Шаровић у Софији због болести говеда

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић учествује на дводневној конференцији о болести квргаве коже говеда у организацији Генералног Директората за здравље и безбједност хране Европске комисије и Министарства пољопривреде и хране Бугарске на којој присуствују министри и шефови делегација 18 земаља.

Босна и Херцеговина 09.09.2016 | 11:30
Шаровић у Софији због болести говеда
Скупом је предсједавао комесар Вyтенис Андриукаитис који је истакао да је болест квргаве коже говеда веома озбиљан регионални проблем и да се ширење ове болести мора рјешавати организовано, темељно и заједничким снагама. Европска комисија је спремна пружити стручну и техничку помоћ свим земљама у којим се појавила болест, као и сусједним земљама које су потенцијално угрожене по питању преноса и ширења болести.

Босна и Херцеговина је посебно издвојена као примјер земље која је, захваљујући хитној реакцији и благовременој примјени свих превентивних мјера на спречавању уноса и појаве болести квргаве коже, остала једина зона у региону у којој није забиљжена појава ове болести.



На Конференцији су усвојени закључци који су основа за координацију и регионалу сарадњу у свим активностима који слиједе на контроли, превенцији и сузбијања ширења болести квргаве коже. Како земље региона у којима се болест појавила имају на располагању скромна финансијска средства за спровођење потребних мјера на спрјечавању ширења и искорјењавања ове болести, Европска комисија је потврдила да ће потребна додатна финансијска средства за борбу против ове болести бити обезбјеђена и достављена свим земљама региона које су се већ суочиле са овом болести или им болест пријети.

Заједничке активности ће бити настављене током одржавања ОИЕ регионалне конференције у Лисабону, у периоду од 19. – 23.09.2016. године, на састанку посебне радне групе коју је ОИЕ основала на утврђивања регионалних приоритета и смјерница за борбу против ширења болести квргаве коже.  

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Странац

09.09.2016 09:46

Саровиц је нај бољи политичар у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

брзи

09.09.2016 10:31

Води га куци.

Name

Примјер

09.09.2016 16:20

Фала Богу да смо и ми једном издвојени као позитиван примјер...ваљда нам неће Србија сад почети уваљивати болесну стоку

ОДГОВОРИТЕ