravljen korak ka drugačijoj Evropi

Šefovi država i vlada sedam mediteranskih država članica EU usvojili su Atinsku deklaraciju poslije sastanka u grčkoj prijestonici.

Svijet 10.09.2016 | 09:37
Napravljen korak ka drugačijoj Evropi
Oni su istakli posvećenost evropskom jedinstvu i uvjerenje da predstojeći samit EU u Bratislavi treba da postavi političke temelje za novu viziju Evrope, javlja ANA.

Lideri Kipra, Francuske, Grčke, Italije, Malte, Portugalije i Španije ocenili su u tekstu Deklaracije da je EU potreban novi podsticaj kako bi odgovorila na zajedničke izazove sa kojima se države članice suočavaju, uz jačanje vrjednosti slobode, demokratije i vladavine prava, kao i tolerancije i solidarnosti.

"Vizija Evrope mora da bude zasnovana na konkretnim mjerama koje će doprinjeti bezbjednosti evropskih građana i poboljšati im živote, učvrstiti globalnu i regionalnu ulogu Evrope, unaprijediti rad evropskih institucija i obezbjediti njihovu demokratsku odgovornost", stoji u tekstu.

Evropski projekt se mora graditi na perspektivi za Mediteran kao za region mira, stabilnosti i prosperiteta, poručuje se u Deklaraciji.

Lideri mediteranskih zemalja članica EU predlažu, kao konkretne mjere, obezbjeđivanje unutrašnje i spoljne bezbijednosti Evrope, jačanje saradnje u regionu Mediterana i sa afričkim zemljama, podsticanje privrednog rasta i investiranja u Evropi, jačanje programa za mlade i pružanje odgovora na izazov migracija.

Italijanski premijer Mateo Renci poručio je, poslije samita u Atini, da je potrebna "drugačija Evropa", prenosi grčka agencija.

"Govorimo o moralu, o našoj budućnosti zasnovanoj na velikim idejama, a ne samo o birokratiji i nacionalizmu", rekao je Renci na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim kolegama u Atini.

Prema Rencijevim riječima, Atinska deklaracija je veoma važna, jer predstavlja "dodatu vrijednost" opisu Evrope koja se razlikuje od dosadašnje.

Buduća Evropa treba da bude zasnovana na dubljim vrjednostima - to treba da bude "socijalna Evropa ideja i ljepote", zaključio je italijanski premijer, nazvavši Evropu "mekom silom" kojoj treba dati istinski identitet.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar