Šarović u Sofiji zbog bolesti goveda

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvuje na dvodnevnoj konferenciji o bolesti kvrgave kože goveda u organizaciji Generalnog Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane Evropske komisije i Ministarstva poljoprivrede i hrane Bugarske na kojoj prisustvuju ministri i šefovi delegacija 18 zemalja.

Bosna i Hercegovina 09.09.2016 | 11:30
Šarović u Sofiji zbog bolesti goveda
Skupom je predsjedavao komesar Vytenis Andriukaitis koji je istakao da je bolest kvrgave kože goveda veoma ozbiljan regionalni problem i da se širenje ove bolesti mora rješavati organizovano, temeljno i zajedničkim snagama. Evropska komisija je spremna pružiti stručnu i tehničku pomoć svim zemljama u kojim se pojavila bolest, kao i susjednim zemljama koje su potencijalno ugrožene po pitanju prenosa i širenja bolesti.

Bosna i Hercegovina je posebno izdvojena kao primjer zemlje koja je, zahvaljujući hitnoj reakciji i blagovremenoj primjeni svih preventivnih mjera na sprečavanju unosa i pojave bolesti kvrgave kože, ostala jedina zona u regionu u kojoj nije zabiljžena pojava ove bolesti.



Na Konferenciji su usvojeni zaključci koji su osnova za koordinaciju i regionalu saradnju u svim aktivnostima koji slijede na kontroli, prevenciji i suzbijanja širenja bolesti kvrgave kože. Kako zemlje regiona u kojima se bolest pojavila imaju na raspolaganju skromna finansijska sredstva za sprovođenje potrebnih mjera na sprječavanju širenja i iskorjenjavanja ove bolesti, Evropska komisija je potvrdila da će potrebna dodatna finansijska sredstva za borbu protiv ove bolesti biti obezbjeđena i dostavljena svim zemljama regiona koje su se već suočile sa ovom bolesti ili im bolest prijeti.

Zajedničke aktivnosti će biti nastavljene tokom održavanja OIE regionalne konferencije u Lisabonu, u periodu od 19. – 23.09.2016. godine, na sastanku posebne radne grupe koju je OIE osnovala na utvrđivanja regionalnih prioriteta i smjernica za borbu protiv širenja bolesti kvrgave kože.  

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Stranac

09.09.2016 09:46

Sarovic je naj bolji političar u BiH.

ODGOVORITE
Name

brzi

09.09.2016 10:31

Vodi ga kuci.

Name

Primjer

09.09.2016 16:20

Fala Bogu da smo i mi jednom izdvojeni kao pozitivan primjer...valjda nam neće Srbija sad početi uvaljivati bolesnu stoku

ODGOVORITE