Снажан бол у грудима најава срчаног удара

Како препознати ангину пекторис и симптоме инфаркта. Настаје као последица недовољног снабдевања крвљу срчаног мишића због сужења крвних судова срца.

Здравље 09.09.2016 | 12:55
Снажан бол у грудима најава срчаног удара
Ангина пекторис и инфаркт су међу малобројним болестима које дословно изазивају панику и истински страх за живот. Неподношљиви ангинозни бол у грудима који се јавља изненада, у делићу секунде може да промени све. На ово стање су нарочито осетљиве особе које су до тог тренутка мислиле да су потпуно здраве. С правом, јер ангина пекторис може да представља претходницу срчаног удара, када све постаје много компликованије.


- Ангина пекторис је најважнија тегоба која може да најави срчани удар. Настаје као последица недовољног снабдевања крвљу срчаног мишића због сужења крвних судова срца. Ангина пекторис је, заправо, манифестација атеросклерозе, односно накупљања масти на зидовима крвних судова. Атеросклероза је дегенеративно оболење крвних судова, на чијим зидовима се осим масноће сакупљају још и калцијум и везивно ткиво. Ови елементи стварају атеросклеротске плочице које сужавају лумен крвног суда, тако да је проток крви смањен. Кад се он сузи за више од три четвртине, болест је на помолу - објашњава професор др Арсен Ристић из Клинике за кардиологију Клиничког центра Србије.

* Који су фактори ризика и на који начин може да се утиче на њих?

- Постоје променљиви фактори ризика, као што је пушење, повишен крвни притисак, повишене масноће у крви, дијабетес, гојазност, физичка неактивност, стрес. Наслеђе је такође веома битно за настанак коронарне болести. Уколико постоје чланови породице који су боловали од ангине пекторис или су имали инфаркт, много раније треба интензивније применити превентивне мере и посебну пажњу обратити на друге факторе ризика. Мушкарци су у већем ризику да оболе од ангине пекторис у односу на жене пре менопаузе. Та разлика се касније губи, па жене у зрелом животном добу престижу мушкарце у погледу ризика и за ангину пекторис и за срчани удар. Међутим, благовремена корекција фактора ризика је у сваком случају кључ превентиве.

* Шта то практично значи?

- Хипертензија је, на пример, изузетно важан фактор ризика за оболевање. За снижавање високог притиска најважније је избацити унос соли, регулисати телесну тежину уколико је проблематична, и почети са упражњавањем физичких активности. Физичка активност подразумева четири до пет пута недељно бржи ход у трајању од 35 до 45 минута. Али, никако самоиницијативно, без претходног консултовања са лекаром. Током физичке активности неопходна је контрола пулса, а уколико он прелази 100 откуцаја у минуту, одмах треба прекинути и направити паузу. Сва ова правила посебно важе за људе старије од 40 година, а поготово ако раније никада нису вежбали, а сада им здравствени проблеми то намећу. Цигарете су још један врло озбиљан разлог за појаву ангине пекторис и свих других болести срца и крвних судова. Чак и пасивно пушење има штетан утицај.


* Који су симптоми ангине пекторис?

- Најупечатљивији симптом је бол иза грудне кости који има карактер стезања, печења или тежине у грудима. Бол може да се шири у леву руку или у доњу вилицу. Праћен је презнојавањем у виду "хладног зноја", слабошћу, малаксалошћу, гушењем или чак губитком свести. За пацијента је важно да овај бол разликује од других сличних тегоба и научи да препозна могући инфаркт. У практичном смислу то значи да, ако бол ни после три нитроглицерина узетих на пет минута не престане након 15 минута, треба звати Хитну помоћ. У сваком случају, Хитну помоћ или најближу здравствену установу неодложно треба звати уколико бол у грудима траје дуже од 20 минута. То је озбиљан сигнал за сумњу на срчани удар. А док стручне службе не стигну треба узети нитроглицерин и 300 мг аспирина. Особа са таквим болом никако не би смела да сама седне у кола и крене код лекара. Исход може бити фаталан, јер болесник у таквом стању не сме да вози нити да се излаже и најмањем физичком напору!

ПОСЕБАН ОПРЕЗ ЗА ДИЈАБЕТИЧАРЕ

Дијабетес је веома опасан фактор ризика за појаву ангине пекторис. Уколико се при првом прегледу установи да су вредности шећера макар и минимално повећане, треба приступити ригорозном лечењу. Ово је важно јер се ради о ендокриној болести, чији су циљни органи кардиоваскуларног система! Ако се болест озбиљно не схвати и лечи, може доћи и до инфаркта миокарда, али и до напрасне смрти. Најгора комбинација која једну особу може да задеси је појава дијабетеса, хипертензије и масноћа у крви истовремено.

* Да ли болови у грудима могу да укажу и на други здравствени проблем?

- Бол типа пробода који траје по неколико секунди никада није ангина пекторис. Треба упамтити да ангину пекторис провоцира физички напор или психички стрес, као и нагло излагање хладноћи. Овај бол попушта приликом одмора или након стављеног нитроглицерина под језик. Важно је такође знати да се овај бол не мења при дисању нити при покретима тела. Иначе, бол у грудима који личи на ангину пекторис може да се јави и код других оболења срца и кардиоваскуларног система, као што је, на пример, упала срчаног мишића или срчане марамице, али и у случају проширења или расцепа аорте као и код плућне емболије, где постоји заглављен крвни угрушак у плућној циркулацији. Оштар бол у грудима који се појачава на удах може бити последица упале плућне марамице, а бол испод грудне кости на празан стомак последица гастритиса или чира. Реуматски или мишићни болови такође некада могу да личе на ангину пекторис.

* Да ли се ангина пекторис јавља увек у истим околностима?

- Ангина пекторис може да се јави при физичком напору и да спонтано прође када се болесник одмори. То је такозвана стабилна ангина. Али, уколико се типични болови у грудима јављају у миру или и на најмањи напор, ради се о нестабилној ангини. Ове особе су под већим ризиком да доживе срчани удар у односу на пацијенте са стабилном ангином. Ангинозни болови могу бити узроковани и спазмом, односно грчењем крвних судова, што је карактеристично за Принзметалову ангину.

* Како се болест дијагностикује и лечи?

- Ангина пекторис и срчани удар се препознају на основу описа тегоба и ЕКГ записа. Код болесника са стабилном ангином пекторис дијагноза се потврђује тестом оптерећења. Суштина је да се болесник што раније јави лекару, јер су тада последице могућег инфаркта мање. Основни циљ лечења је да се сачува срчани мишић. То се постиже отапањем тромба у срчаном крвном суду лековима, као и механичким отварањем зачепљења крвног суда и уградњом жичаних протеза, односно стента у крвне судове срца. Морам да нагласим да је у земљама где се примењују стентови у лечењу инфаркта, међу којима је и наша држава, смртност оболелих преполовљења.

Новости
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар