Устанак: Венецуела тоне у хаос

Хиљаде грађана су изашли на улице у Венецуели у масивној револуцији против председника Мадура.

Свијет 09.09.2016 | 11:53
Устанак: Венецуела тоне у хаос
Устанак, назван “Узимање Каракаса,“ има за циљ да примора владу на референдум за опозив председника Николаса Мадура.

До тога је дошло два дана након што су хиљаде владиних присталица такође заузеле улице у Каракасу пружајући подршку Мадуру, који је држао говор.

“Да ли желе мир?“ питао је Мадуро масу на маршу 30. августа, оптужујући опозицију за планирање насиља и, потенцијално, нови покушај државног удара. “Да ли желе демократију? Имаћемо демократију, али ако покушају да дођу до мене државним ударом, уз заседе и насиље, револуција ће одговорити.“

Владини лидери су појачали напоре у последњих неколико недеља да покажу снагу и јединство испред марша опозиције. 30. августа. Митингу су претходиле три прореволуцијске демонстрације у претходним данима. Владине присталице су такође одржале конкурентски скуп 1. септембра.

Мадуро је позвао присталице да одрже интензитет на улицама да би се супротставили покушају опозиције да га збаце са власти преко референдума. “Морамо бити јасни по питању воље народа у њиховој непрекидној борби, популарне организације, да се бори,“ рекао је.

Према Уставу Венецуеле, који је израђен од стране изабране уставотворне скупштине и изгласан 1999. године под владавином Мадуровог претходника Уга Чавеза, сви изабрани званичници могу бити опозвани након половине њиховог мандата. Опозиција је 2004. године успела да покрене референдум за опозив Чавеза, који је он лако добио.

Међутим, овај процес, који укључује20% бирача који потписују петицију, прилично је споран у текућим покушајима да се покрене референдум за опозив против Мадура.

Конкурентска мобилизација улице се подудара у том покушају. Опозициони лидери кажу да њихове демонстрације имају за циљ извршење притиска на Национални изборни савет (ЦНЕ) да одреде датуме за нареду фазу процеса опозива, што је прикупљање потписа 20% бирача.

Датум за било који референдум опозива је од кључног значаја. Ако се одржава пре 10. јануара и Мадуро изгуби, биће одржани нови избори. Ако се одржава после 10. јануара, потпредседник ове земље ће постати председник до краја текућег председничког мандата 2019. године.

Распоред за референдум опозива ће бити објављен 10. августа од стране председника ЦНЕ, Тибисаја Луцена. Следећа фаза процеса ће се одржати од 24-30. октобра, када ће опозиција морати да прикупи 20% потписа регистрованих бирача. Ово износи укупно 3,9 милиона људи.

Мадуро је 30. августа изјавио да се крајње десничарска странка Народне воље, коју предводие лидер у затвору Леополдо Лопез и његова супруга Лилијан Тинтори, налази иза државног удара против његове владе. Он је такође рекао да разматра укидање заштите имунитета свих венецуеланских политичара да омогућио судовима да процесуирају осумњечене у парламенту.

У данима пре десничарских демонстрација, група тврдокорних противника владе је ухапшена након што су их власти нашле са експлозивом и униформама Националних оружаних снага.

У међувремену, присталице владе су поновиле свој позив за мир да се постигне стабилност у Венецуели. У последњих неколико месеци је дошло до таласа насиља против владиних присталица, левичарских активиста и јавних службеника, за који многи верују да је покушај да се подрије будућност покрета Чависта у земљи.

Због претњи насиљем на опозиционом маршу, постављене су додатне полицијске и војне снаге широм града. Циљ је био да се спречи понављање прошлих насилних акција од стране опозиције.

У неким деловима града су опозициони протести постали насилни. Људи су ухваћени у паљењу аутомобила и крхотина, покушавајући да затворе улице, бацајући молотовљеве коктеле и нападима на полицију.

Неке истакнуте опозиционе личности су начиниле слабо скривене претње насиљем ако ЦНЕ не промени одлуку да референдум не може бити одржан ове године.

Мадуро је рекао да опозициони митинг има за циља да прикрије државни удар, сличан оном неуспелом пучу против Чавезове демократски изабране владе из 2002. године који су подржале САД. Чавез је убрзо свргнут од стране војске, док је масовни устанак сиромашних обновио његову владу.

Хиљаде присталица Боливарске револуције су изашли на улице као одговор на претње пуча и да траже да се спречи понављање десничарског гуримбаса из 2014. године (облик наслиних уличних протеста често коришћен од стране опозиције), у ком је погинуло 43 људи.

На провладином маршу 30. августа , Мадуро је позвао венецуелански народ да брани мир у главном граду и да се боре против константних десничарских планова да дестабилизују земљу насиљем.

“Они су поново изгубили, победа припада народу, у миру и у револуцији,“ рекао је Мадуро.

Мадуро је најавио спровођење “мировног плана“ за Каракас који ће трајати до краја године. Као део плана, 50 спортских терена за младе ће бити или изграђено или реновирано, 115 школа ће бити отворено и Барио Адентро мисија, која пружа бесплатну здравствену негу, ће се проширити да досегне 100% становништва Каракаса.

Мадуро је такође најавио и друге планове за обнављање болница и план за замену лифтова у старим зградама, међу осталим мерама за реновирање сиромашних заједница.

Извор: Wебтрибуне.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

09.09.2016 12:49

Демократија је постала омиљено средство насиља западних спијуна над политицки необавестеном натоду. Запад це направати у Венецуели РЕВОЛВУЦИЈУ слицну оној у Београду да би се тако осветио народу због његовог Родољубља и зељим за Слободом. Умјесто Родољубља градјани Венецуеле це добити на цели дрзаве издајнике, а умјесто Слободе - РОБСТВО!

ОДГОВОРИТЕ