Митрополија се противи премјештању иконе

Митрополија црногорско-приморска сматра неприхватљивим да икона Богородице Филермосе, која се налази у музеју на Цетињу, буде премјештена у пећину, што намјерава да учини локална власт, већ треба да буде у цркви, гдје је била вијековима.

Регион 09.09.2016 | 09:34
Митрополија се противи премјештању иконе
Власт на Цетињу заговара премјештање иконе у Цетињску пећину због "развоја вјерског туризма" и најављује да ће реализација овог пројекта почети веома брзо.

"Не само што премјештање иконе у пећину не би допринијело развоју туризма, већ би било брука и срамота не само за Цетиње, него за Црну Гору и сву европску хришћанску културу", истичу у Митрополији црногорско-приморској.

Из Митрополије наводе да икона не може бити у пећини и да намјера да буде премјештена нема везе са вјером, култом и културом.

"То одражава несхватање истинског значаја иконе и представља њено обесмишљавање и скрнављење најружније врсте", кажу из Митрополије.

У Митрополији наводе да се милиони евра, који су предвиђени за адаптацију Цетињске пећине, не би вратили ни за стотину година, док би идолопоклонички примитивизам смјештања иконе у кромањонску пећину остао неизбрисива мрља на духовном и културном образу краљевског града, којем је Богородица од оснивања била заштитница и покровитељка.

Митрополија подсјећа да је икона државним насиљем послијератне власти одузета из Острога и да се бесправно налази под управом Народног музеја, те напомиње да би најприродније било да буде враћена цркви која је изњедрила.

"Икони је мјесто у храму Божјем, гдје је насликана и гдје је вјековима пребивала. Тамо ће најбоље допринијети свеукупном развоју Цетиња, Црне Горе и свих нас", поручили су из Митрополије.

Митрополија црногороско-приморска изражава забринутост због раздвајања иконе од светиња с којима је прошла дуг историјски пут, а то су рука Светог Јована Крститеља и честица Часног крста.

Извор: Срна

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО Микиц

09.09.2016 08:47

Предлиг да се Икона Пресвете Богородице премјести из цркве и музеја на Цетињу у пецину је перфидни покусај црногорски наследника УСТАСЕ Секуле Дрљевица и дјеце комунистицки незнани јунака да они као отпадници од Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хрисцанске православне националне мисли и СРБског нацина зивит ову Икону Мајке Бозије уклини сто даље од оцију јавности и тако одузме из власнуства СПЦ!

ОДГОВОРИТЕ