Најснажнији нуклерани тест Сјеверне Кореје

Северне Кореја извела је јутрос пети нуклеарни тест, који је државна телевизија описала као "најснажнију експлозију коју је изазвао Пјонгјанг.

Свијет 09.09.2016 | 08:34
Најснажнији нуклерани тест Сјеверне Кореје
"Наши нуклерани експерти тестирали су најразвијенију нуклеарну бојеву главу на северном терену за тестирање", речено је на државној телевизији.

"Наша партија честита нашим нуклеарним научницима на усепешном тестирању нуклеарне бојеве главе", пренела је државна телевизија, преноси АФП.

Телевизија истиче да је сада Северна Кореја у стању да поставља нуклеарне бојеве главе на балистичке ракете.

Такође тврди да није било цурења радиоактивног материјала нити штете по околину.

Како наводи Ројтерс, нуклерани тест је изазвао сеизматички потрес на корејском полуострву јачине 5,3 степени Рихтерове скале.

Према снази потреса, претпоставља се да је нуклерна направа тежине 20 до 30 килотона , наводе аналитичари, чиме је ово најснажинији нуклерани удар.

Северна Кореја је до сада спровела најснажније тестирање оружја које је било тежине шест килотона.

Председник САД Барак Обама обећао је данас у телефонском разговору са јужнокорејском председницом Парк Геун Хје да ће предузети све неопходне мере заједничке одбране од Северне Кореје, укључујући и обезбеђивање нуклераног кишобрана за заштиту Сеула.

Председници су разговарали након потреса тла у Јужној Кореји изазваног нуклераним тестирањем Северне Кореје.

Јужнокорејска председница је рекла да су се, током разговора, два лидера сложила да користе сва расположива стредства за појачање притиска на Северну Кореју како би одустали од свог нуклеарног програма, укључујући и усвајање нове резолуције Савета безбедности Уједињних нација, преноси Ројтерс.

Јапан је послао војне авионе да провере могућу радијацију након теста.

До сада је распоређено три Т-4 авиона, који се обично користе за обуку војних пилота.

Заменик америчког државног секретара Данијел Расел изјавио је да ће блиско сарађивати са Јапаном, Кином, Русијом и Јужном Корејом како би извршио снажан притисак на Северну Кореју након пете и најснажније нуклеарне пробе.

"Ово је изузетно озбиљна провокација и нарушавање међународног права и претња целом региону", изјавио је Расел пре састанка са јапанским министром спољних послова.

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Комуниста

09.09.2016 06:54

Кад тад ви амери добићете атомску, јер цитавом свијету ви правите проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Абц

09.09.2016 07:17

Баца их Ким ко Боско Буха крагујевке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

09.09.2016 07:43

Ова будала це нас све побити... Он је довољно луд, да унисти свијет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

бањалука

09.09.2016 08:10

Засто луд...прво он нема висе од пар нуклеарних бојевих глава сто ни у сну не мозе унистити свијет...али је једна довољна да зацепи губицу надменим америма и њиховим увлакацким поданицима.Реално америцка гамад разумије само језик силе...и исјрено се надам да це кад тад најебати...и маните се патетике "јадан недузни амеруцки народ"...засти би били јадни кад није јадан недузни цијели свијет.Зато испуцај им једну брате Киме па да славе твоје име!!!

Name

МИХАИЛО Микиц

09.09.2016 08:32

Писес глупости. Атомско наорузање Сјеверне Кореје је гарант опстанка те земље и њезине слободе и независности!

Name

зајебант

09.09.2016 08:18

и ова сјевернокорејска будала ће ускоро раздужити кашику, живи били па видјели !! САД, КИНА и РУСИЈА нису за зајебанцију...а овај им опасно игра по живцима..из дана у дан... ако једног јутра одлуче, збрисат ће га са лица земље..и њега и јадни народ, ко да никад нису ни постојали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.09.2016 08:42

Спустиће њему Америка уши уништи ће га са његовим властитим нуклеаркама .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

09.09.2016 08:50

То Кими царе. Само рокај, нека пукну душмани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

09.09.2016 10:47

Питање за све који критикују Сј.Кореју...КОГА и КАДА је Сјеверна Кореја напала?Како неке земље могу.а неке ме могу имати нуклеарно оружје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО Микиц

09.09.2016 13:01

ДИКТАТУРА пролетеријата и диктатура капиталиста када се оне уједине у Новом свјетском поретку бице најстраснија у историји рода људског. Бице то ДИКТАТУРА АНТИХРИСТА!