Mitropolija se protivi premještanju ikone

Mitropolija crnogorsko-primorska smatra neprihvatljivim da ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u muzeju na Cetinju, bude premještena u pećinu, što namjerava da učini lokalna vlast, već treba da bude u crkvi, gdje je bila vijekovima.

Region 09.09.2016 | 09:34
Mitropolija se protivi premještanju ikone
Vlast na Cetinju zagovara premještanje ikone u Cetinjsku pećinu zbog "razvoja vjerskog turizma" i najavljuje da će realizacija ovog projekta početi veoma brzo.

"Ne samo što premještanje ikone u pećinu ne bi doprinijelo razvoju turizma, već bi bilo bruka i sramota ne samo za Cetinje, nego za Crnu Goru i svu evropsku hrišćansku kulturu", ističu u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj.

Iz Mitropolije navode da ikona ne može biti u pećini i da namjera da bude premještena nema veze sa vjerom, kultom i kulturom.

"To odražava neshvatanje istinskog značaja ikone i predstavlja njeno obesmišljavanje i skrnavljenje najružnije vrste", kažu iz Mitropolije.

U Mitropoliji navode da se milioni evra, koji su predviđeni za adaptaciju Cetinjske pećine, ne bi vratili ni za stotinu godina, dok bi idolopoklonički primitivizam smještanja ikone u kromanjonsku pećinu ostao neizbrisiva mrlja na duhovnom i kulturnom obrazu kraljevskog grada, kojem je Bogorodica od osnivanja bila zaštitnica i pokroviteljka.

Mitropolija podsjeća da je ikona državnim nasiljem poslijeratne vlasti oduzeta iz Ostroga i da se bespravno nalazi pod upravom Narodnog muzeja, te napominje da bi najprirodnije bilo da bude vraćena crkvi koja je iznjedrila.

"Ikoni je mjesto u hramu Božjem, gdje je naslikana i gdje je vjekovima prebivala. Tamo će najbolje doprinijeti sveukupnom razvoju Cetinja, Crne Gore i svih nas", poručili su iz Mitropolije.

Mitropolija crnogorosko-primorska izražava zabrinutost zbog razdvajanja ikone od svetinja s kojima je prošla dug istorijski put, a to su ruka Svetog Jovana Krstitelja i čestica Časnog krsta.

Izvor: Srna

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

MIHAILO Mikic

09.09.2016 08:47

Predlig da se Ikona Presvete Bogorodice premjesti iz crkve i muzeja na Cetinju u pecinu je perfidni pokusaj crnogorski naslednika USTASE Sekule Drljevica i djece komunisticki neznani junaka da oni kao otpadnici od Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja kao vrhunca hriscanske pravoslavne nacionalne misli i SRBskog nacina zivit ovu Ikonu Majke Bozije uklini sto dalje od ociju javnosti i tako oduzme iz vlasnustva SPC!

ODGOVORITE